Interviu cu Dragoș Galbur (www.basarabia91.net)

16 noiembrie 2010
De Victoria Ungureanu
Chişinău (Moldova.ORG) -- L-am cunoscut pe Dragoş Galbur pe site-ul de socializare facebook. Tot acolo am descoperit blogul său basarabia91.net, care mi-a trezit interes. Acesta prin intermediul blogului, încercă să promoveze valorile noastre şi să informeze publicul virtual, despre adevărul şi trecutul istoric al Republicii Moldova. Pentru că au rămas doar două săptămâni până la anticipatele din 28 noiembrie, mi-am propus să discut cu Dragoş despre puterea de influenţă a unui blogger în perioada electorală în RM.
 Fiind blogger, cum credezi, ce influenţă are astăzi blogul asupra publicului din RM?
Fiind deja de 2 ani blogger, în circuitul activ al blogosferei moldovenești, îmi permit să clasific publicul moldav în câteva nivele, dat fiind faptul că am o experiență de socializare destul de bogată, atât în spațiul virtual cât și în cel real. Publicul îl pot clasifica în:
a) vizitatori fideli/activi - cei care comentează, se exprimă, implicați activi în viața social-politică din toate spațiile posibile, respectiv fiind foarte greu de convins.
b) vizitatori anonimi - cei care intră și mă înjură, care nu sunt de acord cu ideile promovate de blog.
c) vizitatori zombie - cei care intră, citesc, devin brusc entuziasmați, nu analizează informația, deci sunt ușor manipulabili.
Deci influența unui blog, afiliat sau neafiliat politic, asupra publicului moldovenesc din spațiul virtual este una minusculă, dat fiind faptul că preavalează publicul activ, adică cei care se informează din mai multe surse și pe care nu-i poți convinge să accepte ideile tale.
 Poate fi un blog o sursa mai de încredere, decât un portal de ştiri?
Sincer să fiu, la momentul de față, fără să exagerez, pot să afirm dârz că blogul este o sursă de informare mult mai sigură și mai aproape cititorului/vizitatorului decât portalurile mari de știri. De ce? Pentru că blogurile nu sunt cenzurate, se acceptă orice informație și din partea bloggerului, și din partea cititorului/vizitatorului, fiind utilă sau mai puțin utilă, dar captivantă, unde fiecare cititor/vizitator poate afla chestii pe care mass media ar interzice-o, fie din motivele de cenzură, fie din motive strict politice.
Se apropie alegerile parlamentare anticipate, tu cum încerci să-i convingi pe vizitatorii tăi să participe la anticipate?
Da, alegerile ăstea-s cam prea dese, în ultima vreme, dar mă rog, este o oportunitate și pentru noi, bloggerii, de a scrie, de a ne expune, și de a împărtăși opțiunile politice cu alți bloggeri sau simpli vizitatori. Personal, blogul pe care-l administrez, www.basarabia91.net a fost din start creat ca unul antisistem, adică cine n-ar fi la putere basarabia91.net mereu și în orice context îl va critica. Eu nu pot îndemna pe nimeni să meargă la vot, analizând seriozitatea evenimentului. Explic, dacă m-aș expune pe tema alegerilor și nu i-aș îndemna să meargă la vot pe oameni, aș părea inconștient ca cetățean al RM, iar dacă i-aș îndemna deschis pe oameni să meargă la vot în favoarea unui oarecare partid, risc ca după 28 noimebrie să mă umplu de reproșuri, negativ și să pierd din audiență (factor foarte important pentru prestigiul unui blogger).
Așa că, postez pur și simplu articole pe care lumea citindu-le, ar trage și singuri concluzia, să meargă sau ba la vot.
 Te crezi un lider de opinie datorită blogului tău?
Blogul meu, basarabia91.net este unul de atitudinte civică, cultură și nesupunere oricărui regim/sistem nu ar fi la putere. Încercăm să le dăm palme tuturor celor care fac pași greșiți spre ai menține într-un permanent tonus de lucru. Aceste tematici abordate de către mine mă face să mă consider lider de opinie, dar accentuez, doar în domeniile despre care scrim. Pentru că dacă e să luăm per general, fiecare blogger se consideră lider de opinie în domeniul despre care scrie.
Cum interpretezi actuala situaţie a RM? Cum credezi, după 28 noiembrie lucrurile se vor schimba?
Situaţia din RM la momentul de față este una oribilă, insuportabilă și pe alocuri grețoasă. Într-atât de mult s-au plictisit toți de pseudopatrioți și politicieni businessmani cu burta mare, încât dacă am fi transformat moldovenii în caucazieni pe 13 noiembrie, Baba Vanga și Nostradamus ar fi avut dreptate, ar fi început al 3-lea Război Mondial, chiar aici în Moldova. Lumea vede, lumea aude, lumea bârfește, se indignează, se enervează, însă lipsa de demnitate națională și frica moștenită genetic îi face să lase mâinile în jos și să plece din țară, iar asta mă doare și-mi dă forță ca în fiecare zi să găsesc 1-2 ore să intru pe blog și să scriu, să scriu, să scriu, alimentânu-mă cu mici speranțe că poate cândva, ceva se va schimba pe pământul ăsta. Că doar nu-i posibil ca un popor atât de suferind ca noi, să sufere și mai departe. Uite la asta și sper gândindu-mă la 28 noiembrie, cred totuși în bine și sincer să fiu, nu i-aș vota, chiar nu i-aș vota pe niciunul, dar... trebuie.

sursa: politicom.moldova.org

2 comentarii:

LIBER V(_) spunea...

Bravo Dragoș !

Ciobanu Tatiana spunea...

Daca nu mai votam normal si acum apoi da-o dracului de tara si democratie, plecam.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: