Crimele comunismului. «Cartea foametei». Documente.

17 noiembrie 2010

«Catre Stalin,
Scrisoare scrisa la 3 iunie 1947
Buna ziua, marele si scumpul nostru conducator, invatator si parinte. Va scriu din departare. Ne adresam Dumneavoastra, tovarase Stalin, si avem mare rugaminte sa ne acordati vreun ajutor. La noi, poporul muncitor moare de foame, ne ramane doar ceea ce se scurge printre degete. La noi toti cei ce mai puteau munci au murit, n-are cine, dar nici nu avem ce semana. Asa ca va rugam sa ne ajutati, tovarase Stalin, deoarece nu avem posibilitate sa traim. Sa ne traiti, conducatorule, invatatorule, va doresc o suta de ani cu sanatate, Iosif Visarionovici Stalin. (…)

Notita pe marginea aceluiasi document:
24.VI.47
Studiata pe loc. Cererea a fost scrisa la spital, autoarea avand o temperatura de 39.8. Cetateana Belaia nici nu-si aminteste sa fi scris o asemenea scrisoare. Locuieste impreuna cu fratele, capitan, necesitati deosebite nu are. A lucrat sortatoare la posta, a plecat de bunavoie. E o fetiscana de 19-20 ani.»


«Catre Sovietul Ministrilor al RSS Moldovenesti
In ultimul timp, in Ucraina de Apus se observa un numar mare de tarani moldoveni, veniti in cautare de paine si cartofi. Din convorbirile cu unii tarani am aflat ca in acest an recolta a fost foarte mica din cauza secetei, iar ajutor alimentar nu au primit. Va rog sa-mi comunicati daca ati pus problema cu privire la ajutorul acordat taranilor din toata Basarabia si care a fost ajutorul acordat in 1946 gospodariilor taranesti ce au avut de suferit de pe urma secetei.

Eu abordez aceasta problema deoarece in prezent intreaga Ucraina de Apus este invadata de tarani din Basarabia, care calatoresc in marfare, iar asemenea calatorii sunt insotite de furturi, omoruri, sunt cazuri cand unii tarani ingheata in timpul calatoriilor.

or. Ternopol
Combinatul de carne
D. Vetrogradov, invalid de Razboi pentru Apararea Patriei,
Presedintele comitetului muncitoresc»
(ACRSM, F.2848, Inv.7, D.566, p. 338)


«Raport al MAI al RSSM
Cu privire la situatia alimentara complicata a populatiei, cresterea criminalitatii si a mortalitatii in RSS Moldoveneasca
19 decembrie 1946
Strict secret
(…)

In republica au fost luate la evidenta peste 100 de persoane care intentioneaza sa fuga peste hotare. (…)
Pentru a caracteriza trecerea hotarului de stat cu Romania voi cita un fragment din ordinul colonelului roman de jandarmi Cranoveanu emis la 28 august 1946: «In ultimul timp de-a lungul intregului hotar al raului Prut s-au atestat un sir de treceri ilegale ale infractorilor din URSS in Romania, care se ascund in sate, colibe si in baltile Prutului.»
In continuare, colonelul propune jandarmilor sa retina toti fugarii si sa-i transmita autoritatilor sovietice.

Din cauza dificultatilor de ordin alimentar a sporit numarul crimelor, furturilor, jafurilor si asasinatelor. (…)

In satul Hagimas, judetul Bender, locuitorul Railean, de nationalitate moldovan, fara anticedente penale, pe data de 8.XII.1946 si-a omorat mama, luandu-i cerealele, painea si banii.

In satul Talmaz, raionul Causeni, localnicul Melestean si-a omorat pe data de 10 august ruda, localnicul Melestean Daria, pentru a insusi 32 kilograme de grau.

In satul Ciorasi, raionul Nisporeni, localnicii Panuta Gheorghe, Panuta Ion si Panuta Dumitru, de nationalitate moldoveni, fara anticedente penale, la 16 noiembrie curent si-au omorat ruda, Panuta Eudochia, de 50 ani, si pe fiica acesteia, Panuta Ana, de 13 ani, insusindu-si doi saci de cereale.

In satul Galesti, raionul Straseni, un grup de 4 moldoveni din localitate – Demenzon Petru, s.a., pe data de 2.XII curent, l-au omorat pe batranul Bareci Tihon, nascut 1872, insusindu-si 3 saci de grau.

In suburbiile orasului Chisinau argatul Nica Andrei, moldovan, pe data de 30 noiembrie curent a omorat-o pe sotia agronomului Veiland, Olga, nascuta 1889, insusindu-si 8 kg de grau si alte produse alimetare.

In satul Varancau din raionul Rabnita, locuitoarea Vainarskaia Nina, nascuta 1926, cu scopul de a-si insusi produsele alimentare si-a omorat bunica, Glavatkaia Akulina, insusindu-si produsele si lucrurile din casa.

In satul Coicovo, raionul Dubasari, localnica Novitkaia Anastasia, nascuta 1909, fara anticedente penale, aflandu-se intr-o stare limita, pe data de 4.XI si-a omorat ruda, batranica Savamon Sadleea, si si-a insusit produsele alimentare si lucrurile din casa.

In satul Larga-Veche din raionul Cahul un grup de 4 tarani tineri – Broja Gheorghe cu prietenii sai – in noaptea spre 31 noiembrie l-au asasinat pe batranul Ghenea Nistor, nascut 1875, si pe sotia sa Ghenea Sofia, insusindu-si painea si lucururile victimelor.

Locuitorul orasului Cahul, Medsenov Piotr, nascut 1928, fara anticedente penale, pe data de 10 noiembrie curent a furat un cal de pe pasune, l-a taiat si l-a mancat impreuna cu familia.

La sfarsitul lunii octombrie un grup de adolescenti din Comrat – Grosu, nascut 1932, Casan, nascut 1932 si altii au furat cereale de la vecinul lor. Cand au fost prinsi asupra faptului, s-a constatat ca toti erau distrofici de gradul III, iar furtul l-au comis pe motiv de subnutritie.

Pe data de 5 noiembrie 1946, la Comrat, pe motiv de subnutritie, o fetita de 11 ani cu numele Topol a spart cu un bat geamul de sticla al magazinului, furand de acolo jumatate de kilogram de paine. (…)

In ziua de 31 octombrie 1946, in perioada colectarilor de cereale in satul Isnovat, raionul Criuleni, judetul Orhei, prin geam a fost impuscat secretarul oraganizatiei comsomoliste, Chilari Vasile Dmitrievici, care era si imputernicitul pentru colectari. Prin actiuni de ancheta si agentura, MAI a stabilit ca omorul a fost savarsit pe baza de razbunare de clasa de catre chiaburii locali Radu Chiril, radu Alexei, radu Erofei si Rusu Andrei.

In ziua de 24 noiembrie 1946, la ora una noaptea, in satul Bozieni, raionul Kotki, judetul Chisinau, in localul sovietului satesc printr-un foc de arma a fost ranit prin geam Alexandr Sustev, presedintele sovietului satesc Bozieni. In leatura cu acest caz, MAI l-au arestat pe chiaburul Galiuc Nicolai, locuitor al satului Bozieni. Sustev a fost atacat, de asemenea, pe motivul razbunarii de clasa.

In noaptea spre 24 noiembrie 1946 in satul Besalma, raionul Congaz, judetul Cahul, pe motivul razbunarii de clasa in cladirea sovietului satesc a fost ranit Cichir Ivan Nicolaevici, presedintele sovietului satesc Besalma. (...)»

«RAPORTUL SECRETARULUI
COMITETULUI JUDETEAN BALTI
AL PC (B) AL MOLDOVEI M. TIT
(...) 16 septembrie 1946

(...) Astfel, in satul Hajdieni, raionul Glodeni, chiaburul Todor, judecat in 1945, (...) a declarat intr-o discutie cu alti tarani: “N-am de gand sa dau paine statului, puterii sovietice, si pe voi va sfatuiesc acelasi lucru. Mai bine sa mergi la puscarie, acolo hranesc cu paine...”.

Taranca Volosciuc Nadeja, din satul Glodeni, (…) intr-o discutie cu consatenii i-a indemnat sa nu predea paine, afirmand urmatoarele: “…Pot sa ne spanzure, da’ paine nu dam…” »


« DIN INFORMAREA CC AL PC (B)
(...) februarie 1947

(...) Pe data de 14 ianuarie 1947 pe numele lui t. Mihailov, secretar al comitetului raional Leova, a fost primita o scrisoare cu continut antisovietic. Autorul explica dificultatile de ordin alimentar prin politica gresita a partidului, scriind :

« Voi expediati la Moscova telegrame de felicitare, afirmand ca cetatenii Basarabiei dau totul de bunavoie, pe cand lucrurile stau tocmai invers. Voi ati luat totul, ei mor de foame. Dar va sti si Moscova, si tarile vecine despre cum va comportati in Basarabia.

Istoria nu cunoaste cazuri cand un popor sa moara de foame, asa ca la voi in Rusia, tara bogata si pe timpuri, si acum. In tara asta se afirma ca omul este mai scump ca orice, dar noi vedem cum omul e tratat ca un gunoi, si gunoiul e mai scump ca omul.

La voi sunt nemasurate laudele, promisiunile, minciunile si arestarile in masa.

Astazi va bateti joc de popor, va faceti ras, nu va ganditi ca maine veti avea nevoie de el, dar va fi tarziu. Nici prin vis nu va trece ca o sa va vina randul si veti suferi si voi… »


« INFORMARE A SECRETARULUI JUDETEAN CHISINAU
AL PC (B)M N. KRAINI
catre secretarul CC al PC(b) M. Zikov despre cazul de canibalism ce a avut loc in raionul Calarasi
16 iunie 1947

La 31 mai 1947 in s. Pitusca, raionul Calarasi, N. O., in varsta de 8 ani, l-a injunghiat pe fratele sau M. de 9 luni, o parte a caruia a fiert-o si impreuna cu sora sa de 3 ani, au folosit-o in alimentatie.
Prin cercetarea circumstanelor acestui caz s-a stabilit :

In acea zi pe la localnica O.M.I. a trecut fratele ei B.E.I., anul nasteriii 1912, pentru a merge impreuna la lucru in camp. Inainte de plecarea lor, in absenta mamei, N.O. a prins a i se plange unchiului sau, B.E., ca n-au nimic de mancare.
Dupa cum a declarat N.O., unchiul l-a sfatuit ca, atunci cand va ramane singur acasa cu fratele sau mai mic M., sa-l injunghie, sa fiarba carnea si sa-i lase o parte si lui B.
Atunci cand mama O.M. si fratele ei B.E. s-au dus la camp, N. l-a luat din pat pe fratele sau M., l-a dus in odaia nelocuita, i-a taiat capul cu cutitul, apoi l-a dezmembrat si l-a fiert in oala, apoi impreuna cu surioara de 3 ani au folosit in alimentatie aceasta carne, lasand o portie pentru unchiul B., insa in absenta lui N. surioara a mancat-o si pe aceasta.
Familiile O. si B. au primit de la sovietul satesc ajutor alimentar.

Secretarul Comitetului Judetean Chisinau al PC(b)M
N. Kraini »
(AOSP a RM, F.51, inv.5, d.69, p.22, Original, l. rusa)


Cereri de gratiere pentru infractiunea de omor si utilizarea cadavrului in alimentatie respinse, cu mentinerea pedepsei capitale – moarte prin impuscare:

Chirca Ana Afanasievna, pentru omorul fiul sau de 12 ani, Ion (1947)
Colpaci Andrei Constantinovici, pentru omorul fiului sau Nicolae, pentru omorul mamei sale Feodora, pentru omorul tatalui sau, Constantin (1947)
Colpaci Axinia Petrovna, pentru omorul fiului sau, mamei si tatalui sotului (1947)
Marineac Pavel Haralampievici, pentru omorul cetatencei Malarciuc Maria Andreevna (1947)
Trandavulea Maria Ivanovna, pentru omorul copilului sau nou-nascut (1947)
etc.

(Larisa Turea, Cartea Foametei)

1 comentarii:

Anonim spunea...

Infiorator !

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: