“Cartea foametei”. 1947.

15 noiembrie 2010

“Presedintelui Prezidiului Sovietului Suprem al Uniunii RSS t. Svernik Nikolai Mihailovici
Cu privire la rezultatele alegerilor in Sovietul Suprem al RSS Moldovenesti

(...) La sectorul electoral nr. 20 al sectorului electoral Stalin prima a votat t. Simanovici Tilea Samuilovna, mama-eroina, 50 de ani, sase feciori ai careia au luptat pe fronturile razboiului pentru Apararea Patriei. Lasand buletinul in urna ea a spus: « Eu am venit sa-mi fac datoria – sa votez pentru tov. Stalin, care manifesta grija zilnica pentru copiii si mamele noastre. Prin grija personala, tov. Stalin educa tanara generatie a patriei noastre. (…) Votand pentru tov. Stalin, ii doresc ani de viata lunga intru prosperitatea patriei ». (…)

Popescu A. P., locuitor al satului Valea Trestieni, raionul Nisporeni, judetul Chisinau (chiabur, in trecut membru activ al partidului liberal), pe data de 29 decembrie 1946 a declarat intr-un cerc ingust de tovarasi de idei: « Anul trecut de asemenea au avut loc alegeri, dar multi dintre noi nu au participat; anul acesta si mai multi oameni nu vor merge sa voteze ; sa vedem atunci ce se va intampla cu algerile acestea. Acum noi stim ce inseamna sa traiesti sub puterea sovietelor, nu vom vota pentru nimic in lume, macar sa ne omoare pe loc ».

De asemenea, intr-o urna electorala a fost gasita o notita cu urmatorul continut: « In decurs de 30 de ani de putere sovietica, Rusia a ajuns intr-o stare similara cu cea de pana la 1861, adica la iobagie, cand taranului si muncitorului ii ramanea pentru ale sale doar o singura noapte si cand nu putea trece, de buna voie, de la un stapan la altul. Prevederea Constitutiei prin care fiecare are dreptul la odihna nu exista in realitate. Formulam porunca deputatilor ca sa obtina anularea iobagiei si sa se dea omului libertatea ».

« Bolsevici-mincinosi, carati-va din Moldova, voi ne-ati furat toata bogatia si painea si nu va vom da voturile noastre ». (satul Vertiujeni, judetul Soroca)

In perioada campaniei electorale au fost atestate in randurile populatiei cazuri de stari de spirit cu urmatorul continut politic.
Comsomolista Branzac Maria, locuitoare a satului Lepestii-Mici, raionul Drochia, judetul Soroca, a declarat la o adunare comsomolista dedicata participarii comsomolului la alegeri : « Eu nu voi vota pentru deputati la 16 februarie 1947, deoarece nu avem o farama de paine si nu pot ajunge la sectorul electoral ».

Cet. Parcemli P.P., locuitor al satului Besalma, raionul Congaz, judetul Cahul, a declarat intr-o discutie cu consatenii: « Daca pana la 16 februarie puterea sovietica nu va acorda taranilor ajutor alimentar, nimeni nu va veni la votare, deoarece toti vor muri ».

Un alegator din sectorul 9 al orasului Chisinau, taind numele de familie a candidatului in deputati in Sovietul Suprem al RSSM, a notat urmatoarele: « Nu va dau votul, dati paine ».

« Dragi tovarasi ! Eu as vota pentru Dumneavoastra, dar nu pot merge, ca-s flamand. Am muncit toata viata si n-am ce manca. » (raionul Vertiujeni, judetul Soroca) (…)

Intr-o serie de localitati in urnele de votare au fost descoperite hartiute cu inscriptia « paine ». Notite similare, in care se cerea ajutor alimentar, au fost gasite, pe buletine, la sectoarele de votare din mai multe raioane ale republicii. (…)

In republica noastra, alegerile in Sovietul Suprem al RSS Moldovenesti s-au desfasurat sub semnul unui stralucit triumf al politicii nationale leninist-staliniste si al prieteniei popoarelor URSS.
Ca prim deputat al republicii in Sovietul Suprem al RSS Moldovenesti a fost ales candidatul intregului popor, t. Stalin.

F. Brovko
M. Scurtul
13 martie 1947”


“INFORMATIE
Despre starile de spirit politice ale alegatorilor
(pe baza inscripiunilor facute pe buletinele electorale si notitele slobozite in urne)

(…) Un alegator din satul Tibirica, raionul Bravcea a scris urmatoarele pe buletinul de vot cu numele unui candidat in deputati ai Sovietului Suprem al RSSM : « Eu am sapte copii, primesc paine doar pentru 3, rog sa-mi acordati ajutor. Votez blocul comunistilor si al celor fara de partid. »

Un alegator din sectorul 7, ocrugul electoral 78 din raionul Edinet a notat : « Eu sunt flamand, dar imi dau votul pentru marele Stalin ».

In raionul Cotiujeni, judetul Soroca, la sectorul unde s-a balotat t. Miga, pe un buletin era scris: « Murim de foame, cand o sa ne dati paine vom vota “pentru”... si am votat « pentru » ». (…)

Un alegator al sectorului Napadeni, raionul Vertiujeni, a notat pe un buletin : « Voi ati declarat ca ati eliberat Moldova de capitalisti, insa noi acum o ducem mai greu ca pe timpul romanilor. »

La sectorul electoral nr. 4 din raionul Vulcanesti a fost gasita o hartie cu continut urmator : « Nu avem paine, asa ca nu vom vota pentru puterea sovietica ». »

(Larisa Turea, Cartea Foametei, 2008)

6 comentarii:

Sandu Jianu spunea...

groaznic :(..........

Don Carleone spunea...

mda,... si le lamuresti asta celor nostalgici dupa URSS si ei paliubomu nu inteleg...

Aneta Șoimu spunea...

Bunica mea imi povestea ca pregatirea de alegeri se incepea la ea prin impachetarea valizelor si pregatirea spre siberii; pentru ca bunelul - cu toate ca ii promitea de fiece data ca va vota - in ajun de vot isi aducea aminte de toti deportatii, infometatii din sat si vota - "Jos Stalin!".

Sandu Jianu spunea...

n-ai cum sa-i convingi ..... bunelu meu cu 2 surori moarte (de foame in '47), cu un tata deportat din '40..... nu-l puteam convinge (Dumnezeu sa'l ierte)

Aneta Șoimu spunea...

Sandu, disperati erau acei care votau comunistii - declarau aceasta expres in buletin - cu speranta ca vor primi paine. Ce e cu batranii de la sate - nu imi pot da seama.
(No' bunelul meu odata nu s-a asezat la masa fara sa zica: Toti jidanii si comunistii trebuiesc impuscati - din sat in sat!)

Sandu Jianu spunea...

Strabunelu meu p/u asta si a "fost dus" ...... era ofiter in cavaleria romana

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: