Sportivii lui Stati, comuniștii și 7 aprilie

2 octombrie 2010
Am urmărit activitatea din ultimii ani ai mişcării social-patriotice “Voievod”. Apreciez reuşitele sportive înregistrate, atât în Republica Moldova, cât şi peste hotare. Evenimentele din 7 aprilie 2009 au readus în atenţie această organizaţie sportivă. Într-o declaraţie de presă, liderul PPCD, Iurie Roşca a vorbit despre faptul că la acţiunile de vandalizare a clădirilor Parlamentului şi Preşedenţiei “în mulţime au activat sportivii lui Gabi Stati, deghizaţi în studenţi protestatari” . Cei care urmăresc activitatea mişcării social-patriotice “Voievod”, cunosc despre faptul că aceasta intră în Federaţia Internaţională de luptă “Voievod”, a cărei preşedinte este omul de afaceri, Gabriel Stati. S-a referit Iurie Roşca în însnuarea sa la “voievozi” sau este vorba despre altceva?

Apel către tineretul patriotic
Se cere specificarea că Mişcarea social-patriotică “Voievod” a emis un comunicat de presă în data de 8 aprilie, citat de agenţia de presă Novosti-Moldova, prin care făcea “apel către tot tineretul patriotic din Moldova de a fi ferm în faţa provocărilor de tip vandalist şi pucist”. În Apelul remis miercuri AŞ Novosti Moldova se menţionează: “Fiind sportivi, care au apărat culorile ţării la competiţii internaţionale, noi ştim precis că acei oameni, care au ridicat drapelele altor formaţiuni statale sînt trădători indubitabili”. Alegerile din 5 aprilie 2009, după cum se specifică în document, au fost estimate şi calificate drept legitime de comunitatea europeană, SUA şi alte ţări. “Mişcarea “Voievod” susţine integral voinţa poporului nostru, exprimată întrun mod liber şi democrat”. În Apel se conţine îndemnul către tineret să nu fie marionete în jocurile murdare ale oamenilor fără scrupule.
“Voievozii” neagă implicarea în devastările din 7 aprilie
La 14 aprilie 2009,  Federaţia Natională de lupte “Voievod”, printr-odeclaraţie de presă a negat implicarea în evenimentele de la Chişinau din data de 7 aprilie: “Noi, membrii Federatiei Nationale de lupte „Voievod”, in numele presedintelui federatiei, Nicolae Pascaru, declaram ca in zilele de 6-8 aprilie 2009 nici un membru nu a participat la protestele si actele de vandalism organizate in centrul orasului Chisinau. Subliniem faptul ca nu am fost chemati nici de presedintele Federatiei Nationale, Nicolae Pascaru, si nici de cel al Federatiei Internationale de lupte „Voievod”, Gabriel Stati, sa participam la aceste proteste.”
Curăţenie în Parlament
În ziarul de publicitate pe care îl primesc săptămânal prin poştă “Gorod”, am aflat la 20 aprilie 2009, că Federaţia de Luptă Naţională “Voievod” a desfăşurat la 16 aprilie 2009 o actiune de curăţenie în clădirea Parlamentului Republicii Moldova. Potrivit ştirei, ajutorul acordat de către sportivi pentru cărăţirea clădirii Parlamentului este o curăţire spirituală a tinerilor faţă de murdăria provocatorilor politici. În finalul ştirii, “Voievozii” vin cu apelul către tineri de a participa în luna aprilie la acţiuni de curăţenie în oraşele şi satele din republică: “Fie ca trădătorii poporului nostru să se convingă că noi nu suntem cu ei”.
Cine scrie declaraţiile şi apelurile
Prima întrebare care apare este cine scrie aceste declaraţii şi apeluri. Nu par a fi scrise de tineri, deaorece se simte dorinţa de răfuială politică cu partidele din opoziţie. Aşa cum se practică într-o federaţie, declaraţiile şi comunicatele de presă sunt aprobate de conducerea acestora. Potrivit unei declaraţii de presă, preşedintele Federaţiei de Luptă Naţională “Voievod” este Nicolae Pascaru, tocmai cel care la 19 decembrie 2008 a fost numit “om cu inimă de aur” de către Fundaţia pentru Democraţie Creştină a Partidului Popular Creştin Democrat. Nicolae Pascaru a primit premiu inima de aur pentru promovarea tradiţiilor şi valorilor naţionale în sport. De asemenea, în ziarul “Flux” am găsit un articol amplu despre activitatea Organizaţiei Voievod cu o “Demonstraţie de forţă la Praga”, datat cu 25 august 2008.
Adresările către Traian Băsescu şi Vladimir Zhirinovsky
Ultima apariţie vizibilă a mişcării social-patriotice “Voievod” a venit la 30 aprilie şi nu prin activităţo sportive, ci prin declaraţii politice. O adresare către preşedintele României, Traian Băsescu şi alta către preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Rusia, Vladimir Zhirinovsky.
Preşedintelui României, Traina Băsescu i se reproşează declaraţia potrivit căreia în Republica Moldova ar exista 4 mln de români. “Vă aducem la cunoştinţă că în conformitate  cu dreptul internaţional, o persoană poate fi numită cetăţean al unui stat doar  în cazul în care el deţine cetăţenia acestui stat. Din informaţii statistice  cunoaştem că în Republica Moldova conform recensămintelor care au avut loc în 2004, separat în teritoriul  controlat de guvernul moldovean şi în Transnistria sau declarat români  74.276  de cetateni ,adică 2,2% din  populaţia R.Moldovei. Drept  aceea, Dumneavostră nu aveţi nici un drept să catalogaţi drept români cei 4  mln. de cetăţeni din stînga Prutului, lucru care generează conflicte  inter-etnice şi instabilitate în interiorul Republicii Moldova.”
Foto: Garda Voievod www.molgarda.at.ua
Gabi Stati în captivitate
Ziarul “Adevărul” din România a scris acum 10 zile, că “Gabriel Stateste reţinut pentru că “sportivii” lui au fost văzuţi în  apropierea  sediilor atacate”. Jurnal de Chişinău a scris că aceasta este singura probă pe care se bazează procurorii în cazul lui Gabriel Stati. Procurorul general, Valeriu Gurbulea, a declarat la 9 aprilie că procuratura investighează posibila implicare a lui Gabriel Stati în acţiunile de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova, prin finanţarea şi organizarea acţiunilor de protest, care au avut loc în zilele de 6 şi 7 aprilie în centrul capitalei.
Omul de afaceri Gabriel Stati a fost reţinut la Odesa pe data de 8 aprilie curent, de forţele de ordine ucrainene şi extrădat peste o săptămână autorităţilor moldovene. Acuzaţiile Procuraturii au venit la doar o zi după ce preşedintele Voronin a declarat că Gabi Stati  a sponsorizat actele de vandalism de la Parlament şi Preşedinţie.
Foto: Info-Prim-Neo
Concluzii
După cum probabil a-ţi observat există o activitate politică deosebită din partea mişcării social-patriotice “Voievod” şi din partea federaţiei naţionale cu acelaşi nume. Ce l-a eterminat pe Iurie Roşca şi Vladimir Voronin să-l acuze pe Gabriel Stati de complicitate la devastările din 7 aprilie? Au fost sau nu au fost prezenţi “sportivii lui Stati” la 7 aprilie în timpul actelor de vandalism? Cum pot fi comentate declaraţiile “voievozilor” care par părtinitoare “partidului puterii”? La aceste întrebări urmează să dăm răspuns, iar aceasta o vom putea face urmărind cum vor derula în continuare evenimentele. sursa

3 comentarii:

Anonim spunea...

Accesati sursa materialului publicat si cititi comentariile "voievozilor". )

Model elocvent de limba schimonosita gratie 1) fie mancurtizarii 2) fie traumelor suportate.

Anonim spunea...

Niste iluzii a unor demagoghi ,care confunda relitatea cu haloginatiile lor de prost gust, si incearca sa inteleaga ceva care nici nu au idee despre ce e vorba . Stati ,comunistii ,si Voievodul ,.Stati miliardarul ,comunistii dictatori si guvernanti si Voievodul organizatie cu coloana vertebrala care este libera si independenta de asi hotari singuri soarta ,si au dreptul de alege dintre libertate ,bani si putere ,.Voievozii au ales libertatea ,daca cuiva nui place problema lor ,daca cineva speculeaza au tot dreptul .Voievodul are viitor ,va veni timpul cind acesta putere va veni la cirma tarii ,si atunci se va renaste R.Moldova ,si acesta este un pericol a statelor vechine si aici este problema si anume ei fac toate provocatiile si speculeaza. Voievod pentru Moldova Doamne ajutane pe moldoveni.

Anonim spunea...

Voievodul este o organizatie de respect .

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: