Se împlinesc 92 de ani de la independența Italiei, moment istoric la care au contribuit și românii

26 octombrie 2010

In 4 noiembrie se implinesc 92 de ani de la cel de-al IV-lea razboi de Independenta nationala a Italiei moment istoric la care si România a participat cu trupe dar finalul acestei miscari de eliberare nationala italiana a fost si un model pentru unitatea României dar si a Poloniei. Profesorul Marco Baratto, un prieten destoinic al României, ne-a scris ca ar dori sa se realizeze o placa comemorativa la Padova. In speranta ca Oficul National pentru Cultul Eroilor din subordinea Ministerului Apararii mai exista, transmitem si noi doleanta profesorului Baratto mai ales ca in Italia este una dintre cele mai numeroase comunitati românesti din occident.
"La data de 4 Noiembrie vor fi 92 de ani de la sfarsitul, ceea ce putem defini in mod corect, celui de-al IV-lea razboi de independenta nationala. Un moment pentru aducerea aminte de acei oameni care si-au dat viata pentru Unitatea si Independenta Italiei. Sfarsitul a ceea ce Papa Benedict al XV-lea l-a numit "masacru zadarnic" a marcat nu numai procesul de unitate nationala a Italiei dar, de asemenea, si posibilitatea pentru numeroase natiuni de a termina procesul de unificare, printre care Polonia sau România.

Ar fi frumos sa ne amintim la comemorari de contributia pe care prizionierii români incadrati in armata italiana din Legiunea Româna din Italia, s-au luptat atat pentru tara noastra cat si indirect pentru tara lor. Acet gest ar putea fi stabilit prin realizarea unei placi comemorative la Ponte di Brenta (Padova) unde in 28 iunie1918 prima, dintre cele trei companii românesti incadrate in a opta, a cincea si a patra armata italiana, au primit "steagul de razboi". Am vrut sa amintesc pe scurt istoria Legiunii Române din Italia, si pentru a onora mai mult de 90 de ani de la sfârsitul Marelui Razboi la care multi tineri români au contribiut, si cu prezenta, la aducerea Italiei victorioase la sfarsitul celui de-al patrulea razboi de independenta.

Dar de asemenea pentru a sublinia un fel de "memorie impartita" ce uneste italienii si românii pentru totdeauna. Astazi multi români ce traiesc si muncesc in Italia contribuie, cum au facut si bunicii lor, luptandu-se in razboiul cu Italia, la dezvoltarea tarii noastre".

Dott Marco Baratto

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: