Mihai Viteazul cucerește România

19 octombrie 2010
Harta Valahia si Romania

Valahia(galben) si Romania(rosu) in anul 1590.
Harta Valahiei si Romaniei din anul 1590 nu mai lasa loc nici unui dubiu ! Romania de atunci cuprindea estul Macedoniei cu Muntele Athos, Bulgaria de azi , Dobrogea , zona de Tarnovo-adica fosta capitala a statului romano-bulgar al Asanestior si zona de Constantinopol ! De remarcat ca Romania avea legatura directa cu Macedonia, cu Margina romaneasca a Serviei(asa numita Valahie Neagra ,Morovalahia sau Morlachia) , dar si cu Moldova pe partea de nord a Deltei Dunarii.
Domnia lui Mihai Viteazul aduce modificari in administratia teritoriala a turcilor in sudul Dunarii.
Dupa incheierea domniei sale in 1601, avem aparitia pe harta de la 1645 zona Bulgaria, zona ce a fost cucerita de catre Mihai de la turci.
Cuceriri teritoriale dupa 1594 : aparitia zonei Bulgariei
1594 CuceririCum s-a intamplat cucerirea Romaniei: În 1594 şi în anii următori Mihai Viteazul a condus o campanie militară în sudul Dunării, cucerind cetăţile Isaccea, Macin, Ceravoda, Rasgrad, Babadag,Targul de Floci,Silistra şi chiar Rusciuc,Sistova, Nicopole şi Vidin.. Potrivit istoricului Nicolae Iorga, călăreţii lui Mihai Viteazul trecusera de Tarnovo si ajunseseră până la Adrianopole în est şi Plevna în vest.
Această acţiune a fost coroborată cu cea a voievodului moldovean Aron Tiranul, care a readus sub stăpânirea sa Bugeacul , în aceeaşi perioadă.
Prin aceasta actiune militara, in urma pacii semnate cu turcii, voievodul roman obtine de la acestia recunoasterea ca domn pe viata, ceea ce ii permite sa intre in Transilvania, iar in urma conflictului de la Selimbar sa obtina controlul provinciei si sa intre triumfator in cetatea din Alba-Iulia.
În mai 1600, Mihai Viteazul îl alungă de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movila , învingându-l la Bacau, şi realizează astfel, prima unire a ţărilor române. Titulatura folosită de voievod (într-un document din 6 iulie 1600) era: “Domn al Tarii Romanesti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei “.
Asadar, cel putin partea de nord a Romaniei medievale a fost sub jurisdictia directa a lui Mihai Viteazul .
Mihai ViteazulProbabil ca, denumirea ulterioara de Bulgaria , a fost conferita de turci ,(Bulgaria reprezenta un alt stat valah si romanesc, cel al Asanestilor) , pentru ca teritoriul Romaniei sud-Dunarene condusa de un roman, si inclus in Tara Romaneasca, nu putea redeveni altceva decat tot unul romanesc. De fapt, optiunile in anul 1600 erau doua : sa se redefineasca Tara Romaneasca si al restului provinciilor drept Romania ( asa cum s-a intamplat mai tarziu in 1859 la reunirea principatelor cu A.I. Cuza), sau efectiv teritoriul Romaniei medievale de pana atunci, dar administrat de turci , sa redevina “teritoriu national romanesc” datorita administrarii unui domnitor roman, ceea ce s-a si intamplat.
Mihai Viteazul
In conceptia vremurilor respective , Romania traditionala medievala trebuia sa includa si Constantinopolul (cam asa cum azi, de exemplu , co-exista administrativ Ilfov cu Bucuresti) , fapt ce a determinat ca noua putere statala Balcanica a lui Mihai Viteazul sa se numeasca atunci doar Principate Unite romanesti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: