Începând cu 1 ianuarie 2011 trebuie să închidem toate site-urile din Moldova

13 octombrie 2010

No Internet



Felicitări! De pe data de 1 ianuarie 2011 vom avea o lege nouă, o lege care a fost elaborată prin 2008 și apoi a fost întoarsă de către RIA înapoi, pentru că era prost scrisă. Legea nu s-a mai întors înapoi la dezbatere ci a plecat direct în Parlament la adoptare.
Iar Parlamentul nostru Democratic, de nu mai pot, a adoptat fără să zică cârc pe data de 1 octombrie 2010.

Legea dată e lungă, însă are un Articol 66 interesant, legat de calculatoare și rețele.
Articolul 66. Încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe prin intermediul reţelelor de calculatoare


    (1) Persoana fizică sau juridică care acordă servicii de hosting şi/sau transmisii de date (internet/intranet), inclusiv internet-provider, se consideră complice atunci cînd contribuie nemijlocit la încălcarea dreptului de autor şi/sau a drepturilor conexe şi poartă răspundere pentru încălcarea acestor drepturi în următoarele cazuri:
    a) dacă, avînd posibilitate tehnică să blocheze, să restricţioneze accesul şi/sau să şteargă în timp oportun obiectele ce sînt publicate şi/sau utilizate cu încălcarea dreptului de autor şi/sau a drepturilor conexe şi fiind înştiinţată de titularul de drepturi respective sau de reprezentanţii săi (cu indicarea obiectului concret) despre încălcarea în cauză, nu a executat cerinţele titularului dreptului de autor şi/sau al drepturilor conexe privind blocarea, restricţionarea accesului şi/sau ştergerea obiectelor indicate;
    b) dacă, fiind informată despre activitatea ilegală din domeniul dreptului de autor şi/sau al drepturilor conexe, favorizează, finanţează şi contribuie la acţiunile ilegale ale altei persoane;
    c) dacă publică informaţie eronată, modifică sau şterge informaţia privind titularul dreptului de autor şi/sau al drepturilor conexe, inclusiv distribuie exemplare de opere şi/sau de obiecte ale drepturilor conexe despre care această informaţie a fost modificată sau ştearsă;
    d) dacă pune intenţionat la dispoziţia terţelor persoane orice informaţie (linkuri, adrese web) care creează posibilitatea de a avea acces ilegal la obiectele dreptului de autor şi/sau ale drepturilor conexe.
    (2) Persoana fizică sau juridică care acordă servicii de hosting şi/sau transmisii de date (internet/intranet), inclusiv internet-provider, nu poartă răspundere pentru acţiunile ilegale ale altor persoane care se folosesc de serviciile sale pentru a încălca dreptul de autor şi/sau drepturile conexe dacă nu dispunea de informaţia despre acţiunile acestor persoane ori dacă nu are posibilitatea să restricţioneze accesul sau să şteargă obiectele publicate sau folosite cu încălcarea dreptului de autor şi/sau a drepturilor conexe.

Fără a intra în detalii filosofico-tehnologice de common sense vreau să arăt că pe 1 ianuarie trebuie să închidem mai toate site-urile din Moldova.
1. Moldtelecom-ul de rând cu Starnet-ul și alți provider de Internet pot fi închiși conform Articolului 66.1.a pentru că au posibilitatea să blocheze porturile și protocoalele folosite de P2P (bittorrent, edonkey) deci contribuie la transferul de date ”piratat”.
2.TorrentsMd. Închis pentru că conține .torrent fișiere care permit oamenilor să distribuie și să pirateze.
3.Google.MD, Yahoo.MD și alte search-uri internaționale închise. Dai un search ”keygen” și vezi câte linkuri spre soft piratat veți avea. Ceea ce contravine 66.1.d
4. Blogul meu trebuie închis, precis pe undeva am vre-un link la google sau la torrentmd :)
Cred că vom rămânea doar cu odnoklasniki, pentru că ei nu acceptă linkuri. Așteptați să vă bucurați, posibil cineva să pună cetatea Sorocii de pe buletin și gata și cu odnoklasniki.
Uite așa moare democrația printr-un articolaș mititel într-o lege lungă cu democrații la putere. Cine pe aici plângea că pe 7 aprilie au închis Facebook pe câteva ore?

6 comentarii:

LIBER V(_) spunea...

http://unimedia.md/?mod=news&id=24791

Dragoș Galbur spunea...

Asta am votat, asta avem ! Așa cum i-am meritat pe comuniști, așa-i merităm și pe pretinșii democrați.

Anonim spunea...

torrentsmd.com ===>>>gone

Anonim spunea...

hai ba mai taceti, va reveni la normal, ce tot plm va luati de Alianta... dooamne ce oameni...

Anonim spunea...

:( foarte, foarte, foarte rau... :( ;(

Anonim spunea...

nici intrun caz....nu sint deacord cu cele spuse,,,net este nevoie nu numai pentru "pirat" ci si pentru relatii nationale si internationale......pentru legaturi de prieteni si tot de aces gen!!!!! protes contra art 66

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: