În perioada 10-13 octombrie, la Iaşi şi Chişinău, se desfăşoară ediţia a II-a a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru". Manifestările sunt organizate de Uniunea Scriitorilor din Moldova, Editura „Princeps Edit", Iaşi, Asociaţia Culturală „Feed back", sub egida primăriilor municipiilor Iaşi şi Chişinău, scrie timpul.md, preluat de Romanian Global News.
Festivalul s-a deschis duminică, în Sala de Consiliu a Primăriei Iaşi, în prezenţa primarului de Iaşi, Gheorghe Nichita, şi a celui de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Amintim că manifestările au loc în cadrul sărbătorilor oraşului Iaşi, care se desfăşoară în perioada 6-30 octombrie.
Duminică, în prima zi a festivalului, au avut loc mai multe evenimente: colocviul „Grigore Vieru, poet al spaţiului românesc", cu participarea scriitorilor invitaţi; lansări de carte şi CD; spectacolul prezentat de Ansamblul folcloric „Şezătoarea" din Vânători-Neamţ.
Participanţii la festival au depus flori la statuia poetului din Parcul de cultură Copou, după care a urmat un tedeum în prezenţa ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Tot duminică, la Ateneul Tătăraşi a fost lansată „Revista de pe gard", număr dedicat poetului Grigore Vieru, realizat de Nichita Danilov şi Daniel Corbu, şi a fost prezentat spectacolul muzical „Taina care mă apără", susţinut de artişti de pe ambele maluri ale Prutului.
Luni, manifestările s-au desfăşurat la Muzeul Literaturii Române Iaşi, Muzeul „Mihai Eminescu" şi în Parcul de cultură Copou. Acestea au început cu vernisajul expoziţiei de carte, grafică, fotografii „Grigore Vieru, contemporanul nostru". Apoi, a avut loc colocviul traducătorilor din opera poetică a autorului „Grigore Vieru în dialog liric european". Tot aici au fost lansate cărţile „Taina care mă apără", ediţia a doua, „Grigore Vieru - poetul arhetipurilor" de Mihai Cimpoi, „Duminica mare a lui Grigore Vieru" de Theodor Codreanu, CD-ul „Scrisoare din Basarabia". Lansările au fost urmate de recitaluri de muzică şi poezie prezentate de invitaţii la festival.
Astăzi şi mâine, festivalul va continua la Chişinău, începând cu ora 10.00, când vor fi depuse jerbe de flori la mormântul poetului din Cimitirul Central de la Chişinău. La ora 11.00, va fi inaugurată placa memorială, realizată de sculptorul Romi Adam (Alba-Iulia), pe zidul clădirii unde a locuit poetul Grigore Vieru. La 12.00, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, va avea loc recitalul de poezie „Steaua de vineri", iar la 13.30, în Holul Cultural al Uniunii Scriitorilor din Moldova - expoziţia de carte, grafică, afişe şi fotografii „Grigore Vieru", precum şi lansări de carte. La 17.00, la Sala cu Orgă din Chişinău se va desfăşura Gala premiilor festivalului, precum şi un spectacol literar-muzical susţinut de artişti şi formaţii din România şi R. Moldova.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: