Europercepția Moldovei

25 octombrie 2010
Nici o problemă cu percepţia Moldovei la nivel european. Mecanismele parlamentare de decizie lucrează lin, tocmai în baza unanimităţii de percepţie şi asta duce la situaţii destul de neobişnuite în Parlamentul European: acord în 10 minute! Moldova avea nevoie de un nou Protocol asupra accesului la Programe UE - rezum, pentru că titulaturile tehnice sînt mult mai complicate. Dezbaterea de marţi a durat 10 minute şi a pornit de la acordul deplin al tutror părţilor. Nu e un capăt ţară dar e, în orice caz, unul din semnalele numeroase care spun că Moldova e „în cărţi”, sau, altfel spus, că Moldova e încurajată masiv, pe „direcţia euro”.
Pentru o definiţie contrastivă, Ukraina a ajuns rapid într-o situaţie mai mult decît critică şi e în centrul unui proiect de Rezoluţie a Parlamentului European în care nu e loc de altceva decît de critici, avertismente şi îngrijorări. Punctul cheie e acea parte a mesajului care face cunoscut autorităţilor de la Kiev că declaraţiile de bune intenţii nu pot garanta relaţii bune cu UE.

Numărul elementelor care lucrează direct sau indirect în favoarea administraţiei pro-europene de la Chişinău e mult mai mare. Nu numai că Ucraina oferă, în avans, o mostră de comportament omologabil cu situaţia unei Moldove condusă de comunişti; vizita Cancelarului Merkel la Bucureşti poate fi plasată în aceaşi zonă de acţiune politică europeană pre-electorală. E greu de crezut că discuţiile de la Bucureşti n-au atins problema spaţiului moldovean şi implicaţiile strategice ale unei reveniri comuniste

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: