Pe cine servește Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova?

27 septembrie 2010
SIS
Partida europeană bazată pe interesul naţional ar trebui să cunoască că poţi ajunge în Uniunea Europeană doar ca un aliat de nădejde şi dacă îndeplineşti condiţii la foarte multe capitole, iar una din condiţiile principale este reformarea Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova. Iată de ce societatea civilă trebuie într-un mod foarte strict şi principial să supervizeze politica şi activitatea respectivei instituţii de stat. Va avea Basarabia un Serviciu de Informaţii şi Securitate bazat pe un interes naţional românesc ori va continua să fie unul cu faţadă naţională, dar în principiu cel vechi, educat în spiritul KGB-ului cu relaţii secrete la FSB-ul actual al Federaţiei Ruse. Au trecut 19 ani de la declaraţia de Independenţă a R. Moldova, dar o reformă de orientare occidentală aşa şi nu s-a produs la Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Pe la această instituţie s-au perindat ofiţeri în postura de şefi şcoliţi în perioada KGB-ului sovietic. Până şi astăzi tot din aceştia conduc această instituţie.
În plan informativ, la Chişinău în 8 ani pe vremea lui Voronin. SIS a fost condus timp de doi ani de către Artur Reşetnicov, nepotul soţiei lui Vladimir Voronin, un jurist în vîrstă de 35 de ani, fost şef al Direcţiei Drept şi Relaţii Publice a aparatului prezidenţial al Basarabiei. Mihail Boldean, adjunctul lui Reşetnicov la comanda SIS, a absolvit şcoala superioară pentru corpul de conducere al Comitetului Securităţii de Stat (KBG) a URSS, din Taşkent, Uzbekistan. A activat ca ofiţer KGB în fosta URSS, iar din anul 2002 a condus Direcţia municipală Chişinău a SIS. În 2009, la 25 septembrie Parlamentul Basarabiei l-a numit pe Gheorghe Mihai în funcţia de director al SIS, în locul lui Artur Reşetnicov. În 1978 a fost recrutat în serviciul militar, în cadrul organelor Securităţii de Stat. În 1979, după absolvirea cursurilor superioare specializate din Minsk, a activat în calitate de împuternicit operativ – aşa se numeşte ofiţerul operativ KGB în Basarabia – şi împuternicit operativ superior în secţia raională Briceni. În 1985, a absolvit Facultatea de pregătire a cadrelor de conducere a şcolii Superioare a Comitetului Securităţii de Stat (KBG) al fostei URSS din Moscova, după care a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul KGB şi de şef de direcţie generală din cadrul SIS. Adjunctul său Valentin Dediu a fost ofiţer KGB începînd din 1977, iar celălalt adjunct, Valeriu Furdui, a fost împuternicit operativ (ofiţer operativ KBG) începînd din 1982.
Noul director al Serviciului Grăniceri (fost directorat KGB în fosta URSS), generalul de brigadă Alexei Roibu, a absolvit cursurile Comitetului Securităţii de Stat al URSS şi a fost împuternicit operativ pînă în noiembrie 1991, cînd KGB a fost desfiinţat în urma tentativei de lovitură de stat a generalului Vladimir Kriucikov. Victor Catan, ministrul Afacerilor Interne, a fost ofiţer de Miliţie, cît şi „împuternicit operativ“ în fosta URSS.
O schimbare structurala a Serviciul de Informaţii şi Securitate nu s-a produs. Nu s-a produs o reforma radicala a justitiei.O stabilitate pe vector european poate avea loc doar in cazul unei reforme structurale profunde a tuturor instituţiilor de stat .
Nu e de mirare de ce piaţa mass-media din R. Moldova e dominată de mass-media rusească. Nu e de mirare de ce comunismul nu a fost condamnat până astăzi şi legea lustraţiei nu a fost adoptată. Nu e de mirare de ce investiţiile străine nu vin într-un spaţiu care face parte din Comunitatea Statelor Independependente. Nu e de mirare participarea delegaţiei Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova la Consfătuirea conducătorilor serviciilor de informaţii externe ale statelor – membre ale CSI. Recent în perioada 14-16 septembrie curent, delegaţia Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, condusă de directorul instituţiei, dl. Gheorghe MIHAI, a participat la lucrările Consfătuirii a XI-a a conducătorilor serviciilor de informaţii externe ale ţărilor-membre ale Comunităţii Statelor Independente, desfăşurată în or. Baku, Azerbaidjan. În cadrul Reuniunii, participanţii au realizat un schimb de informaţii vizavi de problemele prioritare privind asigurarea climatului regional şi general de securitate. Părţile au convenit să-şi conjuge eforturile prin evaluarea tendinţelor şi noilor forme de manifestare a unor riscuri şi provocări pentru securitatea europeană cum ar fi terorismul internaţional, extremismul, proliferarea armelor de distrugere în masă etc.
Aflîndu-se la Baku, Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, dl. Gheorghe MIHAI, a avut o serie de întrevederi bilaterale cu conducătorii serviciilor speciale, unde au fost abordate aspecte de interacţiune informativă şi alte subiecte de interes comun.
Şefii serviciilor de informaţii şi-au confirmat poziţia de a intensifica cooperarea între serviciile secrete prin extinderea spectrului de forme şi metode de colaborare multilaterală întru contracararea eficientă a pericolelor existente la adresa securităţii naţionale şi internaţionale.
Dar e de mirare faptul cum un ofiţer de formaţie veche, un ofiţer operativ KGB, precum este directorul SIS, Gh. MIHAI, va efectua în contextul aspiraţiilor de integrare europeană, transformarea şi dezvoltarea Serviciului cu scopul de a spori eficienţa activităţii instituţionale şi racordarea ei la standardele ţărilor cu democraţie avansată, va edifica un serviciu special modern, bazat pe principiile legalităţii, democratismului şi profesionalismului, eficient şi flexibil, capabil să se adapteze la schimbările mediului de securitate, cu o bază materială consolidată şi cu un personal de calificare înaltă.
Interesant cine va face desovietizarea, decomunizarea şi dekaghebizarea R. Moldova, care sunt nişte măsuri arhiimportante pentru europenizarea Basarabiei. Când se cere adoptarea legii lustraţiei de către societatea civilă, ni se spune că în luna aprilie a anului 1990, conducerea Ministerului Securităţii Naţionale (MSN) a Republicii Moldova (Tudor Botnaru, Demian Munteanu), sub pretextul că există pericolul ca localul KGB al RSSM să fie atacat de către “extremiştii” Frontului Popular din Moldova, a hotărât să transporte Arhiva KGB-ului RSSM de la Chişinău la Tiraspol, unde se află şi în prezent, astfel că este imposibil de a face investigaţii mai ample din această cauză.
Nu trebuie să ne mire faptul că mai mulţi deputaţi din Partidul Comuniştilor nu cunosc limba română pe care nici nu vor s-o înveţe. Nu trebuie să ne mire faptul că Vladimir Voronin, un Kim Ir-Sen moldovenesc se poartă ca un Ţar-Batiuşca, ignorând orice lege şi chiar bunul simţ.
Şi de ce unii ziarişti care se presupune ca sunt agenti sub acoperire, murdaresc in continuare actuala guvernare, de parca nu ar fi si ei in serviciul statului. Mai grav ataca unele state donatoare, vecine R.M. si provoaca scandaluri internationale. Ce facem cu legea privind SIS-ul domnule Director SIS? E permis ca agentii din presa sa lucreze sub acoperire pentru un anumit partid de opozitie? Nu trebuie să ne mire faptul că o serie de partide duc deschis o diversiune antiromânească, fără a li se cere socoteală. Este asta faţa adevărată a Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova ?
De ce e nevoie de reforma serviciilor de informatii - din organ represiv de securitate, organ cu atributii in cercetare si urmarire penala in organism de furnizare a informatiilor clasificate catre persoanele cu drept de acces la acestea, depolitizarea sa si eliminarea dublelor subordonari, controlul strict al angajatilor pentru a putea realiza un adevarat serviciu national de informatii, etc - democratizarea si controlul civil asupra acestor institutii, control parlamentar real si control juridic asupra actiunilor ce pot aduce atingere drepturilor omului, de ce e nevoia de legea lustraţiei? Ar fi o garanţie că R. Moldova va merge sincer pe drumul european, va crea un stat de drept, iar clasa politică. va avea mai multă încredere.
Va fi serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, care are ca principală atribuţie asigurarea securităţii de stat, un Serviciu modern, flexibil şi european, care să se poată adapta permanent la noile provocări ale mediului internaţional de securitate ? Va fi acesta unul naţional-românesc ? Timpul este marele arbitru.

DOSARELE KGB-IŞTILOR DIN MOLDOVA



VEACESLAV STĂVILĂ

În primăvara lui 1991, deşi Republica Moldova era suverană, nu-şi controla încă propriul minister al securităţii, acesta supunându-se direct Moscovei. Folosindu-se de această situaţie, conducerea Uniiunii Sovietice transferă mai multe mii de dosare ale agenturii KGB din Moldova – peste Nistru (la Tiraspol).
Dl Anatol Plugaru a devenit ministru al securității naționale (președinte al Comitetului pentru Securitatea Statului) la 29 august 1991, adică la 2 zile de la declararea independenţei Republicii Moldova. De mai multe ori el a declarat presei că a încercat să recupereze dosarele agenturii KGB din Moldova. Recent dlui a afirmat următoarele: „Pentru că aveam acces atunci în regiune, am mers la Tiraspol, în audienţă la Smirnov, şi am încercat să negociez returnarea arhivei. După ce am fost tratat cu refuz i-am spus că personal îi voi trage un glonte din arma din dotare dacă o să văd pe undeva publicat numele vreunui agent de-al nostru”.

În legătură cu afrimaţia de mai sus apar două întrebări:
1. Când agenţii KGB-ului din Moldova au reuşit să devină “agenţii noştri”?
2. Urmare a strămutării dosarelor agenturii KGB din Moldova peste Nistru zeci de mii de agenţi conduşi de la Moscova deveniseră invizibili pentru conducerea de la Chişinău. Unica soluţie pentru anihilarea activităţii lor împotriva Republicii Moldova era – deconspirarea. În acest context, din ce cauză A. Plugaru (ministrul securităţii Republicii Moldova!) l-a ameninţat cu moartea pe I. Smirnov, liderul sepratiştilor, în cazul dacă acesta ar fi publicat vreun nume de KGB -ist din Moldova?
Sa nu uitam ca existau si agenti ai KGB-ului care se subordonau direct Kremlinului si despre care KGB din RSSM nu avea informatii. Astazi teritoriul RM este impanzit cu colaboratori ai acestei structuri odioase in toate institutiile de stat, partide politice, ONG, Uniuni de creatie, Mass Media……… Peste tot.
Aceasta Armata invizibila dar f. eficace va sluji mereu intereselor straine pentru a mentine acest teritoriu sub ocupatia bandei nkvdistilor instalate azi la putere in Kremlin.

PETRU BOGATU: RĂZBOIUL INFORMAŢIONAL AL MOSCOVEI ÎMPOTRIVA CHIŞINĂULUI

Petru BOGATU

În spatele atacului terorist de la 11 septembrie se află nu Ben Laden, ci autorităţile americane. Occidentul este condus nu de guvernele legal şi în mod democratic alese, ci de misteriosul club Bilderberg care caută să istituie “o nouă ordine mondială”. Corveta sud-coreeană a fost scufundată nu de Coreea comunistă, ci de Japonia şi America.

Toate acestea nu sunt nişte divagaţii halucinante, iscate în capul vreunui blogger ahtiat după teoria socială a conspiraţiei, ci comentarii difuzate cu aer grav de o mare televiziune rusă care emite în afara graniţelor ţării sale. De la un timp încoace, dinspre acest post TV asupra opiniei publice occidentale se revarsă un ocean de speculaţii pe cât de năstruşnice, pe atât de diversioniste.

Luni, prestigiosul cotidian britanic The Independent publică un foarte curios articol despre războiul propagandistic pe care îl poartă împotriva SUA şi a altor ţări occidentale canalul de televiziune Russia Tuday( RT). Fondat în 2005, postul îşi transmite emisiunile prin satelit cu precădere pentru America de Nord.

RT e o televiziune internaţională de ştiri, finanţată de Kremlin, care caută să concureze cu CNN, BBC, Fox News, France 24 sau Deutsche Welle. Şi face asta cu succes. Folosindu-se de o întreagă panoplie de mijloace a căror tehnicitate exercită o atracţie deosebită asupra telespectatorilor, canalul, în aparenţă, se prezintă drept o redutabilă sursă de informare televizată.

Însă la o analiză mai atentă a stilisticii şi conţinutului jurnalelor şi talk-show-urilor difuzate se poate vedea , scrie The Independent, că Russia Tudau practică o informare dezechilibrată, amestecată cu zvonuri răutăcioase şi insinuări calomnioase. Într-un ambalaj de ştiri, interviuri şi opinii se ascunde un produs mediatic veninos.

Nu este vorba, desigur, de atitudinea critică a postului faţă de politicienii şi guvernele din Occident, acest lucru nu ar trezi obiecţii, ci de o campanie metodică de intoxicare şi înşelare a publicului. Potrivit ziarului The Independent, RT încearcă să inducă în societatea americană starea de nelinişte şi de derută morală perpetuă.

Ziarul britanic scrie că în spatele canalului rus de televiziune se ascund serviciile de spionaj ex-kaghebiste care se căznesc să destabilizeze societatea occidentală. În oceanul de dezinformare rusească se coace un ţunami.

Din fericire, RT nu emite şi pentru Republica Moldova. Dar asupra noastră nu contenesc să se reverse alte râuri poluate de propagandă rusă. Efectul lor e sinistru, iar numărul sinistraţilor care şi-au pierdut mintea în urma acestor diversiuni creşte pe zi ce trece.

În cei aproape 20 de ani de la proclamarea independenţei, lucrătura Moscovei împotriva Chişinăului nu a încetat o clipă, iar odată cu instalarea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană, atacurile perfide s-au înteţit. Clonele miniaturale ale RT împânzesc piaţa audioviziulului din Republica Moldova. Finanţate generos şi gestionate cu o mână de fier de serviciile secete ruse, ele profită şi de naivitatea idioţilor utili locali. Aceştia direcţionează aproape toate fluxurile publicitare spre nişte posturi ruse făţişe, precum Pervâi Canal, de exemplu, sau spre altele, tot ruse, dar care au o acoperire moldovenească.

În consecinţă, fabricile de minciuni televizate sau radiofonice se simt la Chişinău ca acasă. Prin deturnarea informaţiilor şi manipularea vocabularului, ele dezbină şi înspăimântă societatea moldovenească, creează în societate o atmosferă de-a dreptul explozivă. Invazia informaţională a Rusiei este în toi. Ripostăm ori, ca de atâtea ori în istorie, ne predăm cu tot cu arme şi bagaje?

3 comentarii:

Anonim spunea...

RT poate fi privit si din Moldova,chiar aseara m-am uitat la stiri la ei

LIBER V(_) spunea...

Păi asta prin cablu sau parabolică. La sate nu emite.

Anonim spunea...

"Basarabia Martira.Caile Mele Sunt Necunoscute Muritorilor de Rand..."

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: