Cine scumpeşte pâinea în Moldova ?

26 septembrie 2010
Locuitorii din Bălţi trebuie să scoată din buzunar cu un leu mai mult pentru o pâine. Cei de la Căuşeni şi Ştefan-Vodă cu 50 de bani. Producătorii spun că sunt în pierdere şi din acest motiv au majorat preţul la pâine. De altfel, Ministerul Agriculturii califică aceste scumpiri ca fiind neîntemeiate. «Grâu avem suficient, dar pâinea se scumpeşte. Nu există nicio premisă obiectivă care să ducă la aceste majorări», declară un angajat al ministerului.Potrivit informaţiilor obţinute de ZdG de la Ministerul Agriculturii, statul dispune de 300 mii tone de grâu recoltat în 2010, plus 60 mii tone din rezerva pentru anul 2009. În total sunt 360 mii tone, dar este nevoie de 340 mii tone de grâu.
«La Bălţi s-a scumpit pâinea cu un leu. Cică nu-i grâu suficient în ţară, şi cel care este se exportă. Dar grau este suficient», declară consilierul ministrului Agriculturii pentru relaţii cu mass-media, Constantin Rotaru. El a precizat că statul exportă doar grâu furajer, utilizat în sectorul animalier, şi nu grâu alimentar. Astfel, din grâul furajer recoltat în anul 2010, R. Moldova exportă câte 40 mii tone lunar.
Un articol integral la această temă: aici

1 comentarii:

Anonim spunea...

Saptamana trecuta un reprezentant din partidul "serafimist" a introdus interdictia "neoficiala" de export al graului, transpusa prin refuzul vamilor de a perfecta exportul (pe motiv ca rezerva de stat nu poate procura grau la preturile existente - deci concluzia logica: nu putem/vrem sa procuram la pret de piata, interzicem exportul pana ne vand taranii la pret de "capici"). Desi Ministrul Economiei - reprezentant al altui partid - sustinea ca nu exista nici un fel de interdictie, si grau e suficient atat in tara cat si in reserva de stat.

Desigur, interdictia "neoficiala" a fost ridicata.
Desigur, doar dupa audienta la seful guvernului.

Nu amintim ca astfel de interdictie "neoficiala" a exponentilor "serafimisti" (care la randul sau este omul "minoritatii nationale bulgare din exil") - a fost exercitata la doar cateva zile dupa "meeting"-ul ruso-abhazo-georgiano-bulgar ce a fost gabjit de fortele ruse.

Casa (=tara) arde, iar "baba" se tot gandeste cum sa vanda pieptenele cu profit mai mare...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: