Basarabia, înapoi la maica Rusie?!

7 septembrie 2010
URSS
Viscerele politice ale lui Vladimir Voronin zambesc fericit: i-a mai pacalit inca o data pe propriii concetateni. Batranul general sovietic de militie si-a vazut visul cu ochii: mamaliga moldoveneasca nu a explodat! S-a inmuiat dupa propaganda unui Lenin care inca mai rade, neinmormantat crestineste!

Urmasii lui Bogdan si ai lui Stefan nu au iesit “la vot”. Referendumul constitutional este virtual invalidat, iar initiativele democratilor de la Chisinau sunt practic anulate.

Moldova, inapoi in buzunarul Kremlinului

“Maretei Rusii nu-i mai plac vinurile noastre, nici merele crescute in fosta ei ‘gradina infloritoare’. Ea are accese de isterie si actioneaza cu cruzime cand una din fostele ei ’surori mai mici misca in front’ si prefera imbratisarilor ei Uniunea Europeana si (sau) NATO”, spune Constantin Tanase, intr-un inspirat editorial din editia de joi, 2 septembrie, a ziarului Timpul.

Santajul vinului si al fructelor si-a facut datoria. Santajul economic si amenintarea fortelor “pacificatoare” rusesti de la Nistru au mai castigat o data. Rusia a mai aratat inca o data cine pe cine stapaneste in arealul pruto-nistrean.

Si chiar daca nu este vorba despre alegerea vreunui partid sau a unei doctrine (cu atat mai mult a unor reprezentanti in Parlament), “sovietistii” de la Chisinau grupati sub stindardul unui fantomatic Partid Comunist au reusit o victorie amara pentru romani si extrem de dulce pentru panslavismul moscovit.

Referendumul de la Chisinau avea menirea de a “alege apele” pentru a statua modalitatea de alege presedintele statului: fie de catre popor (ca in cazul majoritatii natiunilor europene) fie prin votul majoritatii parlamentare (alese pe liste de partid).

Rata scazuta a participarii (sub 30%) a invalidat in mod oficial referendumul. Nici macar Dan Dungaciu, noul cetatean moldovean si consilier prezidential la Chisinau, nu poate sa ne spuna ce se va mai intampla.

Poate ca o alta politica externa bucuresteana, croita de pamanteni nu de “marinari” le-ar fi adus fratilor de peste Prut mai multa coerenta politica. Suntem, totusi, singura tara din estul Europei care nu reuseste sa proiecteze o politica coerenta fata de conationalii nostri !

Pasol Nazad - Mars Inapoi

Visand cu ochii deschisi la inca vreo 10-15 ani la conducerea RSS Moldoveneasca, generalul Voronin, istet de altfel, ca doar n-o fi ajuns dintr-un amarat de brutar la Corjova ditamai seful de sectie la CC al PCUS, a sesizat foarte bine ce inseamna democratia participativa.

Discursul comunist a fost foarte simplu si a cuprins doar elemente simbolistice: tarisoara noastra, Marele Razboi de Aparare al Patriei (nespecificand despre care Mare Patrie era vorba), pensiile sovietice, unirea cu Romania, Transnistria natala (a majoritatii comunistilor), palmele jandarmilor romani din perioada interbelica si Basescu cel hraparet si injurios cu Kremlinul.

In fata amenintarilor subtile ale sovietistilor lui Voronin cine ar fi indraznit sa-si pericliteze pensia de la CAP pentru ca “merge la referendum”? Comunistii sovietici din Basarabia nici macar nu au avut realmente cu cine sa se confrunte. Naivitatea Aliantei pentru Integrare Europeana i-a furnizat combustibil suficient.

Pus in fata unei serioase amenintari cu pierderea puterii la Chisinau, Kremlinul a imaginat cel mai simplu scenariu posibil: neparticiparea la vot. Fiind cazul unui referendum si nu a unor alegeri ordinare, prezenta la vot era extrem de importanta.

Lucru sesizat si de Mihai Ghimpu dar cam tarziu. Reducerea de ultim moment a pragului de participare la 33% a dat masura politicilor idilice pe care si le inchipuiau moldovenii ca le pot face.

Chiar si sub obladuirea unor sfaturi de ultima ora a unor “dungaci” de imprumut tot nu au reusit sa evite inevitabilul. Partida fusese pierduta inca din iulie cand, magistral, Voronin a facut apelul la boicot.

Mizand pe slabele procente de participare inregistrate oricum la scrutinurile anterioare (in jur de 60%), PCRM nu a avut altceva de facut decat sa-si “scoata” electoratul rusofil si rusofon din cartile votului. De altfel prezenta electorilor rusi a si fost dramatic de scazuta (pentru un popor care, de obicei, este extrem de vocal): doar in jur de 5%!

In plus, trebuie mentionat ca, din punct de vedere constitutional, si cele cateva sute de mii de transnistreni fac parte din republica Moldova. Regiune in care boicotul a fost total. Administrativ si pseudo-legal.

Comunistii pro-sovietici, incepand de azi, vor miza tocmai pe mesajul acesta: 30% au mers la vot. Deci ii sustin pe “unionistii” romanofili. 70 % nu au participat la referendumul care urma, conform mesajului extrem de percutant al lui Voronin, sa alipeasca, cu forta, norodul moldovenesc fascistilor romani!

Republica Moldova se va intoarce cu vreo 30 de ani in urma. Cozile de topor se vor asigura de asta. Precum cainele care nu-si da bucata de slanina din gura, Rusia nu va renunta usor la Moldova.

Mai conteaza acuma ca, totusi, dintre participanti, aproximativ 90% au dorit alegerea directa a presedintelui, fara jocurile parlamentare ale Rusiei? Probabil ca nu! Va conta doar comunicatul de presa de miercuri al Ambasadei Rusiei de la Chisinau, locul de unde se va conduce, in mod real, din nou, Republica Moldova pentru urmatorii ani! Pacat ca marile politici europene nu se fac la restaurantul Ciresica din Neptun. Noi am fi campioni!

P.S. Am dat astazi, intamplator peste o recenzie a dl. prof. dr. Anatol Petrencu la volumul “Testamentul lui Lenin”, scris de un oarecare Rudolf Balandin. Mi-a placut un citat dintr-o discutie dintre Trotski si Lenin pe care dl. profesor a ales sa o comenteze:

“Prin ce sa compensam lipsa noastra de experienta? [avea in vedere lipsa de experienta in conducerea statului - A.P.] Tineti minte, tovarasi - doar prin teroare! Printr-o teroare consecventa si neindurata! Istoria niciodata nu ne va ierta atitudinea ingaduitoare si lipsa de energie. Daca pana in prezent noi am nimicit sute si mii [de oameni, bineinteles - A.P.], acum a venit timpul sa constituim o organizatie, un aparat, care, daca va fi nevoie - va nimici [oamenii] cu zecile de mii. Noi nu avem timp, nu avem posibilitati pentru a depista dusmanii nostri adevarati, activi. Noi suntem nevoiti sa urmam calea exterminarii, exterminarii fizice a tuturor claselor, tuturor grupurilor de populatie, din care pot iesi posibilii dusmani ai puterii noastre”.

Dialogul avea loc in 1917!
Autor: Ovidiu Mihalache
Sursa: ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: