Transnistria - parc sovietic şi paradis pentru traficanţi

18 august 2010
Transnistria, chiar şi după dispariţia URSS rămâne a fi un „parc sovietic”, un paradis pentru tot felul de traficanţi şi o gaură neagră a Europei, scrie cotidianul „Le Temps” în ediţia electronică.
Potrivit publicaţiei elveţiene, după 19 ani de la sfârşitul imperiului roşu, „ei tot stau” în Transnistria: „Lenin în toată splendoarea sa în piaţa centrală de la Tiraspol şi soldaţii ruşi, ultimele elemente ale Armatei a 14-a, care pe vremuri a fost condusă de generalul Alexandr Lebedi”.
„Le Temps” scrie că regiunea din stânga Nistrului a R.Moldova este un fel de „cap de pod” pentru traficanţi spre portul ucrainean Odesa, situat la 90 km de Tiraspol. „Timp de cincisprezece ani, numeroase rapoarte ale OSCE şi ale unor structuri europene nu doar au informat despre lipsa democraţiei în această „mică Uniune Sovietică”, dar şi au denunţat existenţa unei economii criminale dominante (contrabandă de ţigări, alcool, etc.). Astfel, armele Kalaşnikov produse ilegal în oraşul Bender, al doilea după mărime în Transnistria au fost „sursă de alimentare” pentru pentru rebelii implicaţi în conflictele de pe continentul african”.
În acelaşi timp, menţionăm că, la 27 iulie curent, Udo Burholder, şeful misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontiera Moldovei cu Ucraina (EUBAM), creată în 2005, a declarat într-un interviu că EUBAM „având în vedere informaţiile OSCE şi Comisiei Europene, nu a considerat niciodată Transnistria o "gaură neagră". Oficialul european a adăugat că în ultimii ani se observă o tendinţă de reducere a contrabandei şi a altor infracţiuni de la frotierea moldo-ucraineană şi segmentul transnistrean al frontierei.
Amintim că, în anul 2008 acelaşi ziar a publicat un articol intitulat „Fantomele traficului de tot felul bântuie Tiraspolul". „Traficul de arme, care a făcut în trecut regiunea separatistă celebră în toată lumea, a fost înlocuit de contrabanda cu fier vechi, carne de pui, droguri din Afganistan şi medicamente false”, scria în 2008 ziarul elvetian "Le Temps".
Sursa: Politik

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: