Fondul ONU pentru Populaţie a donat echipament medical pentru maternităţile din raioanele inundate

18 august 2010

Ministerul Sănătăţii a beneficiat de seturi de medicamente şi echipamente medicale, pentru asistenţa femeilor la naştere în zonele afectate de inundaţii, parvenit din partea Fondului ONU pentru Populaţie în Moldova (UNFPA).

Seturile conţin produse igienice, soluţii antiseptice, cuverturi şi scutece sterile, instrumente medicale pentru asistenţa naşterilor, medicamente pentru facilitarea naşterilor şi prevenirea complicaţiilor şi alte ustensile de acest fel. Valoarea donaţiei este de circa 8 mii de dolari.

Beneficiarii donaţiei sunt maternităţile din şapte raioane: Hînceşti, Ungheni, Briceni, Edineţ, Râşcani, Nisporeni, Cahul. Echipamentul va ajuta lucrătorii medicali să acorde servicii de calitate la naştere în maternităţi, iar în cazuri de excepţie, să asiste naşterea în siguranţă chiar şi în zonele afectate de calamităţi. 

Potrivit reprezentantului UNFPA Moldova, Boris Gâlcă, accesul la servicii medicale de calitate reprezintă un drept fundamental al omului care trebuie respectat în orice condiţii, inclusiv în timpul calamităţilor naturale. Tocmai de aceea UNFPA asistă Ministerul Sănătăţii în vederea îmbunătăţirii serviciilor de sănătate reproductivă, inclusiv a îngrijirilor prenatale, în timpul naşterii şi lăuziei (post natale). De asemenea, UNFPA conlucrează şi cu alte agenţii şi programe de sănătate publică pentru a proteja femeile însărcinate şi mamele care alimentează la sân.

Ministrul Sănătăţii, domnul Vladimir Hotineanu, a mulţumit reprezentanţilor UNFPA pentru ajutorul acordat şi a specificat importanţa asistenţei, deoarece, reieşind din situaţia social-economică, orice gen de susţinere din partea organismelor internaţionale este binevenită şi de mare ajutor.         

Medicul şef al spitalului raional Hânceşti, domnul Petru Ciubotaru, a menţionat  că din totalul populaţiei afectate de inundaţii în localităţile Nemţeni, Obileni, Sărăteni şi Cotul Morii 30 de femei erau la evidenţă cu sarcină. Toate pacientele au fost spitalizate şi au primit îngrijirea medicală necesară. Şapte femei deja au născut, iar naşterile au decurs fără complicaţii.

În prezent, UNFPA alături de alţi parteneri de dezvoltare ai Ministerului Sănătăţii, participă la evaluarea impactului inundaţiilor asupra sistemului medical din zonele afectate de inundaţii. În rezultatul acestei evaluări va fi acordată asistenţa externă necesară pentru recuperarea şi refacerea infrastructurii medicale şi asigurarea accesului  populaţiei la servicii medicale de calitate. Acţiunea este parte a răspunsului comunităţii donatorilor şi organismelor internaţionale la apelul Guvernului R. Moldova de a primi ajutor pentru atenuarea consecinţelor inundaţiilor.   

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: