Basarabia, osul care i-a rămas în gât Rusiei în relația cu România

20 august 2010
Declaratia recenta facuta de şeful comisiei pentru afaceri externe a Dumei ruse, Konstantin Kosacev cum ca „România are relaţii diplomatice complicate cu restul lumii din cauza Republicii Moldova...”, arata adevarata problema care macina relatiile ruso-romane.
Rusia vrea cu orice pret, utililizand viitoarele alegeri din Basarabia, sa revina in forta la Chisinau.
Declaratiile oficialilor rusi, dublate de operatiunile antiromanesti din presa occidentala dar si operatiunea „Grecu”, demonstreaza, fara echivoc, razboiul deschis care exista in acest moment intre Rusia si Romania.
Rusia ajutata de agentii sai de la Chisinau, vrea intoarcerea in trecut si continuarea „moldovenizarii” staliniste a celor trei milioane de romani de dincolo de Prut. Romania, la randul sau si in mod legitim, vrea aducerea acasa, in spatiul romanesc si european, a Basarabiei si a romanilor de acolo.
Intalnirile recente ale lui Traian Basescu cu Mihai Ghimpu si cu Vlad Filat arata interesul major si legitim al Bucurestiului. Ramane de vazut daca discutiile vor aduce si solutii, sau daca interlocutorii se vor tine de cuvant.
La fel de hotarate sunt si semnalele Moscovei. Amenintarile Externelor de la Moscova, ca urmare a raspunsului dat de Romania operatiunii „Grecu”, orchestrata de FSB, dar si declaratiile usor isterice ale şefului comisiei pentru afaceri externe a Dumei ruse, Konstantin Kosacev, arata determinarea Rusiei de a pune din nou piciorul pe grumazul Basarabiei.
Declaratia lui Kosacev citata de Newsin, demonstreaza clar ce o doare pe Rusia : „România are relaţii diplomatice complicate cu restul lumii din cauza Republicii Moldova, pe care România, cel puţin prin actualul ei preşedinte, nu o consideră un stat suveran şi nici măcar nu a trecut la recunoaşterea formală a graniţei dintre România şi RM, în ciuda faptului că formal este vorba despre graniţa externă a UE, nu numai graniţa naţională a României”.
Declaratia arata si faptul ca Moscova are la Chisinau, chiar in Alianta pentru Integrare Europeana, o intreaga coloana a cincea care cerea cu putin timp in urma, exact ce il doare acum pe Kosacev, adica semnarea unui tratat de frontiera! Este deajuns sa privesti in urma si sa constati cine din AIE era preocupat si invoca respectivul tratat, pentru a face o lista cu acea coloana a cincea.

Parca pentru a confirma ca Rusia a fost in spatele campaniei de presa privind acordarea cetateniei romane basarabenilor, Kosacev invoca faptul ca România are acum o serie de probleme cu partenerii ei din UE, legate de faptul că România contribuie acum într-o proporţie foarte mare la migraţia ilegală.
„În afară de rromi, este vorba și de reprezentanţii altor popoare, care preferă să se mute în România în număr mare pentru a fi mai aproape de Occident”, constata oficialul rus, referindu-se la acordarea cetăţeniei române locuitorilor din Basarabia.
Cert este ca dincolo de Prut se va juca soarta a trei milioane de romani, iar Romania nu are dreptul sa piarda. Va trebui sa-si utilizeze toate atuurile date de faptul ca este membru al UE si NATO, dar cu siguranta va trebui sa-si mobilizeze exemplar propriile resurse.
Vom vedea daca va reusi cu atat mai mult cu cat loviturile Rusiei se vor resimti atat la Chisinau si la Bucuresti dar si la Berlin sau Bruxelles.

Eugen Popescu, Romanian Global News

1 comentarii:

Anonim spunea...

Cand le vad imaginea Kremlinului cu cupolele moscheei din Kazan (daramate tot de rusi candva)...
Atatea au de facut in propria lor tara, ne mai vorbind ca nici nu stiu cine sunt si de unde vin.
In plus li s-a prezis odata ca, din punct de vedere geopolitic, RU va fi amenintata de China, populatia careia va avea nevoie sa se extinda. De ce privesc ei atunci spre apus, iar nu spre rasarit...
Caci noi deja de cate ori ne facem cruce si ne intoarcem cu spatele la ei. Pentru ce isi tot intind mainile si ne intorc cu fata spre Kremlinul lor cu cupolele de moschee...

aneta

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: