Trist şi ruşinos: Guvernarea e neputicioasă în faţa sârmei (video/foto)

22 iulie 2010
Granita-Romania-RM
Când în stânga, când în dreapta. Aşa circulă norocoşii moldoveni şi ucraineni pe Nistru, la Soroca. „De ce norocoşi?”, mă veţi întreba. Norocoşi pentru că între Nistru şi casele lor nu există niciun hotar stupid, marcat cu sârmă ghimpoasă. Ei, spre deosebire de locuitorii din unele regiuni de la hotarul cu România (care trăiesc la doi paşi de Prut, dar, poate, nu l-au văzut niciodată), pot admira oricând Nistrul, se pot relaxa de-a lungul malurilor, pot prinde un peşte, pot traversa râul…
E trist şi foarte ruşinos să-ţi dai seama că şi acum, pe „frontul” de vest, mai suntem îngrădiţi de rămăşiţe ale sârmei staliniste. Chiar şi după dispariţia totală a sârmei ticăloase de pe Prut, puţin probabil că locuitorii raioanelor de pe frontiera de vest vor putea în curând să se bucure de Prut tot aşa cum se bucură moldovenii, transnistrenii şi ucrainenii de Nistru.
În mare parte, în sensul direct, Guvernul Filat a dat sârma jos. Dar asta e puţin. Din păcate, nici în viitorul apropiat premierul Filat şi echipa sa de guvernământ nu va putea face ce este mai important. Nu va putea şterge sârma ghimpoasă din mintea multora. Moldovenii „patrioţi” care stau strajă cu toată dăruirea la hotarul de vest, păzindu-ne, probabil, de eventuale „invazii vestice”, trebuie să ştie de ce. HN

Viaţă pe Nistru

~ Raionul Soroca ~
Nistrul
Pe Nistru, la Soroca, oamenii prind peşte şi se odihnesc ori de câte ori doresc.

Tăcere pe Prut

~ Raionul Glodeni ~
Prutul
Pe Prut, la Glodeni, e linişte de cimitir. Gardul de sârmă ghimpoasă, care ne mai îngrădeşte aici, îi împiedică pe oameni să se bucure de Prut. Numai eu ştiu cum m-am pomenit pe malul Prutului şi cât m-a costat poza de mai sus, făcută cu un telefon mobil.
Ion Urușciuc 

1 comentarii:

Anonim spunea...

Am fost la Glodeni, acolo unde ati filmat si intr-adevar, sarma ghimpata e la locul ei. Faptul ca s-a spus ca aceasta s-a dat jos, e doar vorba-n vant, o abureala a vre-unui fost comunist, acum democrat.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: