Tokes cheamă secuii în stradă pentru autonomie, Boc i-o taie scurt

24 iulie 2010

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo compară, la Tuşnad,  Secuimea cu Kosovo şi Catalunia şi spune că maghiarii ar trebui să iasă în stradă pentru a-şi obţine dreptul la autonomie. Sâmbătă la Tuşnad ar urma să ajungă şi preşedintele Traian Băsescu, dar şi premierul maghiar Orban Viktor.

Europarlamentarul UDMR Tokes Laszlo stârneşte rumoare în rândurile politicienilor de la Bucureşti. Tokes a declarat joi, la Universitatea de Vară de la Tuşnad că aşa cum Kosovo şi-a dobândit independenţa, şi maghiarii din Transilvania ar putea să obţină autonomia.“Kosovo şi-a obţinut independenţa, noi nu am putea să obţinem autonomia?” s-a întrebat retoric Tokes Laszlo. Europarlamentarul Tokes Laszlo a mai declarat, joi, la Universitatea de Vară Tusvanyos, de la Băile Tuşnad, că Ţinutul Secuiesc ar trebui să urmeze modelul catalan, afirmând că, aşa cum au ieşit catalanii pe stradă, şi secuii ar putea ieşi în stradă pentru autonomia lor. “Catalanii au ieşit pe stradă. Şi noi am putea ieşi pentru obţinerea autonomiei”, a spus Tokes.
Reacţiile de la Bucureşti nu au întârziat să apară. Premierul Emil Boc a avut o replică scurtă, dar fermă pentru acesta: “România are o Constituţie care se respectă, nu se discută”. 
Aceeaşi respingere şi din partea europarlamentarul PDL Cristian Preda. “Este evident că nu subscriu afirmaţiilor dlui Tokes în legătură cu comparaţia între Kosovo şi Transilvania sau Transilvania şi Catalunia. Cred că diferenţa sare în ochi. Kosovo nu este Transilvania sau o parte din Transilvania. Cred că a face această comparaţie sau îndemnul la ieşirea în stradă pentru a susţine o asemenea apropiere este un gest care nu poate fi acceptat. Cred că trebuie afirmat foarte clar această diferenţă”, a declarat Preda, la Antena 3.
Vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean a reacţionat dur la afirmaţiile lui Tokes. Şi îl somează pe preşedintele Traian Băsescu să iasă cu declaraţii pe acest subiect. “Aceste declaraţii sunt absolut inacceptabile şi absolut condamnabile, în special acel îndemn de a ieşi în stradă adresat cetăţenilor români de etnie maghiară care locuiesc în judeţele Harghita şi Covasna pentru atingerea acestui obiectiv, autonomie, sau chiar independenţă”, a spus Corlăţean. “În ceea ce priveşte chestiunile importante legate de interesul naţional, instituţiile statului nu au lideri, pentru că aceştia fie sunt păpuşi care nu au nici competenţă, nici interes, nici abilitatea pentru a se bate pentru interesele statului român, fie au aşa cum este cazul preşedintelui Traian Băsescu exclusiv interese personale, domnul Băsescu fiind în continuare dator primului ministru din Ungaria, domnul Viktor Orban, care l-a sprijinit în campania electorală în Harghia şi Covasna, motiv pentru care domnia sa continuă să tacă ruşinos”, a mai spus Corlăţean. Senatorul PSD a precizat că va propune inclusiv în şedinţa BPN a PSD  iniţierea unei declaraţii politice sau a unei rezoluţii care să fie adoptată de Parlament.
Şi vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu l-a contrat dur pe Tokes: “Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes propune în mod public tribalizarea Europei după modelul hunilor lui Attila şi atacă în mod deschis suveranitatea şi integritatea teritorială a României. Conform viziunii celui care a ajuns vicepreşedinte al Parlamentului European cu ajutorul UDMR şi PDL, marea Europă unită ar trebui să se împartă în mici enclave etnice după modelul Kosovo, lucru pe care i-l propune şi Spaniei, nu numai României. Pentru atingerea acestui scop, ieşirea în stradă a minorităţilor etnice şi agitarea violentă a naţionalismului i se pare lui Laszlo Tokes, care are nostalgia războaielor din Bosnia, cea mai potrivită soluţie”.
Sursa: Realitatea

1 comentarii:

Anonim spunea...

da tokes pizdeala nu vrea?

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: