Noua Dreaptă Basarabia - un nou început (declaraţie)

1 iulie 2010
Evenimentele din ultimul timp au afectat în modul cel mai serios relaţiile dintre Noua Dreaptă Basarabia şi Noua Dreaptă Bucureşti, aparent atât de inseparabile. Acest fapt a făcut ca situaţia să evolueze într-o direcţie totalmente neconstructivă, de neimaginat cu jumătate de an în urmă, situaţie care, în câteva rânduri, mai mult ca sigur, a fost posibil de evitat. Toate tentativele noastre de a stopa degenerarea conflictului într-o ruptură finală s-au soldat cu eşec. Prezenta declaraţie vine să constate o situaţie de facto, şi să explice nişte momente importante, cu speranţa de a contribui la edificarea, pentru viitor, unor relaţii cu adevărat frăţeşti între cele două maluri ale Prutului.

Noua Dreaptă din Republica Moldova şi-a început activitatea din anul 2005 în calitate de filială a Asociaţiei Noua Dreaptă din România, într-o conjuctură extrem de neprielnică, rezistând pe parcursul a patru ani, în condiţii de presiune permanentă, sub regim comunist. Fapt care a îngreunat mult activitatea şi ascensiunea Noii Drepte din Basarabia. Dezgheţul urmat după schimbările din vara anului 2009 a creat condiţii sănătoase pentru evoluţia firească, normală şi logică a filialei, prin înregistrarea acestea în calitate de ONG la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova.

Din păcate, Asociaţia Noua Dreaptă din Republica Moldova, în tendinţa firească de a avansa, de a se dezvolta, în conformitate cu cerinţele şi realitatea vremii, s-a ciocnit de o împotrivire absolut nefirească din partea Asociaţiei Noua Dreaptă din Bucureşti, care, în mod anacronic, a perceput evoluţia Asociaţiei Noua Dreaptă din Republica Moldova, după iulie 2009, doar în postura de organizaţie neformală, fără iniţiativă şi voinţă proprie. Or, conducrea Asociaţiei Noua Dreaptă din Bucureşti a uitat că o organizaţie de patrioţi nu este o firmă particulară unde există un patron, sau un consiliu al acţionarilor, care dirijează cu treburile organizaţiei. Asociaţia Noua Dreaptă România, iniţial, deci şi în 2005, s-a arătat promotoare a spiritului de camaraderie, a frăţiei întru ideie, fapt ce a atras simpatiile unui grup de români basarabeni care, înfruntând numeroase obstacole şi primejdii, au pus bazele, cu forţele proprii, unui nucleu ce treptat, prin muncă asiduă, a devenit ceea ce astăzi putem numi pe drept cuvânt Asociaţia Noua Dreaptă din Republica Moldova. Camaraderia şi frăţia întru ideie a fost acel liant care a unit spiritual, pe parcursul a mai multor ani, organizaţiile surori de pe ambele maluri ale Prutului. Acea puritate spirituală ce exista în 2005, Asociaţia Noua Dreaptă din Republica Moldova a reuşit s-o menţină până în prezent, necătând la multiplele încercări, ispite şi greutăţi prin care i-a fost sortit să treacă.

Deaceea, apariţia unor tendinţe de transformare a Asociaţiei Noua Dreaptă Bucureşti într-o organizaţie personală, de tip SRL, a fost percepută dureros de către mulţi camarazi basarabeni. Cum să nu doară faptul când camarazii basarabeni, cei care au rezistat ani la rând sub regim bolşevic sunt, indirect, consideraţi “sabotajnici”, apoi vânduţi pentru un pumn de arginţi unei terţe organizaţii "de dreapta" din Basarabia, considerată, aparent, a fi “mai cu perspectivă”!!! Mare a fost mirarea camarazilor basarabeni, deoarece până la acel moment eram siguri că n-am lucrat pentru vreo firmă selenară, pentru vreun SRL mafiot sau pentru vreun patron enigmatic… am lucrat pentru patria noastră, pentru ţara noastră, pentru neamul nostru şi pentru credinţa noastră.

Încă din şcoală am învăţat versurile lui Grigore Vieru, “Târgoveţul ciudat”.

Veni un targovet ciudat
Din alt oras sau din alt sat.
De vanzare sunt zorile?
Nu.
De vanzare ninsorile?
Nu.
De vanzare izvoarele?
Nu.
De vanzare zavoarele?
Nu.
Veni un targovet nebun
(Ma iarta ca asa ii spun!).
De vanzare sunt mumele?
Nu.
De vanzare ti-e numele?
Nu.
De vanzare-ntristarile?
Nu.
De vanzare misterele?
Nu.
Veni un straniu targovet,
Fugiti de el cand il vedeti.
De vanzare ciresele?
Da.
De vanzare sunt crengile?
Nu.
De vanzare sunt strugurii?
Da.
De vanzare sunt mugurii?
Nu.

Devierea continuă a conducerii bucureştene a Asociaţiei Noua Dreaptă de la principiile camaraderiei, care în ultimul timp pot fi lesne sesizate chiar şi de un ochi neexperimentat, demonstrează existenţa unor probleme grave, de natură ideologică, în sânul acesteia. Din păcate, în loc de aşi rezolva gravele probleme interne, conducerea bucureşteană a Asociaţiei Noua Dreaptă îşi orientează atenţia spre “reeducarea” basarabenilor (de, că doar prea puţin am fost reeducaţi în anii puterii sovietice!!!), declarând într-un fel sau altul “război” Asociaţiei Noua Dreaptă din Republica Moldova. (Dacă va fi nevoie, ne vom retrage şi în peşteri dragi camarazi, dar ideea sădită în pieptul nostru n-o abandonăm şi nici n-o pudrăm pe nas.)

În dorinţa şi tendinţa de a se erija drept “păstrătoare a liniei corecte”, Asociaţia Noua Dreaptă România a întreprins (a comis!) cele mai necamaradereşti acţiuni, printre care se remarcă acţiunea copilărească, infantilă, de cochetare cu unele grupări declarate de dreapta din Republica Moldova, cu intenţia vădită de a ne provoca gelozia, dar şi pentru a ne “pedepsi pentru neascultare”. S-a ajuns până la întronarea în funţia de “preşedinte de filială basarabeană” a unui personaj echivoc, faţă de care Asociaţia Noua Dreaptă din Republica Moldova, anterior, şi-a expus punctul de vedere în câteva rânduri. Culmea a fost propunerea de “deportare” a filialei basarabene în Bucovina de Nord!!! De parcă am fi nişte venetici pe pământul nostru strămoşesc!!! Necătând la faptul că noi, membrii Asociaţiei Noua Dreaptă din Republica Moldova, am întâmpinat cu stoicism, cu zâmbetul pe buze, aceste acţiuni profund necamaradereşti, totuşi, având în vedere scopurile nobile pe care le avem, nu putem să ne aventurăm în nişte jocuri, cu tentă politică de tip infantil, expunândune astfel riscului de a ne abate de la calea noastră cea dreaptă, de la sarcina noastră de bază, şi anume: renaşterea spirituală şi morală a Basarabiei, în tendinţa de a nu admite transformarea patriei într-un câmp de acţiune pentru tot felul de şmecheri şi şarlatani.

Toate încercările noastre de a iniţia un dialog normal, constructiv, s-au ciocnit, ca nuca de perete, de rigiditatea camarazilor din dreapta Prutului, soldându-se doar cu condiţii unilaterale, trimiteri la elemente doctrinare şi atitudine aparent promiţatoare. Având în vedere incapacitatea conducerii bucureştene a Asociaţiei Noua Dreaptă de a conştientiza necesităţile fireşti ale Asociaţiei Noua Dreaptă din Republica Moldova, conducându-ne de principiul camaraderiei care ne-a unit atâţia ani, în numele tuturor principiilor sfinte, în dorinţa de a păstra nealterat măcar în cadrul organizaţiei din Republica Moldova ceea ce este şi rămâne pentru veacuri sfânt, suntem nevoiţi să recurgem la tocmai cea mai neplăcută soluţie: separarea.

Ţinând cont de cele expuse mai sus, noi, membrii Asociaţiei Noua Dreaptă Basarabia, declarăm public că, din acest moment, Asociaţia îşi încetează activitatea formală în calitate de filială a Asociaţiei Noua Dreaptă din România şi, în mod oficial, se separă de acesta din urmă. Din această zi, Asociaţia Noua Dreaptă din Republica Moldova, reprezentă o organizaţie separată, care va lucra în continuare pentru obţinerea înregistrării de Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova în calitate de ONG (Asociaţia Obştească “Noua Dreaptă”), pentru a-şi realiza scopurile expuse în Statutul Asociaţiei.

Biroul de Presă al Asociaţiei Obşteşti “Noua Dreaptă”

4 comentarii:

Genosse V spunea...

NO COMENT :)))))))))))))))))))))))))
Genosse Dragos, sa mai zica cineva ca eu nu am dreptate cind insist asupra pricipiului national-teritorial de organizare. Cica au fost filiala ? Bravo baieti, va vine mintea la cap cite putin. Ma bucur pentru voi ......de fapt pentru noi toti.

Anonim spunea...

camarazi nu va lasatzi prostitzi de bacalov (securist) & Co.

Oleg spunea...

Anonim, se vede că n-ai înțeles nicio brînză din ceea ce ai citit...

parazit spunea...

Genosse V, nu meritai efortul meu de a tasta trei cuvinte, dar ca sa fii si tu mandru ca te-a bagat careva în ... apoi în seamă, zic: eşti prost omule. noapte bună.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: