De ce România a tăcut mâlc pe 28 Iunie?

8 iulie 2010

România n-a comemorat în niciun fel ziua de 28 iunie, deşi acum 70 de ani a fost izgonită fără drept de apel din Basarabia – un teritoriu care îi aparţinea de drept. Se pare că ţara-mumă are aceleaşi fobii faţă de imperiul de la Răsărit, ca şi în deceniul 4 al sec. XX. De ce-o s-o fi temând oare? Oricum procură gazul rusesc la cele mai înalte preţuri din Europa şi nu are niciun privilegiu pe piaţa rusă. Totuşi, pe 28 iunie, autorităţile de la Bucureşti n-au mişcat niciun deget, nu s-au expus pe marginea evenimentului şi se pare că nici n-au respirat, ca, Doamne fereşte, să nu fie interpretat greşit gestul la Moscova. Şi asta trece drept diplomaţie la nivel înalt, pragmatism. Frumoase sinonime are uneori laşitatea.

Uneori, evenimentele istorice mă depăşesc şi nici nu ştiu ce să mai cred, ce interpretare să accept ca fiind valabilă şi adevărată. Dacă guvernarea românească a tăcut mâlc şi nu şi-a expus nicio opinie vizavi de raptul din 28 iunie 1940, poate că nici n-a fost ocupaţie. Poate că într-adevăr URSS-ul a eliberat teritoriul dintre Nistru şi Prut. Altfel, statul-victimă şi-ar fi expus clar opinia, nu s-ar fi făcut că plouă. Dacă doar pe Rusia o dor interpretările istorice, poate că ea are dreptate. Altfel s-ar fi ascuns în tufari, ca alţii…

5 comentarii:

Alex27 spunea...

Romania nu a facut nimic pe 28 iunie pentru ca e condusa de oameni carora nu prea le pasa de ea sau sunt chiar impotriva ei.
Oricum, sunt multi romanii simpli care nu au uitat niciodata Basarabia. Nu-i bine sa se confunde poporul roman cu clasa conducatoare.
Toate cele bune! Basarabia e romaneasca!

Aneta spunea...

Am intalnit doar un singur articol pe un blog referitor la faptul ca presa din Romania nu si-a "amintit" de ziua de 28 iunie.

@ Alex27:
Ba, nu, nu mai merge aceasta atitudine. Sa se identifice poporul roman cu clasa conducatoare. Doar atunci - poate - se va implica sa schimbe ceva (si in primul rand sa va implica sa aiba guvernanti pe care ii doreste).
Anume cu atitudinea "sa nu se confunde poporul roman cu clasa guvernanta" s-au creat doua "dimensiuni" in care exista pamantul romanesc.

Stealth spunea...

Alex, sunt deaccord cu tine!

Oleg spunea...

CONDUCEREA României ne-a trădat atunci, ne trădează și acum...

Aneta spunea...

Eu nu v-m zis cine a tradat atunci, sau acum.
Eu am zis ca nu mai este acceptabila atitudinea "poporul roman nu trebuie identificat cu clasa guvernanta".

Un popor trebuie sa se identifice cu clasa guvernanta. Atunci se implica sa aiba la conducere pe cei pe care ii doreste, si care ii vor implini vointa.

Interesant imi este ce conducere se asteapta sa aiba cei din RO sau RM, daca intotdeauna pot face fata intelectualului ofensat, si zice ca "nu ne identificam cu conducatorii nostri"?
Invatati-va sa va identificati.

Atunci poate si zilele precum 28 iunie nu vor fi trecute cu vederea in RO (daca intr-adevar romanii din RO mai tin minte de existenta noastra).

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: