Câteva lucruri despre România din Republica Moldova

28 iulie 2010

Imaginea României în Republica Moldova este una destul de proastă. Poate este o afirmație dură și mă aștept ca cei care se simt români să caute argumente pentru a mă contrazice însă ceea ce spun se bazează pe mai multe constatări. În România de exemplu, Republica Moldova se vede mult mai bine. Cetățenii români își asumă în totalitate dreptul de a fi "frați de sânge" iar diferențele apar la modul în care trebuie tratată Basarabia: ca sora mai mică, ca stat separat, ca provincie (Moldova, Transilvania, Oltenia, și tot așa) și cine ar trebui să suporte anumite costuri. Cu toate astea, trendul general este de a fi alături "în suflet și simțiri" de românii dintre Prut și Nistru, ținând cont de puterea și poziționarea statului român pe arena geopolitică actuală.
În Republica Moldova în schimb propaganda comunistă la nivel de stat, minoritățile etnice, mass-media controlată de pro-ruși, ultimii 70 de ani petrecuți în state diferite își pun accentul negativ mult mai pregnant asupra populației. Homo Sovieticus a produs mutații cu care noi, cei care studiem sau am studiat în România, suntem obligați să luptăm. În Republica Moldova, din păcate, nu putem vorbi de un mainstream pro-românesc, ci de un mainstream individualist, axat pe… ”interesu' poartă fesu'”.
Relațiile efervescente de după '90 au fost înecate de politici greșite la nivelul ambelor state. Sangheli zicea că ”România nu ne-a dat nici un carandaș (creion)”. Apoi România a luat-o spre UE, iar Moldova spre nicăieri. Comuniștii ne-au depărtat tot mai mult de România și au criticat statul vecin ori de câte ori au avut ocazia, astfel că atât în zonele rurale cât și în cele urbane, România este privită ca un stat care dorește să se implice în treburile interne ale Moldovei, ba ”chiar să ne anexeze”. Minoritățile etnice și toți veneticii se tem de un eventual revizionism astfe că țin cu dinții de limba rusă și de moldovenism, iar România este criticată constant de aceștia.
În urma alegerilor din 2009 s-a schimbat optica de stat asupra României – țară europeană care poate face lobby pentru noi, însă viziunea populară e greu de modificat . Pentru moldoveni, nici cu 100 de milioane de euro nu se face primăvară. România ne oferă acești bani pentru proiecte de infrastructură. Prima tranșă (25 de milioane de euro) se va duce însă pentru casele sinistraților din lunca Prutului. Există de asemenea greșeli minore din partea statului român, care provoacă frustrări mari: procedura de obținere a vizei sau cel mai recent exemplu, schimbările în orarul admiterii la studii în România. Mii de aplicanți pentru o bursă în România și familiile lor sunt purtați pe drumuri pentru a-și depunde dosarul și nu pot spune că sunt tratați ”frățește”. Toate acestea se pot evita printr-un bun management al procedurilor, atât de admitere, cât și de acordare a vizelor sau cetățeniilor. Prin respectarea termenelor și promisiunilor.
Pe termen lung însă, s-au pus bazele pentru o colaborare la nivel european: 3 consulate generale, granturi, colaborări în context regional, investiții bilateral avantajoase, 5000 de burse, tabere de creație în România. Vom culege ceea ce semănăm.
Autor: Dan Caranfil
Sursa: dancaranfil.com

1 comentarii:

aneta spunea...

Daca Pan. Halippa declara peste 14 ani de la unire ca Basarabia este tratata cu insuficienta atentie..

De noi, si felul in care suntem tratati, rau nu imi pare. Suntem exact "roada" la ceea ce a fost "semanatat", si se "seamana". Noi roata de la caruta o re-descoperim in fiece zi, si suntem mandri de acest fapt si de "progresul realzat" (chiar si in relatia Chisinau - Bucuresti)...

E mai grea viata popoarelor amnezice. Inca decenii vor discuta daca exista sau nu un mainstream pro-romanesc, si "opticile de stat"...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: