Basarabia între vectorul euroatlantic și cel prorusesc

21 iulie 2010
BasarabiaCunoscutul sociolog român, Dan Dungaciu, fost subsecretar de stat în MAE al României a primit cetăţenia Republicii Moldova şi va fi consilier al preşedintelui interimar al Moldovei în probleme de integrare europeană. Presa de la Chişinău scrie că această numire va accentua confruntarea între vectorul euroatlantic şi cel prorusesc în campania electorală care a început în Republica Moldova.
Dan Dungaciu este cunoscut la Chişinău ca un euroatlantist convins. Comentariile sale au apărut de-a lungul anilor în diferite ziare de la Chişinău, făcându-l un influent formator de opinie publică. Dungaciu susţine că „Moldova trebuie să devină un tren aşezat pe o cale ferată cu ecartament european” şi consideră păguboasă ideea că Moldova poate fi o punte între vest şi est:
„Integrarea europeană a Republicii Moldova este un proiect care are atâtea şanse cât este dispusă Republica Moldova să îşi asume. Statul Republica Moldova trebuie să fie aşezat ca un tren pe o cale ferată, dar cu ecartament european, nu sovietic şi care să pornească spre spaţiul UE. Dar să pornească şi să meargă într-acolo, indiferent de cine va conduce la un moment dat. Iluzia aceasta că Republica Moldova reuşeşte să rămână la mijloc între două corpuri geopolitice compacte rămâne, din nefericire, o simplă iluzie, pentru că atunci când crezi că eşti o punte între est şi vest, în momentul în care nu eşti niciunde – rişti să te transformi într-un preş şi toată lumea să treacă peste tine fără să te întrebe nimic”.
Presa de la Chişinău scrie că Dungaciu este antipodul lui Mark Tkaciuk - eminenţa cenuşie a liderului comunist Vladimir Voronin care încearcă să transforme Republica Moldova într-un satelit al Rusiei prin îndepărtarea ei de România. Tkaciuk a întâmpinat venirea lui Dungaciu la Chişinău crispat şi cu replici indirecte dure la adresa liberalismului despre care spune că„este lipsit de perspective şi avantaje”.
Mark Tkaciuk: “Criza globală de la mijlocul anilor ‘70 a fost rezultatul doctrinelor conservative şi liberale. Exemplul Moldovei a demonstrat că aceste doctrine s-au discreditat pe parcursul ultimelor 11 luni, deoarece nu poartă în sine nici o perspectivă şi nici un avantaj”.
Potrivit lui Dan Dungaciu, este nevoie ca integrarea europeană a Republicii Moldova să treacă de stadiul de „proiect personal” şi să devină un „proiect instituţional” imposibil de dezrădăcinat.
„Destinul european al Republicii Moldova trebuie fixat definitiv, - în opinia sa, - în instituţii, mentalităţi, moduri de a gândi şi maniere de a te orienta regional şi global”.
Autor: Vitalie Căluigăreanu, DW-Bucureşti
Redactor: Robert Schwartz

2 comentarii:

Oleg spunea...

Republica Moldova între ocupație rusească și descompunere europeană...
grea alegere, chiar merită să renunțăm la propria identitate pentru a fi slugile europenilor sau a rușilor?

Anonim spunea...

Dar care e oare identitatea moldoveanului?

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: