Basarabia – cap de pod pentru o revoluţie naţională în România?

2 iulie 2010
În întreg spaţiu locuit de români nu există nici o mişcare autentică care ar exprima lupta pentru revitalizarea spiritului naţional al românilor de pretutindeni. La această concluzia am ajuns după ce câţiva ani de observare a evoluţiile mai multor mişcări din România, Republica Moldova şi în jurul graniţelor acestor state. Nu vorbesc de mişcări neapărat politice: într-o epocă postmodernă, acestea au cu totul altă funcţie, un alt rol în sistemul politic al democraţiei liberale şi reprezintă un subiect aparte de discuţii şi polemici.

Mă refer la o mişcare ideologică, care ar sincroniza masele şi elitele naţionale, ar inspira la luptă, la creaţie, la solidaritate toate componentele organismului naţional, inclusiv şi partidele, indiferent de coloratura pe care o poartă, distanţându-se, în acelaşi timp, de procesele politice din statele româneşti.

Din păcate, în afară de grupuri marginale, de cluburi nostalgice, care pe lângă acţiuni de paradă, populism, microbism cretin şi reacţii teribiliste, societatea românească nu a putut da naştere unor fenomene cu adevărat valoroase, aşa cum a fost în cazul perioadei interbelice. Cu toate acestea, există persoane capabile, conştiente de adevăratele necesităţi ale neamului, atât în România, în Republica Moldova şi în comunităţile româneşti din afara graniţelor. Totuşi, păcatul acestora constă în lipsa de unitate.

Păcatul mişcărilor naţionale din Basarabia a constat în supraaprecierea Bucureştiului. Odată ce capitala României nu este capabilă să creeze o mişcare autentică românească, nu este capabilă să dea tonul unei reînnoiri spirituale, am fi naivi să credem aceasta ar putea influenţa spre ceva pozitiv Basarabia.

Salvarea Basarabiei nu poate fi găsit decât în interiorul Basarabiei. Orice privire spre vest, care adie a vasalitate faţă de clasa politică de la Bucureşti, nu este decât înăbuşire din faşă a spiritului de luptă, a iniţiativei sănătoase în Basarabia. Respectiv, o trădare a ideii naţionale.

Nu ne poate decât să ne bucure decizia celor de la „Noua Dreaptă” de a renunţa la „supunerea” sa faţă de Bucureşti, punând începuturile unei noi mişcări naţionale independente, sănătoase din punct de vedere ideologic şi duhovnicesc.

Timpuri noi vin pe tărâmul Basarabiei. Românismul încetează a mai fi un apanaj al populismului şi politicianismului, având şansa să devină un steag al unei noi mişcări naţionale de reînnoire a românităţii. Iată că Republica Moldova sau „Basarabia”, este pe cale de a-şi conştientiza rostul său în acest context istoric: declanşarea unei revoluţii naţionale care ar nimici Vechea Românie şi ar înălţa pe ruinele ei o Românie Nouă, lipsită de ură şi mişelie.

11 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

propun reformarea Frontului National Patriotic, care sa incadreze in sine toate miscarile proromanesti. Altfel nu vad cum ne-am putea da dovada de unitate.

GenosseV spunea...

Dragos, m-am uitat in RSON si nu am vazut sa fi inregistrat cineva Frontul National Patriotic. Daca nu exista ce ai de reformat ? Trebue de creat de la zero, iar cind ai sa ceri de la MJ numele in cauza pentru organizatie o sa-ti spuna o beliberda de genul "stimabile intelegi ACRONIMUL este deja utilizat de o organizatie necomercila deja inregistrata si inca o sa-ti spuna ca unul din fondatori are legatura cu ND din RO". Si ce faci atunci ? :) Sa inteleg Octavian are de gind sa faca Chisinaul capitala renasterii nationale romine ?

GenosseV spunea...

Octavian fii atent cu renasterea. :))) Sa nu patesti ca A.I. Cuza- ai sa luti pentru Rominia Mare si ai sa mori in exil in Rusia. :))))) Rominii astea sint vicleni ai dracului. :)))

Dragoș Galbur spunea...

Viorel, nu trebuie sa te uiti nicaieri, citeste aici ca sa afli de FNP>

http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Ghimpu#Implicarea_.C3.AEn_Frontul_Na.C5.A3ional-Patriotic

Cornelius spunea...

In urma cu aprox. 80 de ani miscarea legionara tot de moldoveni si cu moldoveni a fost inceputa. Asa ca nu ar fi o premiera reinoirea Romaniei incepand din acea zona.

GenosseV spunea...

Fratele meu Dragos, istoria cu FNP eu o stiam inca de prin 1990, cred. Foarte amuzanta istorie cu cel care a plecat cu grossbuhul la Buc sa raporteze despre rezultatele activitatii :))))), intr-o vreme chiar se dadea drept exemplu la orele de studiu la ....nu importa la ce, era un exemplul in forma de prikol de genul "tupie mamaligari popiorlisi v Buharest raportovati nashemu filialu". Eu iti vorbesc despre realizarea practica a planului tau. Off, mai Dragos, tre sa esim noi odata la o bere sa mai stam de vorba, asa mosnegeste. :)))

Dragoș Galbur spunea...

FNP in primul rind ar viza in primul rind reromanizarea Basarabiei, ca mai apoi sa se infaptuiasca reintregirea Romaniei Mari.

GenosseV spunea...

Ok. Ai timp sa discutam ? intra pe facebook si am sa-ti explic unele lucruri.

Dragoș Galbur spunea...

Acum efectuez niste lucari, cind finisez te contactez.

Anonim spunea...

as vrea sa va comunic cate lucruri: aceste articole care propun formarea unor diverse miscari nationaliste nu face decat sa mentina dezbinarea dintre nationalisti si mai ales dezbinrea dintre romanii din stanga prutului si cei din dreapta prutului. trebuie unirea nationalistilor din stanga si din dreapta prutului si apoi sa colaboreze pt unire. voi chiar nu va dati seama ca toate articolele de genul asta provoaca dezbinare si nimic mai mult...este facut jocul dusmanilor...
ps: miscarea legionara a fost creata la iasi, in nici intr-un caz de moldovenii basarabeni. cu astefel de comentarii este facut din nou jocul altora...unitate, unitate, unitate...
noua dreapta romania vrea unire, iar noua dreapta basarabia cred ca vrea tot unire, la fel ca si miscarea national-crestina noua dreapta.

remus tanasa

Anonim spunea...

fara colaborare intre nationalistii din romania si cei din basarabia cauza nationala are sanse slabe de izbanda...astazi nationalismul este combatutu pe toate planurile si fara unitate in simtire, gandire si actiune nu o sa reusim nimic.

remus tanasa

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: