Scorpiile din Moldova invadează Franţa

11 iunie 2010
„Oaspeții tatălui meu”, un film xenofob, le prezintă francezilor femeile din R. Moldova ca fiind uşuratice şi fără scrupule 

Istoria unei moldovence blonde, Tatiana, care se căsătoreşte din interes cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea, este subiectul unui film care poate fi vizionat în prezent în cinematografele din Franţa. Anne Le Ny, autoarea filmului “Les Invités de mon père” („Oaspeții tatălui meu” – n.r.), prezintă Republica Moldova ca ţara cea mai săracă şi mai coruptă din Europa, unde femeile sunt lipsite de scrupule şi gata să accepte orice, pentru o viaţă mai bună. 

Regizoarea a menţionat, în cadrul unui interviu, că a fost uşor să aleagă actriţa pentru rolul moldovencei din mai multe concurente care cunosc atât limba română, cât şi limba rusă. „Aceste două limbi sunt vorbite în Republica Moldova”, opinează regizoarea Anne Le Ny. Acest film le-a plăcut spectatorilor francezi şi e apreciat de către critici, pentru simţul umorului şi veridicitatea personajelor. Însă moldovenii care s-au stabilit cu traiul în Franţa spun că efectele acestui film nu au întârziat să apară, francezii care nu cunosc nimic despre ţara noastră îşi fac o impresie proastă despre moldoveni vizionând acest film. Reprezentanţii diasporei moldoveneşti au iniţiat o acţiune pentru interzicerea difuzării acestui film xenofob. 

Pelicula prezintă istoria lui Lucien, un bărbat de 80 de ani, fost medic şi tată a doi copii, rol interpretat de actorul Michel Aumont. Lucien s-a condus toată viaţa de principii morale şi a participat la diverse campanii umanitare. Acesta se dezice de aceste principii când decide să o ajute pe o tânără moldoveancă, Tatiana, şi pe fiica acesteia de zece ani să rămână în Franța. Potrivit autoarei filmului, moldoveanca a venit în Franța pentru a-și găsi un soț şi este prezentată ca o persoană fără scrupule, gata de orice sacrificii pentru a rămâne în Occident. 

Moldoveanca, o femeie care se comportă provocator

Tatiana (interpretată de o actriţă ce vine din spaţiul ex-sovietic, Tatiana Novak) este o femeie frumoasă, dar care se machiază strident și se îmbracă provocator. Faptul că a venit în casa tatălui o necunoscută nu îi deranjează pe cei doi copii ai lui Lucien (roluri interpretate de Fabrice Luchini şi Karine Viard). Situaţia se complică însă după ce bătrânul se îndrăgosteşte lulea de Tatiana şi se căsătoreşte cu ea. Copiii amorezului bătrâior se tem de faptul că acesta ar putea să-i dezmoştenească şi să-i lase moldovencei averea lui. 

Regizoarea filmului, Anne Le Ny, spune că Tatiana nu a avut o alegere. „Atunci când Lucien a început să-i facă avansuri, moldoveanca se temea că în cazul în care va refuza va ajunge împreună cu fiica în stradă. Decizia eroinei a fost să se adapteze şi să încerce să îşi continue propriul joc. Drama Tatianei este una de supravieţuire”, explică Anne Le Ny, în cadrul unui interviu. 

Autoarea filmului spune că s-a inspirat dintr-o istorie similară, bunicul ei a fost sedus de o persoană mult mai tânără. „Însă în viaţa reală, persoana care l-a sedus era o franţuzoaică ce provenea dintr-o familie nevoiaşă şi pentru care doar banii contau”, spune Anne Le Ny. Ideea ca personajul să fie un imigrant ilegal a venit după ce a citit în presă mai multe articole despre familiile care acceptă persoanele aflate ilegal în Franţa. 

Anne Le Ny face parte dintr-o familie care a avut viziuni politice de stânga. „Au fost comunişti, puri şi duri. În copilărie, am participat la toate demonstraţiile împreună cu bunicul meu”, îşi aminteşte autoarea filmului.

Potrivit regizoarei, alegerea ţării de origine a eroinei nu a fost întâmplătoare. „Moldova este una din cele mai sărace ţări din Europa, unde mafia şi corupţia sunt la putere şi este dezvoltat traficul de fiinţe umane”, afirmă Anne Le Ny. Aceasta a menţionat însă că a vrut să prezinte prin personajul Tatianei soarta femeilor din spaţiul post-sovietic, care sunt victime sociale şi economice. 

Petiţie on-line contra difuzării acestui film 

Referindu-se la selectarea actriţei pentru rolul principal, Anne Le Ny spune că nu a fost dificil şi au fost mai multe candidate. „Tatiana fiind molodoveancă, noi puteam să alegem o actriţă care cunoaşte fie limba rusă, fie limba română, aceste două limbi sunt vorbite în această ţară”, menţionează autoarea filmului. „Veronica Novak s-a impus în faţa tuturor prin talentul ei de comediană”, susţine regizoarea. 

În acelaşi timp, un grup de persoane a întocmit o acţiune de protest: „Dacă-ţi pasă de imaginea ţării tale, ia atitudine! Fii solidar şi spune NU difuzării filmelor xenofobe!”. În acelaşi timp, a fost alcătuită o petiţie on-line, care îndeamnă autorităţile să ia atitudine faţă de acest film. „Filmul este foarte popular printre francezi, sălile de cinema sunt pline. Efectele nu întârzie să apară, francezii necunoscând nimic despre Moldova, îşi fac o imagine eronată despre moldovence. Filmul conţine şi expresii şocante şi umilitoare la adresa femeilor din Moldova, creându-se clişee şi stereoptipuri negative în societatea franceză care ne afectează direct pe toţi cei ce am parcurs un drum de integrare corect”, se menţionează în petiţie. 

Peste 140 de persoane au semnat această petiţie până la ora actuală. Adresa petiţiei este AICI

Marina LIŢA 

8 comentarii:

Doinita spunea...

Se poate de gasit pe torrents, macar sa stim cum ne caricaturizeaza

Dragoș Galbur spunea...

Aruncă link-ul aici

Doinita spunea...

ok, deseara ;)

Oleg Burcă spunea...

fum fără foc nu iese....
să vină basarabencile acasă - atunci nici filme de acestea nu vor fi.
cauza trebuie analizată, nu efectul!

Dragoș Galbur spunea...

și încă ceva, ne treb și nouă un RNS ca să le bombim la cașcavali site-urile care promovează așa filme, cum n-ai da, vinovați sau nu, atentează la imaginea Moldovei, oops să avem noi imagine ? Ei, oricum...

Octavian Racu spunea...

Păi filmu este despre slobozănia maldavinească. Liberalism în floare.

Anonim spunea...

"Tatiana este o femeie frumoasă, dar care se machiază strident și se îmbracă provocator...; este prezentată ca o persoană fără scrupule, gata de orice sacrificii pentru a rămâne în Occident." Ma tem ca majoritatea moldovencelor tinere chiar asa sunt... Imi pare rau, dar nu regizoarea filmului ne creaza o imagine proasta in Europa, ci chiar concetatencile noastre. Uitati-va pe strazile Chisinaului, asa vestimentatie si machiaj nu am mai vazut in alte tari civilizate. Iar dupa exterior se cunoaste si interiorul. Cate nu sar in gatul unui bosorog doar pentru bani si distractie, nu neaparat pentru maritis. Isi dau trupul pe degeaba numai sa li se sufle in fund, iar la urma bosorogii turci, arabi, greci sau... francezi isi sterg picioarele de ele... Sau vreti sa spuneti ca au aparut asa de multe moldovence cu baticul pe cap de li se vede nuai nasu' din mare dragoste pt musulmani?! Nu, aia sunt mai bogatei, iar ele mai prostute si nu se gandesc la consecinte... Asta e parerea mea, orice strain care vine in Moldova si vede numai picioare si sani expusi in aer liber, nu va gandi nimic bun despre fetele noastre. Iar cand pleaca acestea peste hotare, va dati seama cat de mult se diferentiaza ele pe fonul femeilor autohtone... Deci vina e a noastra, ca societate, parinti si copii, ca nu avem gusturi si principii morale demne de a fi respectate.

mircea spunea...

octavian mai taci dracu din gura . vezi ca o sa facem o republica fundamentalist religiosa sau ca la rusi ceva pe baza de tatuc si o sa o iei in muie daca vorbesti in plus .

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: