Moșia clanului Voronin, văzută din cosmos

3 iunie 2010
Mosia Voronin
Un teren cu suprafaţa totală de patru hectare, dintre care 1,5 ha repartizate gratuit între 1999 şi 2000, ar fi averea totală pe care o deţine familia Voronin în perimetrul străzilor Ciocârliei şi Pietrarilor, din capitală, potrivit primarului general al municipiului, Dorin Chirtoacă. Astfel, bugetul public ar fi fost prejudiciat cu peste 100 milioane de lei.
Este vorba despre o zonă de elită, situată în preajma lacului „Valea Morilor”. La ora actuală, pe aceste terenuri sunt construite deja câteva case de lux, iar altele se află în construcţie.
Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, D. Chirtoacă a arătat jurnaliştilor, pe harta Google, „moşia familiei, care se vede şi din cosmos”. El a precizat că a fost demarată o anchetă de serviciu, în vederea „stabilirii responsabilului care a autorizat modificarea planului general de dezvoltare a cartierului, astfel încât în locul bisericii, a caselor individuale sau pe locul terenului de joacă pentru copii să fie edificat un castel, pentru anumite persoane fizice sau juridice”.
Pe terenul cu suprafaţa de 2,04 hectare, adjudecat prin concurs în anul 2006, urmau a fi construite 20 de case particulare, o biserică, un obiect de menire socială şi un teren de joacă pentru copii. De fapt însă, aici, pe o suprafaţă de 1,3 hectare se construieşte o singură casă. Potrivit Planului Urbanistic General al capitalei, iniţial pe acest teren urma să fie extinsă strada Pietrarilor.
Dorin Chirtoacă a mai spus că în actele cadastrale, imobilele din strada Ciocârliei aparţin membrilor familiei lui Vladimir Voronin, ex-preşedinte al ţării - fiul Oleg Voronin, nepotul Alexei Voronin sau fiica Valentina Rusu, dar şi firmele ce le aparţin. „Din cauza acestor abateri, voi cere anularea licitaţiei”, a declarat primarul.
Totodată, primarul s-a referit şi la bariera de pe strada Ciocârliei, care nu permite accesul în zona de elită. „Direcţiile Arhitectură şi Transport m-au informat că procedura de instalare a ei nu a fost respectată, ceea ce înseamnă că a fost instalată neautorizat”, a declarat Chirtoacă. El a cerut poliţiei rutieră demontarea acesteia.
Ion Surdu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: