Maria Mirabela (1981)

2 iunie 2010
Maria Mirabela este o serie de filme regizate de către Ion Popescu-Gopo în care sunt combinate jocul actorilor cu desenele animate. Seria conţine doar două filme realizate în perioada 1981-1989 în coproducţie româno-sovietică, fiind difuzate atât în limba română, cât şi dublate în limba rusă.
Acest film este o coproducţie româno-sovietică a studiourilor "Moldova-film" (Chişinău, RSS Moldovenească), "Soiuzmultfilm" (Moscova, URSS) şi Studioul de creaţie N 5 (Bucureşti, România).
Scenariul, regia şi direcţia artistică: Ion Popescu-Gopo
Regia: Natalia Bodiul
Imaginea: A.Popescu, Boris Kotov
Scenografia: L.Milcin, V.Dudkin, Ion Popescu-Gopo
Muzica: Eugen Doga
Textele cântecelor au fost semnate de Grigore Vieru, fiind traduse în limba rusă de către: V.Berestov şi E.Agranovici.
Actori: Gilda Manolescu (Maria), Medeea Marinescu (Mirabela), Ingrid Celia (Zâna Pădurii), Ion Popescu-Gopo (Moş Timp).
Durata filmului: 69 minute.
Maria Mirabela este un basm muzical inspirat din povestea lui Ion Creangă "Fata babei şi fata moşneagului". Acesta este primul film românesc în care sunt combinate jocul viu al actorilor şi desenul animat. Cu toate că nu a beneficiat de o tehnică sofisticată, Ion Popescu-Gopo a reuşit să creeze o poveste verosimilă, în care oameni şi desene animate comunică.
Alături de surorile Maria şi Mirabela, în film apar şi o serie de personaje de desen animat, în primul rând, broscoiul Oache, obsedat de ideea existenţei sale şi a semnificaţiei sale în împărăţia apelor. Oache, Scăpărici şi Omide întruchipeaza cele trei elemente vitale ale naturii: apa, focul şi aerul, fără de care nu există viaţă pe pământ. Ideea filmului este că numai ajutând pe alţii şi făcând lucruri bune poţi să te realizezi şi să te afirmi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: