Și eu sunt moldovean domnule Lupu

18 mai 2010
"Va spun sincer si in public - eu ma autoidentific ca fiind moldovean. Am tot dreptul sa fac acest lucru. O parte din cetatenii Moldovei se autoidentifica cu romanii. Majoritatea se autoidentifica cu moldovenii. Avem si ucraineni si gagauzi si bulgari si rusi - iata de ce vorbeam despre o natiune politica. Noi ii tratam cu respect pe cei ce se considera romani, acesta este dreptul lor de cetatean si este decizia lor", spune Marian Lupu.

Inalt, frumos, inteligent, cu scoli inalte pe la Moscova, ba si cu niste burse prin Europa, vorbind elegant limba romana, domnul Marian Lupu, cel pe care romanii din Republica Moldova il vedeau deja ca pe un viitor presedinte, ne trazneste brusc cu o declaratie de ne lasa lati!

El este moldovean. Si vrea sa fie moldovean. Si vrea sa-si construiasca o natiune a lui si numai a lui: o natiune moldoveneasca. "Noi construim o natiune, natiunea statului nostru", a mai spus Lupu.

Curat murdar, adica ne spune ca el, impreuna cu altii (banuim noi cine) s-au apucat, din nou, acum in 2010, sa inventeze, inca o data, o natiune. Nu le-a reusit pe timpul lui Stalin. Trag ei speranta ca le-o reusi acum pe timpul lui Putin, stapanul gazelor.

Ce ne mai spune domnul Marian Lupu: "Pentru cineva (cine-or fi astia?), aceasta este o natiune etnica. Dar eu pun accent pe natiunea civila, politica".

Cu alte cuvinte, ce conteaza ce limba vorbesti, cum te inchini la Dumnezeul tau si ce obiceiuri ai si ce neamuri ai dincolo de Prut, ce conteaza ce morminte ai pe la Iasi, Ungheni, Botosani, Cahul si Vaslui, ce conteaza pe unde sunt cetatile romanesti, conteaza doar natiunea "politica", adica cea dictata de ratiuni "geostrategice".

Si, cum politica la Chisinau se invarte in jurul soarelui de la Kremlin, ne cam dam seama ce fel de natiune "politica" isi doreste domnul Marian Lupu sa construiasca. Bine macar ca ne-a avertizat. Sa nu-i mai credem fatarniciile.

Totusi, am vesti proaste pentru domnul Marian Lupu.

De ce moldovenii nu sunt rusi

In primul rand, pentru ca moldovenii nu sunt aia ai lui Lenin sau Stalin sau Putin (interesant cum rimeaza numele celor 3 dictatori, nu-i asa? Ca si Voronin?), ci aia ai lui Stefan cel Mare care-si odihneste oasele nu la Kremlin ci la Putna, adica pe-aici-sa, prin codrii Sucevei.

In al doilea rand, pentru ca moldovenii, desi mai inceti la vorba si la port, nu i-au uitat si nici nu i-au iertat vreodata pe aia care i-au stuchit intre ochi.

In al treilea rand, pentru ca moldovenii, de felul lor, rabda multe si-s cuminti si asezati si poarta cruci multe, mai grele si mai taioase, dupa cum vor fi fost timpurile. Dar sa nu dea al de sus sa te legi de neamul si mormintele buneilor si tatilor lor. Si nici de vorba lor si nici de pamantul lor !

In al patrulea rand, pentru ca moldovenii nu-s o etnie si nici o natie politica, ci doar o seama de oameni care au stiut sa se bata mereu cu Rusul de dincolo de Volga. Unii au mai fugit in bratele lui Petru I, ca Dumitru a lui Cantemir (ca de-acolo a inceput si prigoana Moldovei) da' asta nu inseamna ca noi, moldovenii, ne-am uitat obarsia.

In al cincilea rand, pentru ca moldovenii nu-si vand nici pe tata nici pe mama nici copiii si nici neamul si nici tara pentru 30 de arginti si-o functie de presedinte de gubernie ruseasca.

In al saselea rand, pentru ca rusii din Basarabia nu isi vor renega niciodata apartenenta lor la poporul rus (desi pana la Moscova sunt cateva mii de kilometri). Doar el, Marian Lupu, scuipa pe numele bunicilor lui si-si leapada originea (desi pana la Iasi sunt doar 100 de kilometri) ... De fapt, renegarea patriei e primul pas catre caftanul de boier. Asa au facut multi in istorie!

In al saptelea rand, pentru ca moldovenii nu au gandit si nici nu au visat vreodata in limba rusa: nici Ion Creanga si nici Mihai Eminescu, nici Sadoveanu si nici Grigore Vieru. Iar Doina si Ion Aldea Teodorovici cand au murit, au murit in limba romana!

In al optulea rand, pentru ca moldovenii au construit cetatea de la Soroca cu fata catre Est, catre Moscova, ca de-acolo venea pericolul, nu cu fata catre Iasi!

Mormintele moldovenilor

Nu in ultimul rand as vrea sa-l anunt pe domnul Lupu ca si eu sunt moldovean. Si sunt tare falos pentru asta. Ca-s moldovean nascut pe malul Prutului si crescut in codrii Botosanilor. Da-s a'dracului de mandru ca-s roman! Asa as vrea sa stie domnul Marian Lupu daca o putea afla!

Si am si eu o groaza de morminte si pe la Rascani si pe la Orhei. Si-o intreaga familie de verisori si matusi pe la Noua Sulita (care-i in Bucovina ocupata de Ucraina) si-un unchies de tata pe la Balti.

"Va spun sincer si in public - eu ma autoidentific ca fiind moldovean. Am tot dreptul sa fac acest lucru" spune cu mandrie Marian Lupu, intr-o limba rusa cu un elevat accent leningradean, de bon-ton, intr-un interviu din 17 mai, la postul de radio Eho Moskvi (Vocea Moscovei).

Probabil ca asta o fi limba noii natiuni moldovenesti pe care vrea sa o edifice domnul posibil viitor presedinte!

Si daca domnul Lupu vrea sa construiasca, de la zero, o noua natiune politica, cea moldoveneasca atunci il rog sa ma includa si pe mine. Ca vreau si eu. Ce, eu nu am dreptul sa fiu moldovean? Impreuna cu fratii mei, cu surorile mele, cu unchesii mei, cu tot neamul meu pana ... haaat incolo la Stefan cel Mare si Sfant! La fel de mult are acelasi drept si feciorul domniei sale care invata la un liceu romanesc (oficial), Prometeu, din Chisinau. Oare cum s-or intelege acasa?

Si eu sunt moldovean domnule Lupu si nu va dau voie sa-mi furati identitatea mea istorica, sa o terfeliti pe langa sicriul lui Lenin si sa o batjocoriti si sa o murdariti cu pretinse adevaruri siberiene. Moldova nu-i a dumneavoastra. E a noastra, a moldovenilor. Si nu a rusilor care ne-au umilit si ne-au infometat si ne-au batut si ne-au calcat!

"Traim ca si canii cei flamanzi. Vesnic te gandesti la o bucatica de paine, intruna te gandesti la mancare, esti dezbracat, umbli in zdrente. Daca citesti gazetele, ti se face greata de la fiecare rand. In fiecare rand se face taraboi despre viata buna de la noi, despre foametea din strainatate. si noi murim de foame". Dar suntem mandri ca suntem sovietici!
Ovidiu Mihalache,
colaborator Ziare.com

1 comentarii:

Anonim spunea...

Excelent articol. Ne fura identitatea mancurtii, o deturneaza de la sensul ei adevarat.

Moldovenii sunt romani nu zombi sovietizati.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: