România: PDL a vândut limba română ca să rămână la guvernare

20 mai 2010
Istoria românilor şi Geografia României pot fi predate în limba maghiară la toate nivelurile şcolare.

PDL şi UDMR au impus în Camera Deputaţilor adoptarea articolului din proiectul legii educaţiei naţionale prin care se permite predarea Istoriei şi a Geografiei în limbile minorităţilor naţionale, la toate nivelurile şcolare, din şcoala primară până la liceu.

Solicitarea aparţine UDMR, interesată de predarea celor două discipline în limba maghiară, dar ea nu este susţinută de reprezentanţii parlamentari ai celorlalte minorităţi.

Articolul s-a adoptat în lipsa deputaţilor PNL care au părăsit sala de şedinţă în semn de protest faţă de forţarea votului de către PDL, acuzându-i pe pedelişti şi că acceptă cererile UDMR doar pentru a rămâne împreună la guvernare.

Adoptarea articolul s-a făcut cu 111 voturi pentru, 45 împotrivă şi 10 abţineri. Au votat împotrivă atât deputaţI PSD, care au anunţat că rămân în sala de şedinţă pentru a-I privi în ochi pe “trădătorii neamului”, dar şi câţiva parlamentari PDL, precum fostul lider sindical Cătălin Croitoru.

Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL), a condus şedinţa pe “repede înainte”, pedeliştii grăbindu-se să treacă la vot întrucât erau în sală în număr mai mare decât cei de la PSD şi PNL.

Fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei (PNL) a declarat că legea a devenit, din Legea educaţiei naţionale, Legea educaţiei anti-naţionale, iar deputatul PSD Adrian Solomon s-a îngrijorat că “o să aflăm în curând din cărţile de Istorie scrise în ungureşte că şi Burebista a fost ungur”.

Şi pesediştii au avut însă de înghiţit reproşuri, mai ales pe cel de ipocrizie, întrucât în guvernarea 2000-2004 au modificat Legea administraţiei publice, astfel încât şedinţele consiliilor locale din localităţile cu peste 20% cetăţeni aparţinând unei minorităţI să poată fi desfăşurate şi în limba minoritarilor.

Deputaţii vor continua dezbaterea Legii educaţiei la ora 14. Pentru a intra în vigoare, prevederile referitoare la limba de predare a Istoriei şi Geografiei trebuie adoptate şi de Senat.

Sursa: Jurnalul.ro

2 comentarii:

Anonim spunea...

Și uite așa moldoveni, voi cu comuniștii voștri, noi cu liberalii noștri !

Anonim spunea...

Nu înțeleg un lucru, dece reprezentanții PNL eu părăsit sala în semn de protest ?! Oare nu ar fi mai important să voteze contra(dacă într-adevăr ei sunt contra) și respectiv mărind astfel numărul voturilor contra ... Reiese că și PNLiștii au participat la adoptarea acestui articol, prin stupidul lor protest !

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: