Ridicarea vizelor UE pentru ruşi va distruge Republica Moldova

29 mai 2010
Conjunctura internaţională se întoarce atât de urât împotriva noastră, încât Republica Moldova, în mod normal, ar trebui să aibă astăzi cel puţin nişte nelinişti existenţiale. Dar lucrul acesta pare-se că nu se întâmplă. Dimpotrivă. Suntem plini de compasiune faţă de suferinţele altora.

COALIŢIA RUSO-GERAMANĂ ŞI AŞII EUROPENI AI CHIŞINĂULUI

Urmărim cu toţii la televizor cum se scufundă planeta. Cum agonizează UE în pucioasa crizei. Ne crucim văzând zvârcolirile Greciei, Spaniei, Italiei, Portugaliei, ca să nu mai vorbim de noii membri ai Uniunii Europene. Sub semnul întrebării e însuşi proiectul comunitar.
Boala greacă degenerează într-o pandemie politico-economică şi ameninţă să afecteze întregul continent, de la Vest spre Est, inclusiv Rusia. Ne scapă însă că problema cea mare e deja la noi acasă. Realitatea brutală şi crudă din jurul nostru o întrece pe cea străină din televizor.
Profesorul George Friedman, preşedintele Stratfor, consideră că, în actualele condiţii, grecizarea Europei întăreşte Germania în convingerea sa mai veche de a se orienta spre o alianţă globală cu Rusia. Din punct de vedere economic, ar fi un parteneriat perfect, zice Friedman. Berlinul are nevoie de forţa de muncă excedentară şi resursele energetice ale Moscovei. Rusia, la rândul său, are nevoie ca de aer de investiţiile şi tehnologiile germane.
Coaliţia celor două puteri care se prefigurează la orizont, sub presiunea crizei identitare şi economice a Uniunii Europene, ar putea să rupă echilibrul geopolitic, înclinând balanţa în favoarea Kremlinului. Axa Berlin-Moscova va diviza Europa, determinând ţări precum Polonia sau România să întărească alianţa cu SUA.

FĂRĂ ISPITA DE A EXISTA

În aceste împrejurări, Republica Moldova nu numai că rămâne înghesuită la mijloc, ci şi riscă să se pomenească în situaţia unui stat care nu va avea raţiunea de a fi. Se va transforma rapid într-un proiect fără acoperire şi fără ispita de a exista. De ce? Pentru că, în noile condiţii, va pierde ultimii aşi europeni pe care urmează să-i arunce în joc în disputa pentru Transnistria.
Vorba e că alianţa cu Berlinul îi va deschide Moscovei porţile Europei, chit că problema aderării ei oficiale la UE nu se va pune. Ridicarea vizelor de călătorie pentru ruşi, de exemplu, va creşte atractivitatea ţării lor în lor spaţiul geografic desprins de la fosta URSS. Pentru noi acest lucru va însemna pierderea definitivă a teritoriilor răsăritene.
Dacă locuitorii din regiunea separatistă vor putea să cutreiere Europa, de-a lungul şi de-a latul ei, cu paşapoartele Federaţiei Ruse, nimeni în Transnistria nu va da nici doi bani pe Republica Moldova. Malul stâng îşi va pune speranţele exclusiv în Moscova de care este legat şi sufleteşte.

ROMÂNIA ŞI RUSIA SE VOR ÎNTÂLNI LA NISTRU

Mai mult decât atât. Din acest moment, malul drept va arăta ca o ambarcaţiune inutilă, uzată şi fără foaie de parcurs care nu pleacă nicăieri pentru că nu are unde să se ducă şi nu o aşteaptă nimeni. Nu e de mirare că toată lumea aici va căuta refugiu sub un alt pavilion şi acesta va fi, neîndoios, cel al României.
Astfel, statutul de cetăţean al Republicii Moldova se va devaloriza iremediabil, iar independenţa ţării va fi percepută ca o corvoadă. Sau ca un atavism care trebuie eradicat grabnic.
Nu ne va salva nici măcar o eventuală ridicare a vizelor UE şi pentru moldoveni. Va fi un paliativ care nu va putea depăşi nicidecum handicapul transnistrean.
În această situaţie, reîntregirea teritorială va deveni efectiv imposibilă, întrucât la Nistru se vor întâlni, prin noii săi cetăţenii de la faţa locului, două ţări diferite – România şi Rusia. Lipsa de originalitate şi de perspectivă va ucide Republica Moldova.

Sursa: bogatu.voceabasarabiei.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: