Moldova și regiunea Transnistreană să fie o singură țară, cu armată și zonă economică unică - asta se prevede în declarația comună a președinților Federației Ruse și Ucrainei, Dmitri Medvedev și, respectiv, Victor Ianucovici.
În textul declarației se menționează că Rusia și Ucraina optează că soluția problemei transnistrene să fie identificată doar prin mijloace politice pașnice, dar în baza unui dialog egal dintre autoritățile de la Chișinău și Tiraspol cu scopul determinării unui statut special pentru regiunea Transnistreană în cadrul suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, neutralității Constituționale și formării unei zone economice și a apărării unice, scrie gazeta.ru.
Moscova şi Kievul vor continua să depună eforturi pentru restabilirea înţelegerii reciproce între Moldova şi Transnistria şi "fac apel către ambele părţi de a se abţine de la acţiuni unilaterale", se spune în declaraţia semnată de Dmitrii Medvedev şi Victor Ianukovici, citată de Ria Novosti.
"Rusia şi Ucraina accentuează rolul important şi stabilizator în actuala operaţiune pacificatoare din regiune şi pledează pentru o colaborare constructivă a tuturor elementelor ei componente", se mai menționează în document.
Medvedev şi Ianukovici au menţionat că, în declaraţia de la Moscova din 18 martie 2009, părţile s-au pronunţat pentru transformarea operaţiunii actuale în una pacificatoare, sub egida OSCE, în contextul reglementării conflictului transnistrean şi confirmă disponibilitatea de a participa în acest proces.
Moscova şi Kievul intenţionează "împreună cu partenerii internaţionali să contribuie la crearea unor condiţii corespunzătoare pentru reînceperea activităţii Şedinţelor permanente ce vizează procesul negocierilor referitor la reglementarea conflictului transnistrean, cu participarea reprezentanţilor politici din Moldova, Transnistria, mediatori din Ucraina, OSCE, Federaţia Rusă şi observatori ai UE şi SUA".
Medvedev şi Ianukovici sunt convinşi că parteneriatul în cadrul procesului de negocieri în formatul 5+2 e capabil să "grăbească obţinerea unei reglementări politice stabile la Nistru".
Amintim că, anterior, premierul Vlad Filat s-a arătat deranjat de posibila declarație comună a lui Medvedev și Ianucovici, precizând că textul declarației să nu afecteze interesele naționale ale R. Moldova.
Sursa: UNIMEDIA
3 comentarii:
dar am impresia ca asta nu prea este in folosul RM. Transnistria nu este pamant Romanesc dupa cite stiu eu...
Republica Moldova şi-a declarat pentru prima oară suveranitatea la data de 21 noiembrie 1917, independenţa la data de 24 ianuarie 1918 în limitele guberniei Basarabiei (între Prut şi Nistru, de la Hotin la Dunăre şi la Marea Neagră) aşa cum fusese delimitată în perioada 1812-1918 în cadrul Imperiului rusesc, iar la 27 martie 1918 s-a unit cu România. La data de 28 Iunie 1940, România a cedat Basarabia Uniunii Sovietice[5][6]. moment în care a fost împărţită între RSS Moldovenească şi Ucraina. A redevenit parte a României între vara anului 1941 şi vara anului 1944 apoi din nou republică sovietică în perioada 1944-1991. Odată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a devenit stat independent la data de 27 august 1991, membru al ONU.
Republica Moldova cuprinde actualmente două treimi din fosta Basarabie rusească, şi Transnistria, un teritoriu în stânga Nistrului, parte a Podoliei istorice. Transnistria este locuită în majoritate de moldoveni (40% după recensământul din 1989 şi 31.9% după cel din 2004), şi în proporţii relativ egale de ruşi şi ucraineni. Acest teritoriu (transnistrian) este o rămăşiţă a RSSA Moldoveneşti din perioada interbelică. În 1990, odată cu izbucnirea conflictului din Transnistria, autorităţile de la Chişinău au pierdut controlul acestei regiuni, care şi-a autoproclamat independenţa cu numele de Republica Moldovenească Nistreană, şi are în administrare în dreapta Nistrului oraşul Tighina şi încă câteva localităţi.
TP deacord, nu e romanesc, dar este pamant dac...pina la Bug au trait stramosii nostri :)
Asa ca merita sa luptam pentru acest pamant
Ce a fost Dac "nici dracu nu mai intoarce",,,
de ce nimeni nu lupta pentru teritoriul de pina la 1917.... au schimbat fisia asta care ne creaza probleme pe Chilia si Hotin(esire la Marea Neagra, Delta Dunarii, Limanul Nistrului)...
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: