Dezvăluirile secrete ale mareșalului Jukov

6 mai 2010
Rusia a difuzat, miercuri, in premiera, un interviu de televiziune cu un comandant din timpul celui de-al doilea razboi mondial, interzis de URSS deoarece a recunoscut ca URSS a fost foarte aproape de infrangere in confruntarea cu Germania nazista, relateaza AFP. Interviul a fost difuzat cu doar cateva zile inainte de Ziua Victoriei, de pe 9 mai, sarbatorita de rusi printr-o parada de amploare in Moscova.

In inregistrarea din 1966, maresalul Georgy Jukov admite faptul ca Uniunea Sovietica a riscat sa piarda razboiul in 1941. Acesta se plange de planificare proasta si ofera detalii despre schimburile de informatii cu liderul Stalin.

Zhukov ii povesteste scriitorului Konstantin Simonov ca generalii sovietici nu erau siguri ca Armata Rosie poate sa tina piept Wehrmacht-ului la linia de aparare de la Mozhaisk in octombrie 1941. Stalin, bolnav de gripa, l-a chemat atunci in biroul sau din Moscova si i-a cerut sa salveze defensiva sovietica, pana atunci de neinvins.

«Am ajuns la Moscova seara si imediat am mers la apartamentul lui Stalin. Stalin avea gripa dar lucra. Mi-a aratat harta frontului si mi-a spus ‘uite cum sta situatia pe frontul de vest. Nu pot sa obtin nici macar un raport clar despre ce se intampla la acest moment. Unde sunt trupele noastre?’»

Dupa ce a ajuns pe front, Zhukov i-a explicat lui Stalin ca trupele sunt insuficiente, iar caile catre Moscova sunt desschise. Stalin l-a facut comandant pe frontul de vest, insa relatia dintre ei s-a sfarsit prost, dupa ce dictatorul sovietic a devenit suspicios legat de popularitatea maresalului dupa razboi, si i-a oferit posturi obscure in Odessa si Urali, fara insa sa ordone arestarea sa.

sursa: hotnews.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: