Un partid ucrainean luptă cu un mareşal român

5 aprilie 2010
Filiala din Odesa a Partidului Progresist-Socialist din Ucraina, al Nataliei Vitrenko, a declarat vineri că nu va permite sub nicio formă instalarea unui bust al mareşalului şi omului de stat român Alexandru Averescu la Ozernoe (în trecut Babele) raionul Ismail (regiunea Odesa), cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea acestuia, transmite portalul ViknaOdessa.
O declaraţie în acest sens a făcut lidera filialei, Olga Solovenko, deputată în Consiliul regional Odesa. “Nu a fost acordată şi nu vom acorda permisiunea pentru instalarea unui bust al acestui fascist român la Ozernoe. Consiliul regional Odesa care nu o dată şi-a exprimat poziţia antifascistă nu va permite acest lucru” — a afirmat ea în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Odesa.
Parlamentara ucraineană a spus că informaţiile potrivit cărora autorităţile locale din Ozernoe ar fi permis instalarea unui bust şi a unei plăci memoriale nu corespund realităţii. “Acesta este un subiect de investigaţie pentru SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) şi Parchet, iar autorul bustului deja lucrat al “cuceritorului” Basarabiei nu are decât să şi-l amplaseze la el la vilă, în spatele sârmei ghimpate” — a spus ea.
Colegul de partid al acesteia, Valeri Sergacev, preşedintele Comisiei permanente a Consiliului regional Odesa pentru drepturile omului, libertatea presei şi a informaţiei, a declarat, la rândul său, că Partidul Progresist-Socialist condamnă acordarea în masă de paşapoarte române locuitorilor regiunii Cernăuţi.
El a pretins că mai mulţi experţi din Parlamentul European consideră “inacceptabilă” acordarea în masă a cetăţeniei române pentru un milion de moldoveni şi că apreciază ca necesare consultări pe acest subiect între statele UE.
Referitor la mareşalul Averescu, Solovenko a mai spus că facţiunea partidului său a pregătit o cerere pentru “îndepărtarea plăcii memoriale dedicate complicelui fascist deja instalate la Ozernoe”.
Dar, memoriei mareşalului Averescu i-a declarat război nu doar Partidul Progresist-Socialist, ci şi mişcarea naţionalistă “Svoboda” din Ucraina. Liderul acestei mişcări Oleg Tiagnibok a solicitat încă în toamna anului trecut SBU şi Ministerului ucrainean de Externe să nu permită amplasarea unui bust al mareşalului Averescu la Ozernoe.
Alexandru Avererscu (1859 — 1938) s-a născut în localitatea Babele (azi Ozernoe) din Ismail. A fost în trei rânduri prim-ministru al României, precum şi ministru al apărării. Sub comanda sa, trupele române au intrat în 1918 în Basarabia, care s-a aflat până în 1940 în componenţa României, aminteşte ViknaOdessa.

3 comentarii:

Anonim spunea...

AL-QAEDA AFOST INFINTATA SI ESTE COMANDATA DE SERVICILE SECRETE ALE UNIUNII EUROPENE AMERICII SI RUSIEI ,LA COMANDA ACESTORA FAC ATENTATELE TERORISTICE PE TARILE DE PE TERRA INCLUSIV IN ARABIA,LA ORDINUL ACESTORA FIIND SPONSORIZATI SI PRIMIND ARMAMENT

Basarabeanu A. spunea...

Și ce are acest brav erou al neamului cu fascismul ?!
Nimeni nu dorețte să ne recunoască istoria și eroii naționali, respectiv, trebuie să ne impunem valorile și idealurile.

Sergiu din Cernăuţi spunea...

Despre Partidul Progresiv Socialist Ucrainean spat de zis reciproc că e regresin, nici măcar nu sânt în parlamen, iar liderul Vetrenco are o ideologie-prorusă mafiotă şi este susţinută numai de şa numiţi Skinii ultra roşii, care doresc să băgi lumea în COLHOZ

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: