Disputa despre studenţii basarabeni din România

5 aprilie 2010
Daca esti student in Romania si ai stat macar putin in camin, ai avut in mod sigur cel putin un coleg moldovean! Si cand spun moldovean, ma refer evident la tinerii din Republica Moldova. Iar daca ai avut colegi basarabeni, la un moment dat e posibil sa fii gandit ceva de genu’: “De ce au moldovenii atatea privilegii, de ce lor li se dau burse, fara prea mari pretentii academice?” Da, intr-adevar, desi studentii basarabeni beneficiaza de anumite facilitati, trebuie sa recunosti ca au si dreptul sa li se acorde un sprijin din partea statului roman!

Gandurile ipotetice de mai sus sunt cam rautacioase, dintr-un singur motiv: Foarte multi tineri din ziua de azi nu considera ca basarabenii sunt de fapt romani! Dar daca stai sa analizezi putin lucrurile, o sa ajungi la concluzia ca istoria le-a furat cetatenia in mod injust si drept urmare, acum, trebuie sa astepte ani de zile pentru a recapata niste drepturi pe care noi le avem din nastere!

Tu nu te-ai simti nedreptatit daca ai avea bunici si parinti romani, dar pe pasaportul tau ar scrie la rubrica cetatenie: moldovean? S-ar putea sa te intrebi de unde vine atata indignare, asa ca o sa raspund la modul cel mai sincer: Da, am origini basarabene, desi sunt nascuta in Romania si ma bucur de toate drepturile adiacente cetateniei mele! In plus, sunt constienta ca in caz contrar, m-ar fi interesat prea putin acest subiect!

Tin sa adaug si faptul ca in ultimul timp am observat un fenomen cel putin bizar! Acesta consta in faptul ca studentii moldoveni penduleaza de ceva timp intre acceptare si negare, atat din partea romanilor cat si din partea autoritatilor straine. Pot sa subliniez ca, daca romanii tind in general a ii respinga pe “fratii” lor, in schimb s-a remarcat o tendinta de crestere a numarului de burse in strainatate acordate EXCLUSIV studentilor din Basarabia! Mi s-a intamplat de multe ori sa dau peste burse cu mentiunea urmatoare: “doar pentru cetatenii Republicii Moldova” si apoi in caminul in care locuiesc, sa fiu martora unor discutii precum: “De ce ne iau astia bursele, cand au niste note mult mai mici?”

Nu ti se pare totusi cam egoista o astfel de perceptie asupra lucrurilor? Mai ales ca in perioada studentiei, mai mult decat in orice alta perioada a vietii, orice om ar trebui sa dea dovada de toleranta si sa aiba in principiu o atitudine cat mai deschisa posibil!

Tu ce crezi, e corect ca studentii basarabeni sa fie judecati gresit numai pentru ca istoria le-a jucat o festa?

Andreea Iolu — editor Studentie.ro

4 comentarii:

vali spunea...

Problema bursei se pune doar atunci cand sunt studenti care nu au nevoie de ea sau cand acesti studenti denumiti general basarabeni, nu-s cum se spune in carti. Ei prefera limba rusa , muzica rusa, mancarea rusa, obiceiuri rusesti in general.
Nu toti, dar mare lor parte.
Si cand vezi asa. cum sa nu-ti pui intrebarea "de ce ei"?

de la Bălţi spunea...

De ex. recent am devenit impotriva proiectulu statului roman de a acorda tocmai 2000 locuri p-u basarabeni, si noi cu ce raminem aici ? cu babe comuniste ?

Basarabeanu A. spunea...

Cetățenia României trebuie să fie acordată NUMAI celor care cunosc limba și care vor trece un mic test la istoria românilor. De asemeni fiecare nou cetățean trebuie să depună jurământ statului și neamului - ca să nu ne trezim într-o bună zi, că rușii din Basarabia și-au facut pașapoarte, și deja î-și cer drepturile în România. Te simti român, vorbești româna --> primești cetățenia. Dacă nu ---> așteaptă 2-3 ani(până o să înveți măcar limba)
Aceeași situație cu învățământul de peste Prut. Te simți român, vorbești limba - mergi la studii. NU, stai acasă și continuă să vorbești numai rusa cu prietenii și sabutÂlnișii ...
Situația de astăzi favorizeaza minoritățile - astfel se spurește lobbyul ukrainean și rus ((

AltAutonom spunea...

De acord cu Basarabeanu A.

Problema pe care mi-o pun este de ce statul roman acorda burse fara sa controleze exact cine sunt cei ce le acceseaza? Da ajung aici si rusnaci care nu cunosc limba si ajung sa obtina cetatenie.

Ma mai intreb de ce nu sunt ajutati si romanii din Bucovina de Nord, Basarabia de Sud, Timoc... Statul roman face prea putine pt ei sau chiar nimic. In timp ce le sufla in cur tiganilor care beneficiaza de un program de "actiune afirmativa" cu locuri rezervate in liceu, facultate... Practic ei de fiecare data au un numar de locuri pe care il ocupa cu nota 5 , in timp ce un roman poate sa "pice" la acelasi liceu/universitate cu nota 8! Unde este principiul concurentei???

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: