5-6 aprilie, mersul spre (R)evoluţie !

5 aprilie 2010
5 aprilie 2009, pe atunci îmi părea că e unica şansă a noastră, a oamenilor teferi la minte, de a zdrobi odată şi pentu totdeauna ciuma comunistă care deja 8 ani de zile curma vieţile necăjiţilor moldoveni. După o îndelungată şi istovitoare campanie electorală a venit pentru noi ziua decisivă. Am votat dimineaţă la Bălţi, apoi am luat autocarul şi am mers la Chişinău în aşteptarea victoriei. Am cumpărat de la parter de la alimentară 4 şampanii şi le-am pus la rece, am luat laptopul pe braţe şi urmăream desfăşurarea alegerilor şi respectiv mai apoi numărarea voturilor. Se frauda binişor, în ambele tabere, doar că comuniştii aveau un avantaj la fraudare, că se trezise şi morţii pentru ei. Seara, pe la 21.00 apăruse rezultatele exit poll-urilor, comuniştii dominau devastator, dar mă consolam cu gândul că până dimineaţă vin voturile de după hotare şi e good bye cu ei. Pe la 3 noaptea mă sunase Ghenadie Brega, pe atunci amic, şi mă întrebase dacă nu ştiu nimic de ceea ce se petrecea în centru. Chemasem taxi-ul şi am mers spre centru, în jurul primăriei vreo 100 miliţieni printre care Crjanovschi şi Corduneanu, pe care-i ştiam ca slugi ale lui Voronin. M-am uitat, am fotografiat, era linişte, deci am venit acasă. Toată noaptea discuţii pe forumuri, aveam grupul meu de 10.000 oameni pe odnoklassniki şi acolo fierbea lumea, activitate la maximum. Pe la 6 dimineaţa vorbesc cu acelaşi Brega că cică am pierdut şi hai seara să ieşim la Ştefan cu lumânări. Ajungem la un numitor comun, eu răspundeam de lumânări, mesajul de chemare a populaţiei la protest şi de imaginile pe care urmam să le postăm prin tot internetul moldovenesc. Pe 6 aprilie mă culcasem pe la 9 dimineaţa că deja nu dormisem de pe 5 de la vreo 6 dimineaţa. Seara pe la 16 ieşisem din casă şi pornisem spre centru, am cumpărat lumânări apoi am mers în scuar la Ştefan cel Mare, erau puţini, poate 100 oameni, în jurul orei 17.30 vreo 300. Ghenadie a luat megafonul şi a ţinut un discurs de câteva minute, după care mă uitam că lumea tace şi m-am gândit eu puţin şi am strigat: Jos comuniştii. Imediat am realizat că 300 de oameni nu pot striga aşa, am urcat pe postament la Ştefan, am privit în jur, erau mii, poate zeci de mii... Uite atunci valul creat de ura faţă de comunism i-a înecat pe toţi, cu mic cu mare... Am mers spre preşedinţie, am urcat pe scări şi am cântat Mai bine mort decât comunist, apoi iar în piaţă, scandări, lume multă, atmosferă incredibilă, 1989 prin cap, România, unire, discursuri, lideri politici... apoi nu ţin bine minte, entuziasmul mă lovise ca un extasy în cap şi totul devenise ca prin vis. Nu mă mai ţinea glasul, nici picioarele, dar sentimentul de anticomunist mă ducea pe valuri. A fost frumos, a fost ca în vis, ca în cărţile de istorie, însă nici măcar nu presupuneam ce ne aşteaptă după colţ.

Urma să revenim în piaţă a 2-a zi pe 7 aprilie la orele 10 dimineaţa...

12 comentarii:

Anonim spunea...

a fost interesant,
fiecare a contribuit in felul sau,
pacat ca unii care au iesit doar pe 6 seara dupa care au stat ascunsi, inchisi pin casesi, facind pe ei de frica acum se dau mari patrioti/revolutionari!!!


bafta, da mai tine minte: "lauda de sine nu miroase a bine" !!!

Dragoș Galbur spunea...

Nu recunosc notiunea de lauda de sine, ci doar pe cea de satisfactie sufleteasca, asta e cea mai mare placere de care poate avea parte un om !

PS: Da, pacat de cei ce faceau pe ei de frica.

Anonim spunea...

cei ce nu faceau pe ei de frica, nu stateau acasa!!!

Dragoș Galbur spunea...

Ai dreptate desi esti anonim ))

Anonim spunea...

daca la ora 13:00 (06.04.09.) nu asi fi privit stirea de la JurnalTV (care publica stiri noi fiecare ora) unde un grup mic de tineri au anuntat ca vor iesi seara la 18:00 cu lumanari la Stefan, si daca nu asi fi imprastiat aceasta stire la sute de tineri/prieteni/amici prin facebook/msg/skype/icq nu asi fi parte a (r)evolutiei nici eu nici prietenii mei.

Ultimul Samurai spunea...

vreo 10.000 precis numai de pe odnoklassniki.ru au iesit.

Anonim spunea...

Eu de exemplu am primit vreo 4 sms-uri care chemau la proteste pe 6 şi pe 7

Prohnitkii Dmitrii spunea...

Pai bine, Dargos, communistii pleaca si dupa asta cu cine lupti daca dorintele tale si a celor ce te sustin nu se indeplinesc? (fii sigur ca nici o guvernare nu le va satisface) ramii vesnic luptator pentru idee? nu o spun cu rau dar ar fi bine in afara de lupta si "darimare" sa faceti ceva constructiv , cel putin ca sa atrageti de partea voastra soietatea, nu?

Dragoș Galbur spunea...

Dumitru ai dreptate, nu neg, lupta de fapt a noastra a fost orientata mai mult pentru libertate, pentru limba romana, pentru identitatea romaneasca, pentru sitoria romanilor, cel putin eu pentru asta am luptat, de ce anticomunism? pai simplu - ei ni le-au furat toate ăstea enumerate de mine.

Bacioi spunea...

si de ce n-ai mai esit pe "7"...?

Anonim spunea...

Da de ce nu traiesti in Romania,Dragos,daca iubesti totul romanesc?Lasati-ne in pace cu romanismul vostru!!!

Dragoș Galbur spunea...

Bacioi la cine te referi?

Anonime, de ce sa traiesc in Romania daca eu is la mine acasa, in Basarabia, care de fapt e pamant romanesc, asta voi ocupantii dormiti rau noaptea stiind ca ati venit pe pamant strain iar eu ma simt destul de bine si acasa, in Basarabia romana !

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: