Limba română nu va apărea în Constituţia Moldovei din cauza UE

25 martie 2010
Aşa cum probabil ştiţi, moldovenii îşi vor schimba Constituţia, în primul rând astfel încât preşedintele ţării să fie ales prin vot direct, de către cetăţeni. Ulterior, însă, noua conducere de la Chişinău, a venit cu noi propuneri de modificare a Constituţiei: introducerea limbii române ca limbă oficială şi introducerea votului de la 16 ani, o manipulare despre care am scris deja. Ca şi în cazul referendumului privind schimbarea constituţiei din România, şi în cazul Moldovei conducerea a cerut opinia Comisiei de la Veneţia. Această comisie a opinat că moldovenii ar trebui să schimbe DOAR articolul referitor la alegerea preşedintelui, iar parlamentul moldovean să fie dizolvat şi să se organizeze alegeri anticipate, deoarece nu a reuşit să aleagă un preşedinte până acum.

Opinia comisiei de la Veneţia este doar consultativă, în general. Ceea ce o face obligatorie pentru moldoveni este intervenţia Comisiei Europene. Comisarul pentru extindere, Stefan Fule, le-a atras atenţia celor de la Chişinău să urmeze întocmai prevederile veneţiene şi să schimbe doar articolul referitor la alegerea preşedintelui. Acelaşi lucru i l-a spus ieri Barroso premierului Vlad Filat, promiţând în schimb negocierea liberalizării regimului vizei şi ajutoare financiare mai mari. Moldova se află în negocieri cu UE pentru semnarea Acordului de Asociere şi pentru liber schimb. Ca şi România în anii 90 şi începutul anilor 2.000, are nevoie de sprijinul european şi se străduieşte să îndeplinească ceea ce i se cere de partea europeană. Aşa că premierul Filat l-a asigurat pe Barroso că Moldova va îndeplini întocmai recomandările Comisiei de la Veneţia. Ceea ce înseamnă că modificarea privind limba română nu va apărea în constituţie.

De altfel, un reprezentant al Comisiei Europene cu care am discutat pe această temă era foarte iritat: “Noi le-am spus să schimbe un singur articol din Constituţie şi ei se apucă şi le schimbă pe toate.” L-am întrebat pe oficial dacă Moldova are vreo şansă, aşa cum a militat diplomaţia română, să acceadă mai rapid la UE decât Ucraina, de exemplu o dată cu statele din Balcanii de Vest. “Într-adevăr, România s-a străduit să ne convingă că Moldova s-ar afla în Balcani, dar din câtă geografie ştiu eu, nu este acolo. Să vedem cum vor implementa reformele…” mi-a răspuns respectivul oficial.

Sursa: VoxPublica
Autor: Laura Cernahoschi

8 comentarii:

Stealth spunea...

mda, visam cu ochii deschisi la LIMBA ROMANA! mare "sovetnici" sunt si venetienii astia! in mortii masii de bagaciosi!

Dragoș Galbur spunea...

si asta e abia inceputul. urmeaza sa ne implimenteze ateismul si poponaria in societate si deacu putem sa-l scoatem pe Stefan din centru

Banu Maracine spunea...

Este bine-cunoscuta tineretea de activist marxist a lui Durao Barroso. Probabil ca inca nu a pierdut legaturile cu vechii sai stapani kominternisti.

Andrei Cebotari spunea...

bag cucul în UE...
Avem nevoie de banii lor...dar nu şi de ei)))

Anonim spunea...

MUIE ue!!!


polonezu'

Ana spunea...

am ajuns sa ne dicteze altii ce "limba" sa vorbim... demult s-a demonstrat ca nu avem demnitate.

Anonim spunea...

Limba noastra este cea Moldoveneasca si nu romana...Sintem moldoveni!!!

Anonim spunea...

adevarul e ca ai scris in moldovenească nu în română...diferenţele de limbă sunt ca intre franceză şi un italiană...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: