A cui e România?

14 februarie 2010
Un din ştirile zilei de ieri: „Mai mulţi tineri din Grupul de iniţiativă „Spirit Românesc" au protestat sâmbătă, 13 februarie, în faţa Ambasadei României la Chişinău, împotriva autorităţilor române, care nu au anulat obligativitatea prezentării sumei de 500 euro de către moldoveni.”
Interesant în acest eveniment, însă, nu este protestul în sine, şi nici măcar locul desfăşurării acestuia. Foarte grăitor pentru un om care citeşte printre rînduri este modul în care acesta şi-a căpătat deznodămîntul. Anume, doi tineri din grupul de iniţiativă respectiv au fost invitaţi în sediul ambasadei pentru discuţii. Care a fost răspunsul reprezentanţilor statului român la acţiunea tinerilor?
„Ni s-a spus că nu este o hotărâre a României, România a fost impusă să se conformeze criteriilor stabilite de Bruxelles, inclusiv în privinţa celor 500 euro. [...] ” Nu voi aborda problema din perspectiva curvelor din „elita” politică din România şi a stăpînilor acesteia din Bruxelles, Tel-Aviv, sau de unde or fi ei. Adevărata problemă nu constă în faptul că restricţia dată n-a fost anulată de guvernanţii României, ci în faptul că pînă şi într-o chestiune atît de măruntă (pentru nivelul UE) ca restricţia de 500 de euro pentru basarabeni, România nu are nici cea mai mică putere de decizie.
Stat independent este acela care cel puţin controlează pîrghiile decizionale în interiorul său. În ce măsură România poate fi numită stat independent? După părerea domnului ambasador (sau cu cine o fi vorbit băieţii), România în prezent este incompatibilă cu conceptul de independenţă statală, fiindcă legile pe care le adoptă, deciziile pe care le ia la nivel de stat, sînt hotărîte în prealabil de un organism extern statului român, cu urmarea supusă a funcţionarilor. Mai mult decît atît, deciziile luate de acesta vin în contradicţie cu interesul naţional al României, cu toate acestea statul român le urmează cu toată supunerea. În aceste condiţii, despre ce fel de independenţă poate fi vorba?
Să învăţăm din experienţele fraţilor de peste Prut, ca să nu călcăm pe aceleaşi greble, ce nu duc decît la dizolvarea neamului românesc undeva în istoria europeană a secolului XXI..!

4 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Evident si dureros> Romania - sluga UE-ului. Toate prostiile pe care le viseaza noaptea cei din UE le baga in Romania, si atunci aparte intrebare, ne trebuie noua basarabenilor UE-ul asta diabolic ?! Nu prea cred, lasa ca si asa ii bine !

Ultimul samurai spunea...

Azi 500 euro, maine 1000 poimaine ca sa ne dea drumu prin UE vor cere sa fim pidari si tot asa. Nu avem nevoie de UE !

Marius Constantin Gheorghiu spunea...

Cred ca iar se confunda niste treburi. Se pare ca aceasta conditie este impusa pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
Dar solutionarea,o eventuala interpretare in maniera particulara a prevederii(dovada detinerii efective a capitalului sa fie inlocuita cu o declaratie pe propria raspundere, de exemplu) din cate se "rasufla" tine mai mult de lupta politica de la Chisinau, o eventuala arma a AIE vs Kommi, care va fi folosita in caz ca va fi absolut necesar. Voronin poate reclama forurilor responsabile europene o atare decizie...

Anonim spunea...

Unde is doi puterea creste.Numai inpreuna Romania si Moldova pot fi respectate si de est si de west.Cu cit e tara mai mica cu atita are mai putine indenpendete.Romania singura nu se aude in EU ca si cum Moldova nu se auzia in spatiul Sovietic.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: