Canonizarea lui Eminescu !

2 februarie 2010
Aștept în comentarii părerile d-stră referitor la tema dată !

Liga Scriitorilor din România a cerut Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel, canonizarea poetului Mihai Eminescu ca sfânt în calendarul ortodox român. Potrivit reprezentanţilor Ligii, Eminescu merită canonizat din mai multe motive, printre care se numără şi faptul că din cele 46 de volume cu aproximativ 14.000 de file scrise de poet şi aflate la Academia Română "răzbate spiritul naţional-ortodox". "Mihai Eminescu se trage dintr-o familie ortodoxă, căminarul Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, provenea dintr-o familie de ţărani români-ortodocşi din nordul Moldovei şi Raluca Eminovici, mama poetului, născută Juraşcu, era ortodoxă", se arată în scrisoarea trimisă Patriarhului Daniel.

De asemenea, Liga Scriitorilor din România a precizat că Mihai Eminescu a urmat, între anii 1858-1860, şcoala primară National Hauptschule (Şcoala Primară Ortodoxă Orientală) din Cernăuţi şi că, în poeziile şi articolele de presă, în căutări ştiinţifice şi studii filosofice, "Eminescu reaminteşte, mereu, de prima imagine văzută la naşterea sa, un Hristos blând şi iubitor, luminat la chip de o lumină de candelă".

"Mihai Eminescu a scris multe poezii cu temă religioasă şi a introdus în literatura noastră limba literară, care şi-a găsit sălaş şi în Biserica Ortodoxă Română. În întreaga operă a poetului descoperim fibra morală şi religioasă a neamului nostru, iar poetul naţional a devenit simbolul spiritualităţii româneşti în sânul căreia se află ca stâlp al românismului Biserica Ortodoxa Română", se arată în scrisoarea adresată Patriarhului Daniel.

Autor: Pro TV
Sursa: protv.ro

17 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Personal sunt PRO cu maini si picioare ! A fost un mare crestin si un mare roman, si ceea ce-a facut dinsul pentru poporul romanesc, nu cred sa faca nimeni niciodata !

Anonim spunea...

Religia - o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

Dragoș Galbur spunea...

Ceva interesant:
Pentru cei care pun semnul echivalenţei între ortodoxie şi cultura română şi care îl consideră pe Eminescu reperul prin excelenţă, poetul a fost un creştin practicant, chiar un isihast. Biografia sa însă nu confirmă un asemenea model existenţial, iar opera literară cu greu poate constitui un argument pentru a demonstra credinţa cuiva. În acest sens stă mărturie chiar biografia celui care a pus primul la modul serios chestiunea creştinismului lui Eminescu, anume Nichifor Crainic, poet care s-a inspirat masiv din tradiţiile spiritualităţii creştine, însă a cărui existenţă cotidiană nu a fost chiar un model de virtute. Mai modest, Crainic îşi propunea să demonstreze că Eminescu este un poet de inspiraţie creştină, însă o evaluare cantitativă a operei eminesciene nu-l ajuta câtuşi de puţin, deoarece ponderea poeziilor şi textelor literare cu tentă creştină în opusul eminescian este infimă. Atunci, Crainic a găsit o soluţie interpretativă care a fost adoptată ulterior şi de Edgar Papu, care, în linii generale, afirmă că temele romantice sunt un „adstrat“ al creaţiei eminesciene, un tribut adus modei literare a timpului, dar esenţa poeticii eminesciene este de fapt un „duh“ creştin, care poate ieşi la iveală printr-o filtrare atentă a creaţiei poetului. Este un punct de vedere şi o interpretare care poate fi luată în seamă şi care are încă adepţi. Pentru un istoric al culturii, un asemenea gen de analiză nu este însă foarte relevant, el încercând în primul rând să urmeze structura „naturală“ a operei. Spre a observa ponderea şi locul ocupat de creştinism în gândirea lui Eminescu, istoricul va recurge în primul rând la publicistica eminesciană.

Goitu Alexandru spunea...

cred ca o sa fie asa sarbatoare in calendar

Dragoș Galbur spunea...

si deci, parerea ta?

Goitu Alexandru spunea...

sustin...

Denis Jardan spunea...

sustin

MoRaRy spunea...

Dacă am avea religie, noi doi, am crede că Dumnezeu nu va lăsa nerăsplătit atât amor, dar n-o avem, de aceea numai în noi înşine putem crede şi pe noi înşine ne putem întemeia. Eu zic: crede în mine şi nu vei fi amăgită, afară doar dac-oi muri.

Eminescu către V.Micle. August 1882

Dragoș Galbur spunea...

Și dacă nu-l aveau românii pe Eminescu, atunci în cine le rămânea să mai creadă? Mereu când le-a fost greu românilor s-au trezit și rugat prin opera lui Eminescu, prin limba lui Eminescu... Pe Ceaușescu tot cu Eminescu în minte l-au dat jos !

familiaPatrascu spunea...

pro

Veaceslavv spunea...

Părerea mea referitor la atitudinea faţă de geniile neamului mai pe larg am expus-o pe blog:"Nu este corect să-i facem idoli dar şi să-i uităm nu e creştineşte, e frumos şi bine să-i pomenim în rugăciuni"(http://taifas.host56.com/?p=141) unde am dat şi o adresă foarte utilă unde se vorbeşte despre creştinismul lui Eminescu, am în vedere că Eminescu percepea credinţa ca o filosofie nefiind un practicant. Poezia "Eu nu cred nici în Iehova..." spune multe, "Eu rămîn ce am fost - romantic". Geanialitatea lui nu poate fi cît de mult noi am dori un criteriu pentru canonizare este nevoie de viaţă creştină şi mărturisire a ortodoxiei.

Sergiu Cretu spunea...

de asta cred ca are grija biserica su nu cred ca e de competenta voastra sau a noastra

Andrei Cebotari spunea...

Nici nu ştiu ce să zic!...Dacă să fiu sincer mi-i paralel ce îi vor atribui lui Eminesci...Principalul ca acest "român absolut" să nu fie uitat!

Livia spunea...

Daca biserica il canonizeaza pe Eminescu,atunci de ce nu l-am canoniza si pe Vieru,Stere si altii care au stat la straja morala a poporului roman ?
De acord cu comentariul de mai sus,principalul e ca acesti oameni sa nu fie uitati,si activitatea lor sa fie cunoscuta generatiilor viitoare.

Daniel Moscalenco spunea...

PRo!
N-a fost el un sfint ca atare, ci mai degraba un pacatos poate mai mult decit oricine din noi, dar aportul sau la promovarea valorilor românesti sunt de de nepretuit. Merita sa fie canonizat! Ca pina la urma p/u multi români Eminescu e un sfint!

Daniel Moscalenco spunea...

Livia , si Iveru va fi canonizat cu siguranta. E doar o chestie de timp!

aciduzzu spunea...

asteptam ca federatia romana de fotbal sa ceara Bisericii canonizarea lui Gheorghe Hagi, iar pentru restul "generatiei de aur" o canonizare in grup, un fel de "Cei 11 sfinti mucenici talentati cu piciorul"
:)))))))))))))))))

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: