UDMR vrea să le "fure" pensiile basarabenilor

6 ianuarie 2010
S-a stabilit demult , acum cu exactitate, că moldoveanul este cu mult mai deştept şi hâtru ca maghiarul. Poate vă doare faptul că preşedintele Băsescu atrage mai multă atenţie basarabenilor decât maghiarilor? Cel puţin de asta de dovadă domnul Karoly, deputatul UDMR şi secretarul Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaţilor, care se arată deranjat şi indignat că statul român distribuie pensii româneşti basarabenilor. În urma unei legi nemodificate de 50 de ani, zeci de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova primesc pensii de la statul român fără să fi muncit şi să fi plătit asigurările sociale in România.

Începând cu anul 1990 mai mulţi cetăţeni moldoveni işi luau pensia din România, iar din 2001 până acum numărul lor a ajuns la câteva zeci de mii, potrivit datelor furnizate de Direcţia Relaţii Internaţionale a Casei Naţionale de Pensii si alte Asigurări Sociale (CNPAS). Şi în prezent sunt înregistrate spre soluţionare alte mii de cereri. Trebuie remarcat faptul că pensiile «trimise» de România sunt cam de patru ori mai mari decat cele pe care le primesc în Republica Moldova.

Pentru a-şi încasa banii din România, pensionarii din Republica Moldova trec, lunar, prin punctul de frontiera Albiţa sau prin alte puncte de frontieră. Convenţia, încheiată la 24 decembrie 1960 între Republica Populară Română şi tările din componenţa fostei URSS, valabilă şi în prezent, permite ca pensionarii respectivelor state, care şi-au stabilit domiciliul in România, să beneficieze de aceeaşi pensie pe care o primesc românii, calculată dupa criteriile din România. Potrivt udmr-istului Karoly, moldovenii se mută de formă în România, primesc pensia şi se duc şi consumă banii în Moldova. El a cerut, astăzi, guvernanţilor să explice pensionarilor români de ce nu se mai indexează punctul de pensie. Adică pensiile au fost îngheţate, iar promisiunile de mărire a acestora precum si rezolvarea decentă a pensiilor agricultorilor au rămas doar deşarte promisiuni electorale.

Mai există şi o convenţie cu Republica Moldova, datând din perioada imediată de după Revoluţie, care este şi acum în vigoare. În ea se spune ca orice cetăţean din Moldova, care se stabileşte în România, are dreptul de a primi pensie de la statul român, în contul muncii depuse în Republica Moldova.

4 comentarii:

Ultimul Samurai spunea...

Da, a inceput campania de inzoiosire a lui Traian Basescu, deja cica se face vinovat ca le da pensii basarabenilor, pai da cum sa nu le deie daca-s cetateni romani si ei? Sau poate toate pensiile sa fie dispersate bozgorilor parsivi ? Inacceptabil ! Romania pentru romani, Basarabia e Romania !

IroniK spunea...

Şi ce mă rog au ei aşa mare treabă cu basarabenii? Adică de ce acum? Poate visează noaptea coşmaruri cu cele 95% voturi pro Base de la prezidenţiale? Cred că cam asta ar fi explicaţia. Dar fiţi pe pace, nu se va schimba nimic. Base are minte şi plus la toate are şi voturi constante în Moldova aşa că le va da pensii în continuare.

Anonim spunea...

Tampenii bozgoresti... Deja pensiile basarabenilor le incurca... Apropo, Laszlo Tokes in aprilie declara: "...exista un program guvernamental secret de populare cu cetateni din Moldova a judetelor Harghita si Covasna", acuzand totodata politicieni romani precum Adrian Severin si Victor Bostinaru ca se folosesc de manifestatiile de la Chisinau pentru a legitima "revendicari teritoriale""...

Mi-am amintit un banc:

- D-le senator C.V.Tudor,a decedat un parlamentar din UDMR si va rugam sa contribuiti la cheta pentru inmormantarea lui
- Altii cat au dat?
- Cam 100.000 lei
- Luati de aici 200.000lei, cu conditia sa inmormantati doi.

Anonim spunea...

Uau ,e de rau ,nu inteleg cum ajung sa va saraceasca, de pensii ,lasa ca va duceti la munca, in U.E si va imbogatiti ,parca fondurile basarabenilor erau in banca lui Voronin unde ati muncit o viata ca popor in tara pe care o aveti ,poate au trecut ungurii Prutul ,ups ,poate romanii v-au tepuit trecand fondurile din banca lui Voronin in Romania si acum santeti mai saraci decat ati fost ,insa va fii un singur popor si o singura tara Romania.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: