Filmele de la Patria vor fi subtitrate în română în câteva luni

9 ianuarie 2010
În 3-4 luni Guvernul va aproba un regulament prin care va obliga operatorii de cinematografe să difuzeze filme cu subtitre în limba română. Declarația a fost făcută de Ministrul Culturii, Boris Focșa, în cadrul unei intervenții la ProTV Chișinău. "De ce lumea de la noi nu ar privi filme în original. În 3-4 luni vom vedea cum funcționează acest lucru. Prin intermediul acestei măsuri, vorbitorii de limbă rusă vor avea posibilitatea să însușească limba maternă a pamântului unde locuiesc", a mai precizat Focșa. De cealaltă parte, Victor Șelin, co-proprietar PATRIA îl sfătuie pe ministrul culturii "să-și arate filmele cu subtitre în română la cele cca 40 de cinematografe de stat care sunt închise".

"De ce un agent economic privat trebuie să fie obligat să difuzeze filme cu subtitre în română. Tehnic nu este posibil în acest moment. Avem nevoie de aparatură specială, care costă bani. Măsura va alunga 90% din amatorii de filme din sălile de cinema", mai precizat Șelin la același post de televiziune.

UNIMEDIA precizează că în prezent, cea mai mare rețea de cinematografe din Moldova, PATRIA, difuzează filmele exclusiv dublate în limba rusă. Recent, pe rețeaua socială FaceBook, a fost creat un grup care susține subtitrarea filmelor în limba română în cinematografele din Moldova. Până astăzi, peste 1200 de persoane au aderat la acest grup.

Sursa: UNIMEDIA

5 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Sper ca Focsa sa se tina de promisiune ! Dec teapa celor care au zis ca nu vom obtine nimic cu protestele si boicotarea antipatria !

Umberto Costa spunea...

tot ce trebuie este să-i convingi pe cei de la PATRIA că această măsură le-ar aduce bani în plus ... nimic mai mult

Aliona Ungurean spunea...

super....de mult trebuia s-o faca

Timka spunea...

!!!APEL LA TOTI BASARABENII !!!



Actiunea: "...Cu ce va pot ajuta,EU inteleg DOAR in ROMANA..."

(atunci cind va adresati cuiva si el va raspunde in alta limba, decit Romana)

Rog, sa va alaturati la ACEST APEL si sa incepeti aceasta MISCARE p-u promovarea limbii ROMANE in Rep. Moldova. Ma adresez tuturor carora nu le este INDIFERENT de soarta LIMBII NOASTRE MATERNE.

EU nu fac acest lucru din dispret fata de alte nationalitati,dar care din START nu NE respecta si NU VORBESC LIMBA NOASTRA MATERNA la NOI in TARA, unde majoritatea sunt MOLDOVENI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PS: Va rog sa postati acest APEL pretutindeni si sa transmiteti la toti prietenii vostri.

EU AM INCEPUT ----- DAR TU FACI CEVA IN PLUS P-U LIMBA NOASTRA?!!!!!!!!!!!!!

eugeniu spunea...

Brovo,,, jos palaria domnul Focsa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: