Cea mai saraca tara, cei mai bogati oameni

15 ianuarie 2010
Traim in una din cele mai sarace tari din lume, si cea mai saraca din Europa. Probabil nimeni nu este tare fascinat de acest lucru. In ciuda faptului unde traieste lume, fiecare se descurca cum poate. Unii chiar foarte bine. Foarte bine, nu e ceva subiectiv, sau metaforic… e destul de obiectiv si real. Subiect inspirat din realitate care o vad zilnic pe drumurile din Chisinau, si prin micile cartiere in care apar case noi, precum ciupercile dupa ploaie. Am vrut sa fac o tangenta intre posibilitatile financiare a unui moldovean si realizarile sale reale.


Sa incepem cu izvorul supravietuirii; “Sursa financiara”. Cel mai mic salariu in RM continua sa fie cel din industria agragra, care este de 1550.2 lei (96 euro). Un profesor in Moldova primeste in mediu un salariu de 2117.7 lei (132 euro). Cel mai mare salariu pe economie in MD este inregistrat in sfera financiara, si prezinta 5639.3 lei (352 euro). In mediu, in Republica Moldova, salariu pe economie este de 2814.8 lei (176 euro). Mult sau putin, pot sa fac o comparatie cu tarile Europe, si concluzia o creati singuri:

Salariu mediu pe economie:

Romania-322 euro

Ungaria-646 euro

Croatia-630 euro

Cehia-714 euro

Spania- 1 538 euro

Franta- 2 440 euro

Austria- 2 620 euro

Germania- 3 452 euro

Sigur, nu ne putem compara cu tarile respective, care au si zacaminte naturale si iesiri la mare si resurse financiare majore. Si totusi daca un salariu mediu pe economie in aceste tari este la asa nivel, nici nu imi pot inchipui care este salariu maximal . Si nici nu imi pun intrebare de unde acesti oameni au masini luxoase, case asemenea unui castel, sau Penthouse.

Dar sa revenim la mica noastra tarisoara si sa facem mai departe abstractia dintre resursele financiare si rezultatele reale. Republica Moldova a devenit una din cele mai profitabile pieti de desfacere pentru vinzatorii auto europeni, din motiv ca aici preturile auto sunt mai mari cam cu 20%. Si daca sa analizam ce masini avem in RM, pai ne convingem usor cu acest statut de piata. In MD sunt in jur de 3500 Mercedes-Benz S class, care costa 78 000 euro, editie standard. Daca sa facem trimitere la un salariu mediu nici nu putem compara, dar daca s’al luam pe cel maximal, pai reiese ca persoana data trebuie sa lucreze 18,5 ani fara a cheltui ceva bani, ca sa poate sa achizitioneze masina data. In Chisinau am vazut asa masini precum Mercedes-Benz CL care costa 109 820 euro, adica o persoana cu salarium mediu trebuie sa lucreze 52 ani numai pentru a acumula acesti bani.

Mai avem avem masini luxoase precum:

Mercedes ML 50 010 euro – 28 ani de acumulare banilor pentru acest automobil.

Mercedes E class 55 445 euro – 26 ani de lucru neintrerupt

Mercedes Gl 54 580 euro – 25 de ani de acumulari

Si acestea sunt numai cite’va din cele mai dese masini intilnite pe drumurile noastre. La fiecare iesire in oras neaparat veti putea enumera cite’va zeci de ast fel de masini. Dar sa ne orientam la ceva mai necesar precum ar fi un adapost. Un m2 a unui apartament valoreaza in jur de 730 euro, in sectoarele periferice a capitalei. In centru orasului pretul unu m2 costa 998 euro. Sa facem o medie la aceste calcule, si sper exemplu sa luam un apartament cu 2 camere si 55 m2, pretul total al apartamentul ar face 40 150 euro, si aceasta la periferia Chisinaului. Pretul dat ar insemna 19 de munca continua, fara cheltuieli suplimentare, si probabil un trai in aer liber, deoarece apartament inca nu ai. Si daca ai vrea sa te simti mai confortabil intr’un apartament din centrul Chisinaului ar fi de dorit sa scoti din buzunar sau cont bancar 54890 euro pentru 2 camere, lucru care te’ar impune sa faci o economie timp de 26 ani. Aici averile nu se termina si sa fac o mica referinta la casutile pe pamint, ale caror pamint valoareaza in jur de 3000 euro un singur acru, dar in medie casutele stau pe 10-15 ari, respectiv pamintul dat valoareaza peste 30 000 euro. Dar si sa includem pretul de constructie care se ridica peste 150 000 euro, si in total se fac cam 95 ani munca grea, cu salariu mediu pe economie.

Chisinaul tinde spre a fi un mic Monaco, numai ca revine intr’un amestec major cu saracia si suferinta. Si se creaza acea bezna intre clasele sociale, e o abstractie mai ceva la Theo Van Doesburg. Pe strazile Chisinaului e ceva normal, ca intr’o dimineata sa vezi, cum la opriri lumea se inghesui sa urce in trolebuze, si nu e nimic deosebit sa vezi cum la semafoare se creaza ambuteiaje dintre Mercedes S, E class, BMW seria 5, 7, Range Rover, Lexus, Audi s.a.m.d. E realitatea Moldovei sa vezi blocuri de case, care se destrama, pe peretii carora se creaze cascade de la ploaie sau zapezi. Si peste drum sa vezi mini castele in diferite stiluri.

Nu am gasit, o morala la acet articol. Dar am vrut sa arat care sunt tangentile intre sursele financiare si rezultatele reale a unui Moldovean. Si pe cine sa invinuiesti in asta?

Sursa: Blogul lui Tomasevici

7 comentarii:

Anonim spunea...

traiesc in Moldova dar nici pentru 1 secunda n-am simtit ce-i aia criza financiara

Dragoș Galbur spunea...

Cine are multi bani nu simte, cine are putini o simte destul de profund. De altfel ce pot sa zic am vazut si bogati si saraci la noi, ca in fiecare tara, doar ca... fiecare tara nu are un voronin care a pradat 8 ani de zile poporul iar acum zboara cu avionul personal la odihna cheltuind la 40.000$ cind poporul moare de foame la sate...

Ivan Goncearuc spunea...

Da un semn de viata. Te-am sunat ieri de am inrosit telefonul si nimic. Spuneai ca ai ceva pentru mine?

Anonim spunea...

salariile medii europene expuse sin gresite
eu traesc in italia deja de 5 ani si salariu mediu e de 1200 eu
si spania e mai slaba din punc de vedere economic si cum e posibil sa fie de 1538
de ce trebu sa ne miram ca sunt casele si apartamente acestea si masini lucsuase ar fi mai bine sa
nu uitam ca sint o mare majoritate a moldovenilor care lucreza peste hotare
si trimit bani acasa o suma de bani care depaseste bugetul statului
acei bani unde ajung in constructi si in supermercaturile care sau costruit acum
sau chiar in toate magazinele care mai sunt in general in consum cei care costruesc au magazine au si masini lucsuase. acesta e doar un exemplu de unde se eau banii....

Anonim spunea...

Dragos nustiu cit is de drepte statisticile tale dar in franta salariu mediu nui de 2440 :))))))) dai de 1 394 €. Asa ca postarea ta nu are valoare.

Anonim spunea...

holbeaza ochii la sursa articolului

Dragoș Galbur spunea...

Ivan trimite un sms inainte de a suna

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: