Câteva notiţe (subiective) despre alegătorii basarabeni

12 ianuarie 2010








În Republica Moldova există 5 categorii de alegători: dezorientaţii, indecişii, romanticii, nostalgicii şi pragmaticii. Cetăţenii care votează cu partidele mici, fără şansă (mă refer la puzderia de partiduţe aflate atât pe dreapta, cât şi pe stânga eşichierului politic - MAE, PNL, PPR, PC, PR, PSD, UCM, PMU etc.) formează grupul alegătorilor dezorientaţi, iar cei care nu se prezintă la urne - grupul indecişilor. În altă ordine de idei, avem alegătorii romantici. Există romanticii îndoctrinaţi care votează cu PPCD şi care, slavă Domnului, rămân tot mai puţini. Şi există romanticii cultivaţi care votează cu PL. O pătură importantă a electoratului o constituie alegătorii nostalgici. Există nostalgicii îndoctrinaţi care votează cu PCRM. Ce să-i faci? Copiii cred în Moş Crăciun, iar bătrânii în comunism. Mai grav este că avem şi mulţi tineri care cred în minciunile comuniste.
Şi există nostalgicii cultivaţi care votează cu PD. În fine, dar nu în cele din urmă, avem alegătorii pragmatici sau cei care votează cu PLDM. Iar acum stau şi mă gândesc: dacă pragmaticii constituie alegătorii noştri conştienţi (şi sper eu fideli), de la care categorie de cetăţeni am mai putea smulge voturi, respectiv câştiga încredere, simpatie? În primul rând de la cei dezorientaţi şi indecişi, care formează împreună aproximativ 1/3 din toţi cetăţenii cu drept de vot. Acest lucru însă nu este suficient. Nu trebuie să uităm nici de alegătorii romantici şi chiar nostalgici. Iar pentru asta trebuie să devenim mai hotărâţi, mai atractivi, mai convingători. Sunt sigur, referendumul şi eventual anticipatele din 2010 vor pune lucrurile la punct.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Boris Nedelciuc: medic, dr. în medicină, conferenţiar universitar, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "N.Testemiţanu", mun. Chişinău, membru PLDM.

14 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Un om de mare caracter d-l Boris, respectiv cu un punct de vedere foarte interesant si bine inchegat. Personal nu am intilnit nicaieri pe internet sau in ziare o astfel de clasificare a alegatorilor moldoveni. Deci ca urmare ne pune pe ginduri intrebarea: "de unde am putea smulge voturile?" Pentru ca piata de voturi in Moldova e destul de bogata pentru o tara atit de saraca !

Igor Caraman spunea...

Extraordinar, am citit acum un articol al unui om cult, am simtit asta aruncindu-mi lin si atent privirea peste rinduri. Spus ca la carte si, da, Dragos ai dreptate, clasificarea e una extrem de obiectiva si argumentata !

STASS spunea...

De ce ar trebui să ”smulgem”voturile...?Ar trebui de le deschidem ochii oamenilor,ca aceștea singuri să ofere votul

vadim caraus spunea...

articolul merita atentie !!! bravo , si chiar am ramas placut surprns ca fac parte din acei votanti pragmatici, si ce e si mai imbucurator, ca PLDM e unicul din acea categorie de votanti. Iar ce tine de votantii PL suta la suta de acord.

Dragoș Galbur spunea...

Poate ca cineva n-a inteles dar ideea este urmatoarea ca inima celor ce voteaza cu PL si PPCD bate la fel, nu ca de rau, cei din PPCD sunt pierduti, e clar, iar astia din PL is mai culti, mai cultivati, de fapt PL-ul a si atras practic toate voturie PPCD-ului.

Andrei Creacico spunea...

Domnul arată foarte bine clasificarea electoratului. Ba, fără să vreie, explică de ce în alianţă lucrurile stau anume aşa cum sînt: Lupu ştie foarte bine că este român, dar nu va recunoaşte asta niciodată, pentru că publicul ţintă al lui în cadrul alianţei este altul; problema constă în faptul că PLDM şi PL au în mare parte acelaşi electorat, de aici şi vine o concurenţă nevădită între ei. Cât electorat al PL a trecut la PLDM în răstimpul în care Ghimpu apare zilnic la ştiri? A ştiut PLDM ce face când l-a pus preşedinte al parlamentului.
Sînt nişte lucruri simple, care doar necesită un pic de atenţie pentru a vedea cât de mârşavă este politica în Moldova.

Anonim spunea...

Asa! Frumos! Inca o impartire a cetatenilor RM, deja in functie de specificul mental-spiritual. O incercare buna de identificare a electoratului, dar numai atit. Imi pare rau de "politicienii" care isi elaboreaza politica de partid in baza unor asemenea analize superficiale (ba mai si cred in asta).Succes in aplicarea teoriei lansate! :)

aster spunea...

Respect ! :)
Cu PLDM inainte !!

Am votat si voi vota cel mai puternic pardit : PLDM !

Alexandru Postolache spunea...

mai exista o categorie de alegatori, cei care voteaza din interes.... adica cei ce au primit bani pentru vot, cei carora li sa promis un post undeva sus pentru a promova un partid oarecare si a atrage un numar oarecare de voturi..... si ar mai fi cei influentati, ..... "Daca a zis preotul, postarita, sau cheochea Zina de votat PCRM pai inseamna ca aista-i partid bun" , din aceasta categorie de alegatori fac parte cei care habar nau de politica, de stiri, de tot ce se petrece in tara.

Victor Agapii spunea...

Votantii PL sunt romantici si in asta nu-i nimic rau , daca citeai articolul de mai sus aflai ca votantii PLDM sunt cei pragmatici . Si echipa PLDM e cea mai buna din Moldova. Si Dn.Filat e ... Vezi mai multcea mai puternica figura politica. Sunt niste lucruri ce nu trebuie demonstrate...

Nu comparam PPCD-ul cu PL-ul , in articol se mentioneaza ca votantii Ppcd sunt romantici îndoctrinaţi , iar cei PL sunt romantici cultivaţi ... Eu tot sunt "romantic" din punct de vedere al idealurilor romanesti , dar optez p/u PLDM pentru ca e o echipa puternica si la fel impartasesc valorile romanesti ...

Octavian Racu spunea...

In primul rand, PL nu are oameni si structura, ci doar imagine. Activul PL-ist in majoritatea este compus de studentii anul 1 sau 2 veniti de la tzara sau elevii din scoli polivalente. Adica, cele mai necultivate categorii de tineri. Adevarat, in PLDM sunt persoane mai cultivate,comparativ cu PL, dar foarte "pragmatice" si carieriste, care vor fuge ca sobolanii odata ca acest partid va avea de confruntat primele probleme.
Atat PL cat si PLDM sunt niste fenomene temporare pe scena moldoveneasca.

Victor Agapii spunea...

Daca de vorbit de persoane carieriste , mai bine vorbim de PCRM care s-a ales cu multi "sustinatori" , doar din motivul ca puteau fi promovati ,etc...

PLDM-ul are doar un an , iar cu jumate de an in urma , multi nici nu le dadeau sanse de a accede in parlament , astfel teoria carierei nu prea se leaga ... acei oameni ce au luptat impreuna cu PLDM sunt oameni ce au crezut in pldm si au lucrat ca sa obtina ceva... nu sa profite ....

Octavian Racu spunea...

"Romantici îndoctrinaţi"? - parcă aţi fi alde "brega".
"Îndoctrinat" - de la "doct" - "învăţătură".

Doar idioţii sunt "neîndoctrinaţi", orice om normal şi sănătos mintal este adeptul unei doctrine.

Dragoș Galbur spunea...

inseamna ca avem jumatate de tara de idioti, dupa cum judecit tu Octavian, ti-e rusine ca esti ppcd-ist cam asta e problema ta, + nu realizezi ca Rosca a tradat un popor necajit.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: