Alexandru Balan : « E uşor să fii român în România, dar e mult mai greu să-ţi păstrezi identitatea românească în afara graniţelor. »

12 ianuarie 2010
Alexandru Balan este unul din puţinii români din Serbia care continuă să lupte pentru identitatea românească, chiar dacă politica sârbă faţă de minorităţi a fost tot timpul una ostilă. Are 36 de ani, a absolvit Facultatea de Economie la Westfield College în Londra, s-a reîntors totuşi acasă şi intenţionează în viitorul apropiat să înfiinţeze « Organizaţia Românilor Bănăţeni ». E convins că experienţa obţinută în Anglia îi va ajuta să atragă fonduri europene pentru proiecte importante pentru comunitatea românească din Serbia : construirea bisericilor în satele româneşti, restaurarea caselor de cultură etc. Mai multe despre Alexandru, dar şi despre comunitatea românească din Serbia în discuţia ce urmează :

Conform ultimului recensământ, câţi etnici români sunt în Serbia ?

În Serbia trăiesc astăzi 35.000 de români şi 50.000 de vlahi. Noi, românii din Banat ne proclamăm români, iar fraţii noştri din Timoc ca vlahi, dar nu toţi, doar 5000 din cei 35.000 sunt timoceni. Numărul românilor din Banatul sârbesc a scăzut dramatic în ultimele 2 decenii. Din 65.000 câţi eram în 1980 am ramas numai 30.000. Mulţi au emigrat în occident, dar şi mai mulţi români au fost asimilați etnic, fenomen care este inamicul nostru nr.1.
Conform recensământului din 1921, în regatul Iugoslav au trait 230.000 români, majoritatea în Timoc. Dar în 1950 , în Timoc n-a mai rămas nici un român conform recensământului comunist titoist. Toţi au fost înscrişi ca sârbi de către autorităţile mincinoase comuniste. Datele reale arată însă că în Timoc sunt circa 300.000 de români care trăiesc în 155 sate pur româneşti şi 65 de localități mixte. Trăiesc în 3 regiuni acolo, în Timoc, Morava si muntele Homolje. Din păcate, majoritatea românilor au fost asimilați şi se declară astăzi sârbi. Sper că mulţi se vor trezi din somnul cel de moarte până la următorul recensământ şi vom avea peste 100.000 de români (români şi vlahi timoceni).

Care e atitudinea autorităţilor de la Belgrad faţă de comunitatea românească ?

Există două politici ale statului sârb. Prima se aplică la noi în Banat, aici românii au drepturi depline, şcoli, ziare, programe Tv şi biserici în limba română.
A doua politică e în Timoc unde fraţii noştri n-au aproape nici un drept. Autorităţile se tem de renașterea lor naţională fiindcă sunt mulţi. Bănăţenii şi timocenii sunt cea mai mare minoritate din Serbia, mai numeroşi chiar şi decât ungurii, care sunt 290.000 în Backa. Românii timoceni au fost declaraţi cea mai discriminată minoritate din Europa în 2007 la Consiliul Europei.

Cum a fost prima ta întâlnire cu România ?

Prima mea întâlnire cu Romania a fost în 1981(eu fiind născut în 1973) pe timpului lui Ceauşescu. Tatăl meu a lucrat la o firmă în Bucuresti. Pe vremea aceea nici nu ştiam că sunt român, credeam că sunt iugoslav şi că sunt străin în România.

Comunitatea românească din Serbia este ajutată destul de Statul Român?

Avem numai sprijin moral din partea autorităţilor de la Bucureşti, dar nimic concret. Nu avem dreptul la cetăţenia română, fondurile europene le accesăm foarte greu. Nici nu putem spune că autoritățile române s-au zbătut pentru drepturile noastre la Bruxelles şi Strasbourg. Dar trebuie menţionat, în acelaşi timp, că studenţii noştri beneficiază de burse la Universităţile din România, au cămin asigurat, plus o bursă lunară.. Colaborăm mai mult cultural, suntem înfrăţiţi cu mai multe localităţi din România, suntem vizitaţi de ansambluri folclorice din România şi noi, la rândul nostru, mergem la ei. Dar când e vorba de drepturile noastre elementare în Timoc, sprijinul oficial e numai verbal. Concret n-au intervenit deloc (în afara domnului Cubreacov care s-a zbătut pentru noi la Strasbourg). Se pare că se tem să nu strice frăţia lor falsă cu autorităţile sârbe şi nu vor să-i supere.
Au intervenit o dată când au vrut localităţile sârbe să colonizeze 3000 de ţigani la un sat romanesc şi l-au salvat de distrugere. Dar trebuia să facă acelaşi lucru şi în anii ‘90 când Milosevici a colonizat mii de refugiaţi sârbi peste noi, românii bastinasi de aici, din Banat.

Un mesaj pentru românii de pretutindeni

Un salut călduros pentru toţi românii basarabeni şi pentru toţi românii de pretutindeni. Voi mai bine înţelegeţi problemele noastre decât românii din România fiindcă şi voi aţi trăit sub stăpânirea slavă atâţia ani. E uşor să fii român în România, dar e mult mai greu să-ţi păstrezi identitatea românească în afara graniţelor. Unire, fraţilor basarabeni, să trăiască România Mare în vechile ei hotare!

Oxana GREADCENCO
sursa: SpreVest.ro

16 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Mă impresionează acest tip Alex, mă ştiu de vreo jumătate de an de pe facebook, e naţionalist pur sânge, doar că e dinamovist ))) în rest e un tip extraordinar, l-am şi invitat în Moldova.

Cât despre situaţia românilor din Serbia, un pic rea ca la noi !

Andrei Cebotari spunea...

Am discutat cu dumnealui în destul pe facebook că să pot să spun ceva despre el...Este un băiat de aur...!!!

Anonim spunea...

Un adevărat ROMÂN! Plus la toate este si un mare amator de fotbal doar că, cum a spus şi Dragoş, este dinamovist :)

Cât mai există români cu viziunile lui Alexandru în Serbia, o să existe şi o minoritate românească acolo... una adevărată, neasimilată, care nu-şi uită strămoşii, limba, istoria şi Ţara-Mamă!

Alexandru Belgradean spunea...

hahah, asta sunt eu

Tabarcea Cosmin spunea...

salut nationalist camarade!!!!!!

Sergiu Ciobanu spunea...

Traiasca Romania Mare!
Bine zis, frate.

Alexandru Belgradean spunea...

Sa traiti fratilor mei, de la Nistru pana la Tisa. Va saluta fratii vostri de la Tisa.

Sergiu Lascu spunea...

Respect pentru lupta fratilor din Serbia!!!!!!!!!!!!!!!
Cu adevarat, este usor sa fii Roman in Romania....
Cred ca trebu sa stabilim niste relatii mai stranse intre noi!

Alexandru Belgradean spunea...

Multumesc mult pentru spatiul acordat pe blogul Dumnavoastra.Merci mult Oxana, merci Dragos. Mereu va citesc cu drag si ma informez mereu despre toate noutatile din Basarabia de la voi.Cand am auzit ca ati pornit revolutia anul trcut in Aprilie am vrut sa vin sa va ajut, dar n-am stiut pe nimeni la voi si nu prea ai aici cu cine sa pornesti la drum... Vezi mai mult. Promit ca voi veni in curand la voi in Basarabia sa ne facem cunostinta si sa imi implinesc dorintra mea de o viata , sa ma fotografiez sub statuia lui Stefan cel Mare in centrul Chisinaului

Barbaroş Leonid spunea...

vino frate ! vino numaidecât

Sergiu Lascu spunea...

Te asteptam cu drag Frate!!!

Anonim spunea...

Salut,sant de la Blood&Honour Romania,nu este important cine sant ,importanta este munca noastra impreuna ,anticomunisti pana la moarte si dincolo de ea,nu ne temem de moarte ,murim pana la ultimii anticomunisti ,daca este necesar ne aruncam singuri in aer ,impotriva dictaturilor comuniste in tari,ai vazut cum au sarit in aer in Rusia conductele de gaze si cum a sarit trenul in aer in Rusia,nu instig ,dupa cum vezi pe pe youtube,combat88 ,14/88 ,terrormachine ,aliati Nationall Alliance inclusiv Rusia ,toate tarile un singur imperiu Reich nou modern ,combat 18, skinhead si inclusiv ku-klux klan ,toti uniti ,va prezentam o istorie, a unui imperiu indistructibil, existent in prezent ,format de cel de al 3 Reich ,care nu a fost distrus,care a mers inainte sub alte forme si care conduce in prezent ,un imperiu international si mondial indistructibil,Hitler nu s-a sinucis ,a plecat in viata din Germania ,a trait murind de batranete Hitler,Hitler traia cand a plecat din Germania,a fost ucisa si arsa sosia lui Hitler,cand au venit Rusia ,au fost mintiti, ca si alte popoare si tari,Hitler a trait si din umbra impreuna cu al 3 Reich au format un nou imperiu.Vrem sa fie infiintata Garda de Fier ,in Romania,cu un singur capitan ,pentru popor si tara.Legiunile .Legionarii.Romani din Romania.

Anonim spunea...

Blood&Honour, Romania ,alaturi de Tigrii lui Arkan, in fost Iugoslavie,youtube,alaturi de nationalisti si de ultras.Vrem ,Garda de Fier.

Lupta NS spunea...

Alex Balan este un roman de cea mai buna calitate. Putini sunt ca el Am avut ocazia sa il intalnesc si pot spune ca este un adevarat frate care te umple de forta morala. Traiasca Romanii uniti!!

Lupta NS spunea...

Anonim, nu are rost sa iti ascunzi identitatea. Stim cine esti cu adevarat. Esti profa din clipul asta.
=))

GValeanu spunea...

Alex, sunt bucuros dar si surprins sa vad ca un roman din Banatul Sarbesc este ingrijorat de soarta fratilor din Timoc. Precum bine spui exista 2 politici ale satului Sarb, una pentru voi, voivodinenii, si una pentru romanii din Timoc – vlahii. O buna parte dintre ei au fost asimilati, iar celor ramasi (inca foarte multi) li s-a bagat in cap cu sunt vlahi, o etnie care nu are legatura cu romanii sau Romania. Spuneam ca sunt bucuros sa va ca tu macar esti ingrijorat de soarta lor lucru mai putin obisnuit pentru un roman din Voivodina. Nu vreau sa discutam ce a facut sau nu statul roman pentru timoceni, pentru ca nu am avea ce discuta, dar voi banatenii, care sunteti acolo, voi, romanii, cu scoli, biserici, ziare (prosarbe) si Tv de cate ori i-ati bagat in seama, ce ati facut voi pentru ei ?
Draga Alex, spui ca vrei sa mergi la Chisinau sa faci o poza sub satuia lui Stefan ce Sfant…dar la o poza la cu bisericuta de la Malaita ai ? Fa intai o poza acolo si apoi mergem impreuna la Chisinau.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: