O "greblă" comunistă

31 octombrie 2009
” Politicienii proşti sunt trimişi la Chişinău, de către oamenii care nu votează.”

Există tipuri de oameni care sunt buni doar de afirmaţii,însă "eroul" nostru este un personaj rotund care ne uimeşte destul de des. Este vorba de Vladimir Ţurcan,este un general-maior de poliţie, care a deţinut funcţia de ministru al afacerilor interne în Guvernul Republicii Moldova,ulterior, el a fost ales ca deputat în Parlamentul republicii Moldova de pe listele Partidului Comunist.

VIDEO: Marşul de comemorare a eroilor neamului românesc Ion şi Doina Aldea Teodorovici

FOTO: Marşul de comemorare a eroilor neamului românesc Ion şi Doina Aldea Teodorovici

faceţi click pentru a apropia







Medvedev critica stalinismul...

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vineri ca nicio ratiune de stat nu poate justifica milioanele de victime ale regimului stalinist - una dintre rarele ocazii in care liderul de la Kremlin condamna dictatorul sovietic atat de venerat de rusi, noteaza AFP. "Nimic nu poate fi mai presus de viata umana. Nimic nu poate justifica represiunile", afirma Medvedev, pe blogul lui, cu ocazia zilei dedicate comemorarii victimelor represiunilor politice. Seful statului considera ca victimele regimului stalinist trebuie sa aiba acelasi loc in memoria colectiva ca si marile victorii ale tarii, precum cea din 1945 - un adevarat fundament al sentimentului national rusesc.

CE AM DESCOPERIT NOI,MOLDOVENII, IN ITALIA!!!

30 octombrie 2009
Victor Druțà
CE AM DESCOPERIT NOI,MOLDOVENII,ÎN ITALIA -
ÎN LOC DE INTRODUCERE.

Despre plecarea moldovenilor la câștig peste hotare s-a scris și s-a vorbit de cele mai multe ori cu o nedisimulată părere de rău. Săracii de noi,din vina unora sau a altora,a trebuit să părăsim plaiul natal,casa părintească și mămăliga strămoșească și să ne ducem ,,prin străini”. Iar ,,străinu'-i ca și spinu' ”,zice cântecul popular,iar ,,pâinea străinătății e amară”;și apoi,ca o concluzie fără drept de apel,înțeleptul din popor conchide:,,fie pâinea cât de rea,tot mai bună-n țara mea!”

Balada alegerii preşedintelui

Nu ştiu cum pe voi, dar pe mine mă cam scoate deja din pepeni toată tărăşenia asta cu alegerea preşedintelui! Este un subiect care pe zi ce trece devine din ce în ce mai redundant. Şi ca să fie decorul şi mai aglomerat decât era, hop-ţop! şi îşi fac bagajul unii membri ai "elitei" noastre politice şi se duc să mai pună ţara la cale nicăieri altundeva decât.... la Moscova. Să-i mai pupe mâna (şi nu numai) ţarului şi să-l mai întrebe de viaţă. Pai nu?? Multă vreme a trecut de când nu s-au mai vazut!

Presa amintea că în diminineţa zilei de astăzi fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin a plecatla Moscova, pentru a se întâlni, cel mai probabil, cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, cu care va discuta despre alegerea în fruntea statului a candidatului democrat Marian Lupu. Voronin a zburat cu un avion particular şi ar putea rămâne la Moscova până duminică.

Sfântă ni-i casa (17 ani de la asasinarea soţilor Teodorovici)

S-au dus... Ni i-au luat... Prea devreme... Eh, să fi fost Ion şi Doina acum printre noi, eram mult mai buni, mai iubitori, nu ştiam ce-i aia tiranie, comunism, ură, posibil şi Voronin avea să cânte Bucuraţi-vă Prieteni. Au trecut 17 ani, parcă mai ieri plângeam în faţa teleecranului, realizând că neamul românesc a pierdut o bucăţică din sine, dar nu realizam că acea bucăţică era chiar o bucată mare, prea mare pentru micul neam românesc. Ion şi Doina ne-au făcut într-adevăr să ne simţim români la noi acasă, aici în Basarabia, ne-au învăţat a iubi, a visa, a plânge, a cânta...

Se acumulează tensiuni etnice în R. Moldova?

„Cine seamănă vânt, culege furtună” (proverb românesc)

Dincolo de alegerea viitorului preşedinte care pare că acaparează toată dezbaterea publică, există o tensiune surdă care se întrezăreşte tot mai percutant în societatea din R. Moldova. Este tensiunea etnică. Din când în când, vibrează vizibil şi periculos. Un context politic instabil şi revanşard nu face decât să favorizeze o asemenea evoluţie care s-ar dovedi nefastă pentru întreaga regiune.

Jurnalistul Conţiu de la “Moldova Suverană”, în greva foamei

29 octombrie 2009
Controversatul jurnalist de la cotidianul „Moldova Suverană” (MS), Mihai Conţiu, a declarat, începând de joi, greva foamei, acesta fiind „un protest politic”, relatează Agenţia Monitor Media. „Este un protest împotriva persecuţiilor, abuzurilor, ameninţărilor şi vânătorii de oameni pe care a declanşat-o încă de când era în opoziţie actuala putere”, afirmă Conţiu. Într-un articol publicat în „MS” (fostă publicaţie guvernamentală) Conţiu susţine că prin greva foamei doreşte să atenţioneze opinia publică în legătură cu faptul că s-ar urmări lichidarea sa şi că unele publicaţii de la Chişinău au declanşat o campanie anti-Conţiu şi anti-„MS”.

În drum spre… redobândirea cetățeniei

De anul trecut îmi doresc să-mi redobîndesc cetăţenia română. Abia anul acesta am decis că merg… Aşa într-o dimineaţă de octombrie am pornit la drum…

După o noapte nedormită în autocar iată că am ajuns şi în autogara Obor din Bucureşti. Toată lumea se oferea să fie taximetrist, toată lumea foarte drăguţă ca să te jumulească de bani cît pot de mult. Mare noroc de pa capul meu şi al Dinei de Dragoş, pe care-l cunosc cu ajutorul acestui blog :) Mare minune mai e şi Internetul ăsta…

Contracte-capcană pentru studenţi

Zecile de mii de tineri care depun actele în fiecare an la facultăţi sunt obligaţi să plătească şi taxa de îmatriculare. Cei care decid să renunţe la această facultate descoperă astfel că universitatea le-a întins o capcană. Mai exact, din motive personale, o parte din studenţii care au frecventat cursul doar câteva săptămâni şi se exmatriculează din motive de sănătate, de stare familială sau pentru a merge la alte facultăţi şi, solicită să li se restituie suma achitată pentru contract.

Hillary Clinton: Statele Unite ale Americii sunt gata să ajute Republica Moldova

Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, i-a transmis miercuri o scrisoare omologului său moldovean, Iurie Leancă, vicepremier, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, prin intermediul ambasadorului Asif J. Chaudhry, in care se precizează că Statele Unite ale Americii sunt gata să ajute Republica Moldova.
"Vă felicit cu ocazia desemnării in funcţia de Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Experienţa amplă pe care o deţineţi va fi de un real folos ţării Dumneavoastră.

Mihai Cimpoi invitat la Moldova 1.


Astăzi,29 octombrie,la emisiunea matinală "Bună Dimineaţa" a fost invitat scriitorul Mihai Cimpoi!
În discursul său care a durat circa 10 minute el a reuşit să promoveze creaţia lui Grigore Vieru,Mihai Eminescu şi Ion şi Doina Aldea Teodorovici,a anunţat despre premiera cărţii sale despre Grigore Alexandrescu(un mare scriitor român de după Mihai Eminescu şi Ion Luca Caragiale) care va avea loc la festivalul de carte de la Tîrgovişte.

Prostia politica la moldoveni. Voronin are sanse sa revina la guvernare

28 octombrie 2009
Este clar ca dupa intilnirea de astazi dintre Duetul Voronin/Tcaciuk si Diacov/Lupu ne putem astepta la o rasturnare spectaculoasa de situatie. Insusi faptul ca intilnirea nu a fost secretizata si a fost admisa scurgere de informatii catre mass-media arata ca negocierile privind o intelegere politica intre PD si PCRM sunt pe ultima suta de metri.

BASARABIA, COMUNISMUL SI DEMOCRATIA

A declara astazi ca BASARABIA va merge pe calea civilizatiei europene fara o reforma morala fundamentala este o utopie. Dar reforma morala a Basarabiei nu este posibila fara decolonizarea si decomunizarea ei. De colonizarea si comunizarea Basarabiei este direct responsabila Europa occidentala, mai exact unele cancelarii europene. Cum de s-a intimplat ca ea a fost rapita in 1812 de Rusia tarista, iar in 1940 anexata la Uniunea Sovietică? De ce s-a permis ca această parte a poporului român să fie incorporată în lumea slavă a barbariei şi a fărădelegii.

În România, Biserica influenţează deciziile politice

Biserica Ortodoxa exercita o influenta importanta asupra populatiei si asupra liderilor politici iar Guvernul continua sa pune piedici grupurilor religioase minoritare, se afirma in Raportul privind Libertatea Religioasa din 2009, publicat de Departamentul de Stat al SUA.

In anul electoral 2008, politicienii au dat legi favorabile BOR, putini dintre politicienii romani sustinand masuri care ar nemultumi Patriarhia, sustine raportul.

Autostrada Moldova - Transilvania

27 octombrie 2009

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa la Iasi, ca studiul de fezabilitate pentru autostrada care va face legatura intre Moldova si Transilvania va fi inceput in doua-trei saptamani, dupa care va fi identificata o solutie financiara pentru demararea proiectului, transmite Mediafax. * "Studiul de prefezabilitate exista, acum urmeaza sa facem un studiu de fezabilitate care va demara in doua-trei saptamani.

Cu troleiul la WC

Tot ultima vreme pluteşte în aerul poluat al Chişinăului o altă toxină, emanată de moşnegeii şi băbuţele comuniste care protestează zile bune în faţa primăriei cerând micşorarea tarifului la apă, căldură şi călătorii gratuite cu troleiul. Se plâng copiii sovietici că n-au 2 lei pentru circulaţie prin oraş, însă zilnic nu ştiu de unde găsesc 4 lei să vină la proteste şi să plece acasă. Cine ştie, posibil M(o)aia Laguta îi sponsorizează. Devine deja amuzantă tema asta cu 2 lei pentru troleibus, pentru că gata, legea a fost adoptată, însă rebelii comunişti nu cedează nici în ruptul capului.

Romanii s-au tras din traci

Herodot:“Neamul Tracilor este, după acela al Inzilor, e cel mai numeros din lume. Dacă ar avea un singur cârmuitor sau dacă Tracii s-ar înţelege între ei, el ar fi de neînvins şi, după socotinţa mea, cu mult mai puternic decât toate neamurile.”
Tracii
Troia
Zona din sudul Dunării, între Marea Neagră, Marea Marmara şi Marea Egee a fost denumită şi Tracia. Tradus în greceşte, numele zonei a devenit Europa, atribuit cu timpul întregului continent. [...]

Federaţiei Ruse îi convine actuala putere de la Chişinău

Procesele politice din Republica Moldova ca şi cele din întreg spaţiul CSI sunt urmărite cu atenţie la Moscova, care consideră acest spaţiu drept zona sa de influenţă, spune jurnalistul de la Kommersant Vladimir Soloviov, citat de Europa Liberă.
Preşedintele rus, Dmitrii Medvedev a demonstrat încă o dacă acest lucru, întâlnindu-se la Chişinău pe 9 octombrie, în marginea summitului CSI, cu liderul democrat Marian Lupu, un simplu deputat, dar care este candidatul noii puteri de la Chişinău la funcţia de şef al statului.

La Cania, Cantemir a fost inaugurat un cimitir al soldatilor romani cazuti in 1941. Doar Flux a scris.

26 octombrie 2009
La Cania, Cantemir a fost inaugurat un cimitir al soldatilor romani cazuti in 1941. Conform istoricilor, in acest cimitir sunt inmormantati cca 1000 soldati ai Armatei Romane in vara anului 1941. In cimitir, a fost construita o Troita si o Parcela de onoare. Toate cheltuielile au fost suportate de Guvernul Romaniei. Serviciul Divin a fost facut de Înaltpreasfinţitul Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Din partea Romaniei au participat inalti demnitari de stat in frunte cu Cristian Scarlat, directorul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

Libertatea de circulaţie pentru basarabeni

Se spune că Moldova are un mare potenţal de emigrare. Atunci cand Traian Băsescu a anunţat in Parlamentul Romaniei că va uşura acordarea cetăţeniei romane pentru moldoveni, unii oficiali de la Bruxelles s-au arătat alarmaţi că, vezi doamne, 3,5 milioane basarabeni şi-ar lua paşapoarte romaneşti şi apoi ar invada UE. Afirmaţia este exagerată. Nu toţi moldovenii doresc cetăţenie romană, iar dintre acei care vor obţine paşaportul romanesc nu toţi se vor repezi să doarmă prin gări in Italia. Macedonia, cu o populaţie pe jumătate cat a Moldovei, a beneficiat de acordarea a 10.000 de cetăţenii bulgăreşti in 2008 de către guvernul de la Sofia, făără ca cineva de la Bruxelles să aibă ceva de spus.

Pe reţelele sociale: Smirnov e prieten cu Snegur, iar Lucinschi cu Voronin

Cum poţi deveni prieten cu Dorin Chirtoacă, Marian Lupu sau Mark Tkaciuk? Simplu. Ai nevoie de un cont pe una dintre reţelele de socializare: facebook sau odnoklassniki, cele mai populare în prezent în R. Moldova. Adevărul este că, de multe ori, în spatele numelor de politicieni se ascund persoane străine. Alţii totuşi recunosc că discuţiile online sunt o pasiune.

Pe reţelele de socializare de la noi îi putem găsi pe mulţi dintre politicieni: Vladimir Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Mark Tkaciuk, Serafim Urechean, Chiril Lucinschi, Dorin Chirtoacă, Grigore Petrenco şi chiar pe toţi cei trei foşti preşedinţi: Mircea Snegur, Petru Lucinschi şi Vladimir Voronin. Pe odnoklassniki, de exemplu, Petru Lucinschi este prieten cu Vladimir Voronin, dar nu şi cu Mircea Snegur. Mircea Snegur este prieten cu liderul separatist Igor Smirnov, iar Vladimir Voronin este prieten cu mai multe femei îmbrăcate sumar.

Rusia nu dătorează nimic nimănui

25 octombrie 2009

Cu un astfel de subtitlu mi-a atras atenţia articolul Valerii Kuzmin: «Noi simţim responsabilitatea faţă de conaţionalii din Moldova!»”, care relatează discuţia ambasadorului extraordinar şi plenipotenţial rus V. Kuzmin la Chişinău cu cititorii ziarului Komsomoliskaya Pravda. Nu mă voi opri la elementele de gen obţinerea cetăţeniei ruse sau pensiei din partea statului rus, ci voi elucida principalele elemente ce ţin de subtitlu. Este vorba despre problema transnistreană şi staţionarea trupelor militare ruseşti.

Lenin a murit de sifilis, nu de atac de cord

Decesul lui Vladimir Ilici Lenin, cunoscutul revoluţionar rus, a fost cauzat de sifilis, o boală cu transmitere sexuală, şi nu de atac de cord, potrivit unor documente descoperite de o scriitoare britanică la Universitatea Columbia din New York, informează Daily Mail, în ediţia online.
Vladimir Ilici Lenin a încetat din viaţă în 1924, după o boală îndelungată.
Istoricii s-au pus de acord asupra faptului că liderul rus a suferit o serie de trei atacuri de cord care, în cele din urmă, i-au cauzat moartea.
Cu toate acestea, au fost descoperite recent noi informaţii care par să sprijine ipoteza potrivit căreia Lenin ar fi murit de sifilis, o boală cu transmitere sexuală.

Ruşii cu coasa!

24 octombrie 2009
În ultimele zile presa publică articole şocante în care ruşii omoară lume pentru nimic!

O crimă macabră a fost comisă de către 2 adolescenţi ruşi Serghei.K şi Alexei.G,de 13 şi respctiv 12 ani,ei au despicat toracele victimei din curiozitate,apoi i-au tăiat o ureche,i-au înţepat un ochi şi au plecat

Moldova între Est şi Vest

Dilema de a alege între Vest sau Est nu este mai puţin actuală decât pe timpurile de odinioară. În Republica Moldova, într-o anumită măsură, nu există o coeziune ideologică dintre populaţie, mediul academic şi elitele politice cu privire la viitorul ţărilor. Opţiunea între UE şi CSI, Bruxelles şi Moscova, între euro şi rublă, între NATO şi ... multe altele, mai continuă să fie probleme ale dezbaterilor. Aceasta se datorează, nu în ultimul rând, amplăsării geografice a Republicii Moldova, iar în spiritul determinismului geografic, amplasarea constituie în geopolitică elementul esenţial al funcţionalităţii statului.[1]

Внимание розыск !

Iliescu a refuzat in 1991 oferta de unire a Moldovei cu Romania

23 octombrie 2009

Pare incredibil astazi, dar Mircea Snegur a trimis ulterior la Bucuresti doi emisari speciali, care sa-i propuna lui Ion Iliescu realizarea unirii. Ambasadorul Aurel Preda relateaza ca s-a intalnit in octombrie, in Parcul Bordei din Bucuresti, cu Vasile Nedelciuc, presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul de la Chisinau. La aproximativ 50 de metri veghea atent Anatol Plugaru, seful Serviciului de Informatii si Securitate al republicii.

Nedelciuc i-a transmis lui Aurel Preda propunerea lui Mircea Snegur de a-i asigura o functie de vicepresedinte al Romaniei in schimbul reunificarii. Mai precis, parlamentarii, pe care Ion Iliescu ii domina foarte usor, sa introduca in textul noii Constitutii o prevedere privind mentionarea functiei de vicepresedinte al Romaniei pentru presedintele R. Moldova, oricare ar fi fost acela, iar unirea se facea.

România are ca obiectiv autonomia regiunii Cernăuţi

Pe 17 ianuarie 2010, Kievul va organiza cel de-al cincilea scrutin prezidenţial de la declararea independenţei Ucrainei faţă de fosta URSS. În discursurile electorale inflamate ale potenţialilor candidaţi s-a înserat deja o temă cu potenţial politic exploziv, scrie Deutsche Welle. Comunitatea românească din Bucovina ucraineană şi, prin ricoşeu, Bucureştiul au intrat în malaxorul retoricii ultranaţionaliste de la Kiev. După episoadele Bâstroe şi Insula Şerpilor, fitilul relaţiei Romania-Ucraina pare gata să se reaprindă.

Impedimentele aderării Moldovei la UE prin prisma limitei extinderii

După căderea comunismului în Republica Moldova şi preluarea puterii de către Alianţa pentru Integrare Europeană, cetăţenii cred că realizarea „visului milenar” – integrarea europeană – e aproape de a fi realizat, iar unele acţiuni din partea oficialilor europeni, precum vizita Ministrul suedez de Externe, dl Carl Bildt şi promisiunea lansării unui acord de asociere par să aducă o doză de încredere. Ideea este simplă pe care ne le propun oficialii europeni: ”Republica Moldova trebuie să îndeplinească cu perseverenţă prevederile care n-au fost realizate în documentele anterioare – Acordul de Parteneriat şi Cooperare, Planul Individual de Acţiuni RM-UE şi aderarea va fi realizată.”

Despre antiRO

În urma exploziilor cu grenadă din 14 octombrie 2009, de la concertul dedicat zilei oraşului Chişinău, care s-a soldat cu circa 40 de răniţi, reprezentanţii ministerelor de forţă au făcut declaraţii despre existenţa unor mişcări extremiste în Republica Moldova. Ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Victor Catan, a declarat pentru JURNAL că de regulă aceste organizaţii sunt înregistrate ca asociaţii obşteşti, dar de facto au activităţi care nu corespund cadrului legal, provocând conflicte interetnice.

Semnificaţia numelui Basarabia

22 octombrie 2009
Termenul "Basarabia", atestat din sec. al XIV-lea, derivă direct de la numele dinastiei fondată de voievodul Basarab I, in Ţara Românească. După vechiul obicei de a desemna un stat prin numele dinastiei fondatoare, "Basarabia" sau Principatul lui Basarab sau Ţara Basarabilor, denumea întreaga Ţara Românească, ce se întindea, in a doua jumătate a secolului al XIV-lea, până la Marea Neagră şi Gurile Dunării.

Şocant: “Insula” românilor

Descoperire inedita! La 200 km de Sighet, la granita vechiului Comitat al Maramuresului, traiesc, la limita saraciei, 1600 de romani, porecliti „volohi”, fara legatura cu tara sau alte comunitati de romani din Ucraina * Fara scoala si biserica, „volohii” din Poroscovo au pastrat, aproape inexplicabil, un dialect ce seamana cu limba vorbita in evul mediu * Despre „insulita de volohi” complet izolati se spune ca s-a auzit prin anii ’90, cand un barbat intors din armata le-a adus un radio cu tranzistori si, astfel, au aflat ca, undeva, peste granita, exista un popor care vorbeste o limba asemanatoare cu a lor.

Rusia extinde piaţa vânzărilor de armament

Anatoli Isaikin, directorul societăţii care se ocupă cu exportul de armament, a declarat că Rusia îşi extinde piaţa vânzărilor de arme cu ţări din America Latină, din sud-estul Asiei, din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii, anunţă Agerpres. “Geografia livrărilor noastre de armament devine din ce în ce mai diversificată”, a subliniat Isaikin, menţionând că anul trecut societatea sa a înregistrat 2281 de comenzi din partea clienţilor săi şi a semnat 1400 de contracte, informează Libertatea.

CIA vrea sa monitorizeze Internetul

Serviciile de informatii americane investesc in tehnologie care sa le permita monitorizarea unor site-uri precum Twitter, Youtube sau Amazon, dar si a blogurilor. Pentru a putea urmari cantitatea imensa de informatii de pe Internet, In-Q-Tel, ramura CIA care se ocupa de investitii, finanteaza o companie de software numita Visible Tehnologies, specializata in monitorizarea Internetului. Potrivit servicilor de informatii, retelele sociale pot fi folosite in activitatea lor deoarece organizatiile teroriste se folosesc de acestea pentru a comunica anonim cu membrii din alte tari, pentru a face recrutari sau chiar pentru a pune la cale unele atentate, relateaza “The Telegraph” in editia electronica de marti.

România în luptă cu panslavismul

21 octombrie 2009
Rusia nu se mulţumeşte de a fi luat o parte mare şi frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulţumeşte de a fi călcat peste graniţa firească a pamântului românesc, ci voieşte să-şi ia şi sufletele ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din poporul român.
Rusia nu a luat această parte din Moldova pentru ca să-şi asigure graniţele, ci pentru ca să inainteze cu ele, şi nu voieşte să inainteze decât spre a putea stăpâni mai multe suflete.

O femeie a preluat conducerea politică a organizaţiei teroriste ETA

Politia din Spania crede ca Iratxe Sorzabal Diaz a fost numita la conducerea ramurei politice a organizatiei teroriste ETA. Aceasta i-a luat astfel locul lui Aitor Elizaran Aguilar, care a fost arestat in Franta. Potrivit informatiilor detinute de politisti, Sorzabal este una dintre cele mai importante figuri ale structurii ideologice a ETA, informeaza Daily Telegraph. Sorzabal a fost implicata in 20 de atacuri teroriste, printre care si trei crime, in anii 1990. Politistii au renuntat la acuzatiile impotriva ei in legatura cu cele trei crime pentru ca nu avut dovezi.

O mişcare comunistă rusă cere 27.000 de mld de euro de la OSCE

Miscarea patriotica rusa “Generatia victoriei” va cere OSCE despagubiri de 27.000 de miliarde de euro, in urma unei rezolutii care califica stalinismul, asemeni nazismului, drept un regim totalitar. Liderul acestei miscari, deputatul comunist Aleksei Kornienko, a declarat ca organizatia sa cere un milion de euro pentru fiecare dintre cei 27 de milioane de rusi care au murit in al Doilea Razboi Mondial deoarece rezolutia le insulta memoria, transmite televiziunea belgiana RTBF.

Laguta nu se linişteşte!

20 octombrie 2009
Astăzi,20 octombrie,Jeana D'Arq care mai este cunoscută şi sub numele Maia Laguta a scos iarăşi în stradă cîteva zeci de pensionari rusofoni care au pichetat astăzi Primăria şi Guvernul cerând revenirea la gratuităţi în trasportul public,dar şi majorarea pensiilor şi salariilor.(protv.md)
Deci ciobăniţa Ma(oa)ia,conduce turma prin Chişinău în acest fel sperînd să semene unele boabe de îndoială în sufletul simpatizanţilor AIE.

Dumitru Matcovschi la 70 de ani!

Dumitru Matcovschi

Născut pe 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, Dumitru Matcovschi a intrat în literatură spontan, ca un bolid. În 1963, la Editura „Cartea moldovenească” îi apare primul volum de versuri „Maci în rouă”. În 1965, devine membru al Uniunii Scriitorilor din URSS. În 1966, vede lumina tiparului cartea de versuri „Univers intim” şi este numit redactor-şef adjunct al săptămânalului „Cultura”. În 1968, îi apare „Casa părintească”, iar în 1969 – al patrulea volum de poezii, „Descântece de alb şi negru”.