Ucraina ar putea adera la UE numai împreună cu Moldova

7 decembrie 2009

Ucraina ar putea să adere la Uniunea Europeană (UE) numai împreună cu Moldova. O afirmaţie în acest sens, citată de cotidianul rus Kommersant, a fost făcută de către reprezentanţi ai UE la o reuniune cu diplomaţi ucraineni, transmite DECA-press. „Conform unei tradiţii neoficiale a UE, extinderea se produce în grup, iar pentru ca într-un viitor îndepărtat Ucraina să devină membră a familiei europene ea trebuie să-şi găsească un partener de grup”, a explicat un oficial europeană la Bruxelles. „Ucraina a căzut de acord cu acest raţionament şi a acceptat în calitate de partener Republica Moldova”, a mai adăugat oficialul, numele căruia nu a fost făcut public de publicaţia Kommersant.

„Formal, şi noi am ales Moldova în calitate de partener, dar de facto nu am avut alte soluţii”, a spus o sursă informată din cadrul diplomaţiei de la Kiev.

Publicaţia moscovită scrie că integrarea concomitentă a Ucrainei şi a Moldovei comportă şi o serie de riscuri pentru Kiev, unul dintre care este legat de nerecunoscuta republică moldovenească nistreană.

Pe de altă parte, Kommersant notează că în timpul apropiat situaţia ar putea să se schimbe în sens pozitiv. Publicaţia o citează pe Benita Ferrero-Waldner, care a făcut declaraţii optimiste la adresa noii conduceri a Moldovei în contextul relaţiilor cu Uniunea Europeană.

1 comentarii:

Liber spunea...

Independenta Transnistriei, apoi in UE si tot asa mai departe.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: