Şansele de alegere a preşedintelui R. Moldova, în creştere

5 decembrie 2009

Sansele de alegere a presedintelui pe 7 decembrie au crescut in comparatie cu data de 10 noiembrie, cand a avut loc prima tentativa de alegere a sefului statului, sunt de parere analistul politic Igor Botan si vicepresedintele Partidului Democrat (PDM), Oleg Serebrian, transmite corespondentul Agerpres. "Sanse exista, dar impartasesc punctul de vedere ca totul se va decide luni dimineata. Este de ajuns ca unu-doi deputati comunisti sa se indrepte spre urne si ar putea sa creeze un model de comportament pentru alti deputati, in cazul in care conducerea PCRM va boicota alegerile", a declarat Botan vineri seara la emisiunea "Cabinetul din umbra" de la Jurnal TV. Printre scenariile posibile, analistul a enumerat faptul ca Vladimir Voronin poate transmite deputatilor sa decida cum le dicteaza constiinta; delegarea a opt deputati; sau decizia de boicotare si atunci exista riscul de scindare a fractiunii, care va duce la o reactie in lant. "Neparticiparea la alegeri inseamna nu doar boicot, dar chiar subminarea R. Moldova", a declarat el, amintind ca, in ajunul alegerilor parlamentare anticipate, Voronin a declarat scrutinul drept plebiscit. "Daca a fost plebiscit, rezulta ca PCRM ignora rezultatele unui plebiscit", a spus Botan.

Botan nu a exclus existenta unui grup de persoane in PCRM care doresc sa voteze. In acelasi timp, el nu a exclus faptul ca PCRM nu va mai desfasura plenara, pentru a nu le da ocazia deputatilor respectivi sa-si expuna pozitia si respectiv sa atraga de partea lor si alti membri. In loc de plenara, Voronin ar putea sa discute cu fiecare deputat in parte, pentru a-i convinge sa nu-l voteze pe Lupu, a opinat Botan. Oleg Serebrian a opinat ca sansele de alegere a presedintelui sunt ceva mai mari ca la 10 noiembrie, "desi nu putem fi nici prea siguri si nici excesiv de optimisti. Declaratiile nu lasa prea mult temei de optimism". Potrivit lui, intalnirea lui Lupu cu Voronin a fost fara un rezultat palpabil, dar intalnirea cu Filat da o anumita speranta. "Aceste intrevederi au avut o valoare simbolica, Lupu trebuia sa faca acest gest sa convinga liderul opozitiei sa-si dea votul. Intalnirea lui Filat a infirmat ca in interiorul Aliantei nu ar exista un punct de vedere unanim pentru alegerea presedintelui", a spus Serebrian. Potrivit lui, sansele de scindare a PCRM sunt foarte mari, orice s-ar intampla pe 7 decembrie, si aceasta din cauza slabirii lui Voronin. El nu a exclus ca deputatii comunisti care vor vota pentru Lupu sa se regaseasca ulterior in PDM.

Z.O.

3 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

of nici nu stiu, cam sluta-i treaba cu Lupu, dar decit nimic mai bine si pe asta.

Andrei Cebotari spunea...

Deja nu schimbi nimic...alegerile anticipate le-a castigat el si presedintiale tot el le castiga...Daca nu-l alege Presedinte tot nu ramane in pierdere...
Mancal-ar...

Daniel Moscalenco spunea...

n-au decit sa-l poope-n coor pe ghimpu si pe ceilalti romani basarabeni, inclusiv si pe mine

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: