DEZBATERE: "Crăciunul: 25 decembrie sau 7 ianuarie?"

12 decembrie 2009
Preluat de Unimedia
În pofida ultimelor declaraţii nu doar a lui ÎPS Marchel, ci şi a mai multor oameni religioşi, politici sau chiar de rând, propun să discutăm la tema Crăciunului, când totuşi îl sărbătorim, pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie? De ce? Europa serbează pe 25, Moldova pe 7, vrem în Europa, cum rezolvăm dilema dată? Cum ajungem la un numitor comun?
Opiniile, părerile, dovezile şi tot ce aveţi de spus, le puteţi scri în comentarii:

144 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Personal voi sarbatori si pe 25 decembrie si pe 7 ianuarie. Pe 25 decembrie, pentru ca sarbatoresc toti romanii si toata Europa, iar pe 7 ianuarie pentru ca sarbatoresc din copilarie.

Antonio Ns spunea...

propun "a treia cale" - fara craciun , pt a nu discrimina minoritatzile musulmane sh evreieshti

Laurenția Racu spunea...

25 decembrie :D

Anonim spunea...

pai ca moldovenii...cat mai multe sarbatori... si Noul Anul Nou si Vechiul Anul Nou :)

serg_tud

Dragoș Galbur spunea...

Tudorean, asa a fost tot timpul, ne plac sarbatorile si mesele copioase, dar poate ar fi timpu sa ne mai schimbam, sa ne stabilim exact cind si ce sarbatorim ! De ce adica Marchel si altii nu critica ziua de 8 martie, cind toti se imbata si fac prostii, dar o zi de 25 decembrie cind multi crestini sarbatoresc Craciunul apoi o critica inversunat.

Oxana Mititelu spunea...

shi pe 25 si pe 7 sa nu suparam pe nimeni!

Andrei Creacico spunea...

1. Europa reprezintă o lume de credinţă străină nouă, de aceea aspiraţiile politice pro-europene nu trebuie să aibă nici o legătură cu cinstirea sărbătorilor ortodoxe (România şi Bulgarea nu sărbătoresc Paştile odată cu europenii, chiar dacă au aderat la UE. Crăciunul pe stil nou în aceste două state este sărbătorit de mai multe decenii, încă de pe vremea comunistă)

2. Tradiţia ortodoxă ne spune că schimbările lumeşti nu trebuie să fie legate de biserică, precum a fost schimbarea calendarului. Reforma calendaristică a fost impusă cu forţa şi a fost o măsură anti-naţională (a se vedea promotorii reformei şi lojele din care făceau parte)

3. În România, peste un milion de ortodocşi, au păstrat tradiţia strămoşească şi sărbătoresc Naşterea Domnului la data cuvenită - 7 ianuarie. Deci argumentul cu apropierea de românii din Ţară prin serbarea la 25 decembrie cade.

4. A fi român înseamnă întâi de toate a fi un bun ortodox, adică a fi un păzitor credincios al tradiţiei bisericii ortodoxe, care în anul 325 d.Hr. a stabilit clar calendarul de care trebuie să se conducă tot omul binecredincios.

Natalia Ionel spunea...

numai 25 Dec :P

Dragoș Galbur spunea...

Noi suntem romani ! deci pe 25 decembrie e Craciunul nostru. Craciunul pe 7 ianuarie se datoreaza mai mult aderarii mitropoliei Moldovei la Biserica Ortodoxa Rusa. Hai sa fim bun, rusii - pe 7 ian.romanii - pe 25 dec.

Mi-i interesanta argumentarea lui Vadim Nicolai, care spunea azi ca doar pe 7 se poate serba Craciunul.

JP spunea...

pai...
solutia e relativ simpla:

in functie de fiecare familie... la ce biserica adera poate sa sarbatoreasca craciunul ori in 25 Decembrie ori in 7 Ianuarie. Este o sarbatoare religioase deci trebuie tinut cont de ramura confesionala a individului. Acelasi este cazul pastelui in Romania, unde prin lege cei de confesie catolica au zile libere pentru a isi sarbatori pastele in alta zi decat cei ortodocsi.

Ducand ideea putin mai departe, eu de exemplu daca ii zic angajatorului ca vreau sa am liber in pastele ortodox desi sunt catolic.. acest lucru nu e o problema. Fiecare isi alege cand sa sarbatoreasca, existand ambele optiuni.

Dupa parerea mea chestiuni dinastea.. nu poti sa le impui fara sa risti sa superi foarte multa lume.

Andrei Creacico spunea...

Mi-ai amintit, Dragoş
5. Mitropolia Basarabiei din perioada interbelică nu a sărbătorit niciodată Crăciunul la 25 decembrie pe stil nou, chiar dacă reforma a fost înfăptuită în 1924.

Dragoș Galbur spunea...

Deci, nu mi se leaga, daca tot e proromana mitropolia Basarabiei, de ce nu sarbatoreste Craciunul pe 25 decembrie?! Bizar.

Dragoș Galbur spunea...

Imi zice acum Marish Chitoroaga:" N-am ce scri ca oricum e o tema prosteasca"

Nu stiu, n-as zice deloc ca e prosteasca, din contra e un lucru care dezbina societatea, daca tot e vorba de unitate nationala, pai hai cu totii intr-o zi sa sarbatorim Craciunul, dar in care?

Anonim spunea...

Si ce daca sa nu sarbatorim nici pe 25 nici pe 7, caci Craciunul este o zi pentru suflet, pentru partea spirituala a omului si nu pentru a savura din placerile trupesti, asa cum ii drag moldeveanului.

Anonim spunea...

Pentru mine personal nu conteaza data, ci insasi minunea care a avut loc secole in urma si care ne marcheaza viata. Este un inceput, pe care fiecare il percepe in felul sau.
Este dreptul fiecaruia din noi sa decidem pe ce data sa sarbatorim. Isus se bucura de bunatatea din inimile noastre si nu de discordia care este semanata, kiar si de preoti.
Nu ma intereseaza cum sarbatoreste Europa sau Rusia, ma intereseaza cum voi sarbatori eu, in ce atmosfera si atitudine.
Din profund respect fata de buneii si strabuneii mei, sarbatoresc pe 7 ianuarie (nu-mi este diktat de preoti sau de alte forte, imi este dictat de suflet).
Ziua de 25 decembrie va fi si ea sarbatoare, caci am prieteni care celebreaza aceasta sfinta zi anume atunci.
Importanta nu este data, este existenta acestui eveniment. Prea multe razboaie se duc din cauza celor din est si celor din vest, in "numele credintei". Si nu asta e ceea ce asteapta Domnul de la noi.
Sa fim buni, iertatori si toleranti, si doar atunci Hristos se va naste in inima fiecaruia dintre noi.
NU faceti politica sau comert, faceti bine!!!

Dragoș Galbur spunea...

Cred ca politica nu o facem noi, ci cei de sus, mai bine zis comunistii, care au ca interes dezbinarea societatii noastre, nu doar pe plan politic ci si pe plan spiritual. Acum nu vedeti ca Marchel le zice la Balti enoriasilor ca a sarbatori pe 25 dec Craciunul e pacat, ca vine din Europa aceasta zi, iar Europa e satana... si cum e usor sa duci de nas moldoveanul nostru apoi va dati seama ca vor aparea si mai mari controverse intre taberele mitr. Basarabiei si cele a Moldovei.

Anonim spunea...

eu is pentru 25 decembrie

Dragoș Galbur spunea...

Chiar de la apariţia stilului gregorian (stilul nou), Biserica Ortodoxă l-a negat cu vehemenţă, întărindu-l pe cel ortodox. Patriarhul Ecumenic Ieremia al II-lea (Tranos) (†1595) a mustrat aspru calendarul gregorian (stilul nou) ca fiind o operă a papalităţii, – ostilă Răsăritului Ortodox – şi vedea acest calendar ca o inovaţie caracteristică unui sistem de inovaţii papale opuse tradiţiei Răsăritului Ortodox, considerîndu-l o armă a politicii papiste de cotropire a Bisericilor ortodoxe.

Dragoș Galbur spunea...

Vreţi să sărbătoriţi Crăciunul împreună cu Europă anticreştină şi perversă pentru care această sărbătoare nici nu mai există? Sau să ascultăm de sfinţii părinţi ai Bisericii, care erau rugători fierbinţi, postitori, nevoitori ai adevăratei vieţi creştineşti? Ei, fiind luminaţi de harul Duhului Sfînt, au rînduit canoanele şi pravilele Sfintei Biserici, care stau la temelia Bisericii şi nu pot fi nici schimbate, nici revizuite. Acceptînd schimbarea stilului, îi considerăm pe sfinţii părinţi mincinoşi. Să nu admitem sacrilegiul acesta! Sau sîntem fii adevăraţi şi credincioşi ai Sfintei Biserici Ortodoxe sau – fii ai rătăcirii şi pieirii veşnice! Altă cale nu-i!

Radu Radut spunea...

Nu este un secret că adepţii trecerii la stilul nou sînt foarte departe de adevărata trăire creştinească, de Sfînta Biserică şi de canoanele ei. Cuceriţi de pretinsele valori europene, ei refuză să le vadă reversul, dorind cu orice preţ să ajungă în Europa. Chiar şi cu preţul trădării propriului neam şi a propriei credinţe. În Postul Crăciunului, care este o perioadă de pregătire pentru întîmpinarea marii sărbători creştineşti – Naşterea Mîntuitorului lumii, a Domnului nostru Iisus Hristos (7 ianuarie), aceştia, într-o euforie artificială susţinută de mass-media, trîmbiţează că doresc să sărbătorească Crăciunul pe nou, adică pe 25 decembrie, ca apoi să întîlnească, fără impedimente, şi Anul Nou. Dar sărbătorirea Naşterii Domnului cu două săptămîni înainte de eveniment este un nonsens, aflîndu-se în contradicţie cu canoanele şi pravilele sfinţilor părinţi ai Bisericii. Cine oare dintre noi îşi serbează ziua de naştere cu două săptămîni înainte de evenimentul propriu-zis?

Dragoș Galbur spunea...

sunt niste argumente bine intemeiate si destul de puternice, care ne face sa sarbatorim Craciunul pe 7 ianuarie. Dar cum ramine cu Romania?! ei sarbatoresc pe 25, deci ce inseamna ca nu sunt ortodocsi sau poate noi nu suntem romani ?

Orthodox spunea...

Doamne ajuta,
Eu sunt preot ortodox roman ( ieromonah). E bine de stiut ca schimbarea calendarului a fost hotarata si semnata in 1923- 1924 de catre patriarhii tuturor Bisericilor Ortodoxe surori. Datorita faptului ca in URSS comunistii nu au fost de acord, aceasta schimbare s-a realizat doar in tarile necomuniste pe atunci ( Romania, Bulgaria, Grecia, Finlanda etc). In Romania exista romani de nationalitate ucraineana sau rusa ( cateva zeci de mii) care tin calendarul vechi dar, in acelasi timp, se afla in comuniune cu Biserica Ortodoxa Romana. Eu am slujit in Biserica Ucraineana si am respectat calendarul vechi. Ei, la reandul lor, cand sunt invitati sa slujeasca intr-o biserica romaneasca, respecta calendarul nou. Calendarul nu este o dogma si nu trebuie cautate motive pentru a ne dezbina, ci trebuie depuse eforturi pentru a fi intr-o comuniune bazata pe dragoste, credinta dreapta si smerenie.
Si inca ceva: exista milioane de rusi ortodocsi in Occident care tin stilul nou. Chiar Sinodul Rus a facut pogoramant pentru ei.
Noi, ca si crestini ortodocsi, trebuie sa lucram smerenia si ascultarea. Ar fi frumos sa avem TOTI ortodocsii un singur calendar si ar fi bine sa cerem in rugaciune acceasta de la Dumnezeu.
Pana atunci, NU TREBUIE SILUITA CONSTIINTA NIMANUI ! Eu am fii duhovnicesti din Basarabia care, cat sunt in Romania, tin sarbatorile ca si romanii, dar, cand merg la parinti, tin stilul vechi. De multe ori tin Postul Nasterii Mantuitorului in intregime in Romania si, apoi, mergand acasa, mai postesc si acolo cateva zile, desi la noi ar fi fost harti( dezlegare). Ei au spus " in Romania suntem romani, dar in Basarabia nu vrem sa-i necajim pe parintii nostri si pe bunei, si tinem sarbatorile cu ei."
In cele din urma sarbatorile religioase sunt si momente de bucurie, de praznuire, in care se viziteaza rudele, bunicii etc.. Daca ei tin calendarul vechi, nu puteti spune; " Eu sunt roman si pentru mine azi nu-i Craciunul". Orice rupere a comuniunii, a dragostei, este o rana.

Grigo spunea...

Pai daca sunteti asa de buni crestini si sarbatoriti Craciunul DOAR pe 7 ianuarie, atunci fiti buni si tineti post de Anul Nou...

Филарет spunea...

«Русская Православная Церковь Заграницей рассматривает введение нового стиля как ошибку, внесшую смуту в жизнь Церкви и, в конечном счете, и как причину схизмы. Поэтому она не принимала, не принимает и не будет принимать его и избегает сослужений с новостильниками. Относительно вопроса по поводу присутствия или отсутствия благодати у новостильников Русская Православная Церковь Заграницей не считает себя или любую другую Поместную Церковь имеющей полномочия делать заключительное решение, так как категорическая оценка в этом вопросе может быть сделана только должным образом созванным, компетентным Вселенским Собором, с обязательным участием свободной Церкви в России.
+ Митрополит Филарет 12/25 сентябрь 1974 г.»

Филарет spunea...

Истинно-православные христиане Греческой Церкви, по которой пришелся главный удар новокалендаризма, обличили и осудили новокалендаризм как опасное и еретическое новшество. Думается, что пришло время, чтобы Российская Церковь сказала свое слово в защиту Истины, поскольку новокалендаризм является орудием разрушения церкви Христовой в руках еретиков.
С древнейших времен, со времен Ветхого Завета, божественное Откровение человеку выражалось на языке богослужения, важную, если не сказать, главную роль в котором играет богослужебный календарь. Можно сказать, что богословие многих библейских книг выражено главным образом на языке богослужения. Единство богослужения и единство календаря выражало единство небольшой первохристианской Церкви.

Anonim spunea...

voi incepe prin a reaminti niste truisme. Si anume:
1. ca indiferent conform carui calendar sarbatoresc moldovenii Craciunul acestia, in cele mai frecvente cazuri, nu il percep ca fiind o sarbatoare religioasa, ci ca un motiv in plus de a manca bunisor, si...evident a 'consuma' (politicos exprimandu-ma) ceva alcool!
2. Cati dintre cei care sarbatoresc Craciunul postesc inainte,iar in seara de Ajun si in dimineata Craciunului merg la Biserica la slujba? De fapt mersul la biserica si colindatul in AJUN (si nu in ziua Craciunului) sunt cele mai importante aspecte care dau semnificatie si incarcatura spirituala sarbatorii si nicidecum mancarea sau bautura!
3. Indiferent pe ce data am sarbatori trebuie sa dam conotatia cuvenita Craciunului, iar dubla sarbatorire mi se pare o abatere! fiindca Mantuitorul s-a nascut o singura data!
4. Familia mea sarbatoreste pe stil nou de vreo 8 ani incoace si anume de cand, noi, copiii am plecat in afara tarii la studii. Si am inceput a sarbatori pe stil nou nu fiindca asa 'se poarta', ci fiindca venind in Romania am inceput sa tinem postul pe stil nou si fiindca niciodata nu apucam sa ramanem pana pe 7 ianuarie in Moldova. Si numai adoptand noul stil a fost posibil sa ne reunim cu totii si intalnim Craciunul in sanul familie, alaturi de cei dragi. Caci pana la urma Craciunul e o sarbatoare de familie, care aduce multa voiebuna, caldura si...pace!
* Remarc faptul ca nu mi se pare normala dubla sarbatorire - ori pe 25 decembrie, ori pe 7. La moldoveni ii cumva anapoda: Sarbatoresc Revelionul pe 31 dec, apoi Craciunul pe 7 ianuarie... Si ma deranjeaza ca Revelionul, care nu e nimic altceva decat trecerea de la un an la altul, adeseori e perceput ca fiind apogeul sarbatorilor de iarna, pe cand adevarul este altul - Craciunul este punctul culminant!
Cam astea ar fi argumentele mele...

România Mare spunea...

Se ştie foarte bine că introducerea stilului nou în Romînia a întîmpinat o opunere înverşunată din partea poporului binecredincios. Schimbarea calendarului s-a făcut cu forţa! Oamenii erau impuşi cu brutalitate să sărbătorească pe 25 decembrie: jandarmii umblau din casă în casă, urmărind îndeplinirea ordinului. Chiar şi astăzi unii teologi romîni susţin că trecerea la stilul nou a fost o greşeală gravă. Renumitul stareţ, părintele Cleopa Ilie, întrebat fiind de călugării noştri de la Noul Neamţ despre stil, le-a spus: „Ţineţi aşa cum aţi ţinut (adică stilul iulian, vechi) şi nu schimbaţi nimic”. Mai larg privind, schimbarea stilului nu semnifică doar schimbarea calendarului, ci şi schimbarea stilului şi a concepţiilor de viaţă. Acest lucru ni-l demonstrează cu prisosinţă Europa care, încălcînd poruncile lui Dumnezeu şi canoanele Sfintei Biserici, s-a postat pe calea autonimicirii moral-spirituale. Care este idealul Europei azi? Muncă pentru bani şi bani pentru satisfacerea plăcerilor trupeşti. Aceasta-i tot. Şi aici este începutul sfîrşitului.

Dragoș Galbur spunea...

Trebuie să înţelegem că lipsa de discernămînt în problema stilului este deosebit de periculoasă pentru mîntuirea noastră. Un suflet avem şi trebuie să facem dreapta alegere. Cu cine sîntem – cu Sfinţii Părinţi ai Bisericii, cu tot neamul nostru ortodox, care veacuri în şir a ţinut sărbătorile după datina străbună sau cu duşmanii ce luptă împotriva lui Dumnezeu şi sapă la temelia Bisericii noastre pentru a o distruge? Unii susţin că vor să fie în pas cu Europa, cu toată lumea civilizată. Însă cu care Europă? Cu cea care este împotriva lui Hristos? Cu Europa care de mult şi-a călcat în picioare credinţa strămoşească, alungîndu-L pe Hristos de peste tot: din şcoli, din instituţii, din presă, din Constituţie, din viaţă? Cu Europa, pe care Hristos a luminat-o cu lumina adevărului credinţei şi care acum nu mai are nevoie de El: în Italia sînt scoase crucile din şcoli, în Franţa şi în Anglia este interzis portul cruciuliţei la gît, în Germania, copiii, chestionaţi cu ocazia unui sondaj, nu ştiau cine s-a născut de Crăciun. Şi dacă Europa nu mai are nimic în comun cu Hristos, atunci oare nouă ni-i în drum cu Europa?

Andrei Creacico spunea...

Părinte ieromonah, ţin să spun că Patriarhiile Antiohiei, Ierusalimului şi a Alexandriei au refuzat să trimită reprezentanţi la conferinţă (la fel ca şi biserica bulgară, iar cea sârbă s-a retras de la conferinţă din motivele încălcării predaniei). Astfel, unicile biserici care au adoptat reforma catolicistă au fost cele ale Greciei şi României, Bulgaria a făcut-o abia în 1968.
În plus, în URSS de asemenea s-a trecut la stilul nou pentru un timp, fiindcă patriarhul Tihon a fost minţit precum că toate Patriarhiile au adoptat reforma, iar după ce s-a descoperit adevărul, s-a revenit la calendarul ortodox.

Andrei Cebotari spunea...

Fiecare sarbatoreste asa cum considera el ca e bine...democratie nu???
io de exemplu nu am sarbatori niciodata pe 25 decembrie..dar daca sarbatoresc ambele nu ma supar prea tare)))

Andrei Cebotari spunea...

iata eu sarbatores SF.Andrei si pe 30 noiembrie si pe 13 decembrie...nu vad mare problema in asta...

P.S apropos de Marish ,basarabenii sarbatoresc Sf.Maria de 2-3 ori pe an...poate de aia dumneaei considera tema prosteasca:D

Dragan Igor spunea...

De pe 25 decembrie până pe 7 ianuarie :DDD .

Dacă serios o să sărbătoresc şi pe 25 şi pe 7, aşa cum o fac în fiecare an.

Dar de oficializat ar fi mai corect pe 25 decembrie, lasă slavonii să sărbătorească pe 7, noi suntem europeni

WinFast spunea...

Eu sunt pentru 25 decembrie, pentru că pe lângă faptul că e logic să fie Crăciunul înainte de Anul Nou ... să mai fim şi noi în rând cu lumea ... (dacă tot merge vrb de Crăciun pe data de 7, de ce nu sătbătorim şi Anul Nou pe 14 (pe stil vechi)? ...
Dar totodată înţeleg că e cam imposibil ... pentru că în aşa caz trebuie toate sărbătorile să le facem cu 2 săptămâni înainte ... (exemplu: Sfântul Nicolae să-l facem pe 5 decembrie, nu pe 19 ... Boboteaza la fel pe 5 ianuarie, nu pe 19 ...)

Jovanny spunea...

Daca anul nou il sarbatorim pe stil nou deci logic ar fi sa sarbatorim nasterea domnului inainte de 1 ianuarie. Cred ca aici ar trebui ca cei de la Metropolia Moldovei sa descurce firele pentru lumea care a ramas cu gandirea din mileniul trecut, dar cred ca si ei au ramas cu aceiasi mentalitate. Din punct de vedere astronomic s-a demonstrat insa diferenta

Zimbru2009 spunea...

Pentru o minoritate semnicativa (mitropolie basarabiei, catolici, protestanti), Craciun se sarbatoreste pe 25 Decembrie. Pentru majoritatea (mitropolie moldovei) se sarbatoreste pe 7 Ianuarie). Cred ca cea mai buna solutie este ca si 25/12 si 7/1 sa fie zile libere.

racsor spunea...

Calendarul iulian este , ca si orice alt calendar, un instrument de evidenta a scurgerii timpului. Nu are absolut nimic cu teologia. Daca pe timpuri unitatile de masura erau :cotul, oca, prajina, pudul etc acu ele nu mai sunt actuale. De ce sa sacrificam un instrument depasit? De aia eu sunt pentru si sarbatoresc Craciunul la 25 decembrie cu toata familia.

deny spunea...

pe 25 decembrie eu doresc, ca la oamenii normali. pe 7 nu ma simt nici o urma de sarbatoarare

Ion Roata spunea...

E o sarbatoare religioasa, si numai mitropolia poate schimba ziua din 7 ianuarie stil vechi, in 25 decembrie, stil nou. Asa cum e si firesc, ca tara ce aspiram la valorile europene, sa sarbatorim pe 25 decembrie Nasterea Mantuitorului!

LunaAzul spunea...

Ar trebui ca la baza acestor decizii sa nu stea politica si popii mincinosi.


Marchel nici n-ar trebui sa ridice okii din pamant dupa ce l-a aplaudat pe Voronin atunci cand a spus "Isus e primul comunist"

Craciunul si-l serbeaza fiecare cum crede si cand crede. Unii pe 25 altii pe 7.

Problema e alta, daca cei care serbeaza pe 7 o fac din considerente religioase sau nu?

Pentru ca, fratilor, revelionul pe nou, respectiv 31 decembrie e in post, si-atunci cum e corect?

Lil spunea...

Problema este mai profunda. O mare de oameni care au parcurs toata viata lor sovietica, cu serbarea pe 7 ianuarie, este cam complicat sa se conformeze noilor reguli. Concomitent, tineretul, concetatenii nostri, care au vizitat Europa, incep sa se acomodeze la stilul nou. Din punct de vedere logic, chiar ca mitropolia noastra, impreuna cu cea rusa, o dau in bara. Odata ce se sarbatoreste Anul Nou de la nasterea Domnului Iisul Christos, chiar este ridicol sa serbezi nasterea dupa incepereaa numaratorii anilor. Din alt punct de vedere, intradevar nu poti sa impui un lucru unei mitropolii, aflate in jurisdictia unei patriarhii de asa putere si dimensiuni ca cea rusa. Alta e problema, ca odata ce avem mitropolia Basarabiei, care intruneste aceeasi enoriasi autohtoni, este normal ca sa sarbatorim la fel ca tarile europene. Eu, spre exemplu, cu familia sarbatoresc pe 25 decembrie, iar parintii mei - pe 7 ianuarie. Nu aven nici o problema, nici eu nu ii contrazic, nici ei nu im fac probleme.

Trahanache spunea...

Nu inteleg argumentul: "e logic sa fie inainte de Anul Nou", unde e logica? In chestii religioase nu ma bag, stiu doar ca trebuie sa simti sarbatoarea cu sufletul, fie ea pe 25, fie pe 7 ianuarie. si argumentul: "daca aspiram spre Europa, trebuie sa sarbatorim Craciunul pe 25", de asemenea nu il inteleg. Aceasta chestiune nu tine nicidecum de integrarea europeana. In Europa sunt multe chestii care nu sunt considerate a fi bune pt. societatea noastra, trebuie sa le preluam pe toate?

Onest spunea...

Sunt sigur ca si ÎPS Marchel stie bine ca data corecta a sarbatorii Craciunului este 25 decembrie, tot asa cum si Lupu stie bine ca limba noastra este romana. Urasc politicienii fatarnici, si fetele bisericesti care slujesc oamenii politici, in loc sa-l slujeasca pe Dumnezeu. Deaceia si prind radacini diferite secte, ca avem asa slujitori ca ÎPS Marchel. In loc sa lamureasca si oamenilor simpli adevarul, ca sa le ridice nivelul de cultura, mai bine coboara ei la nivelul celor prosti.

gigy spunea...

Eu sarbatoresc pe 25 decembrie si nimik nu ma convinge sa o petrec pe 7 ianuarie...

giosoft spunea...

Dragii mei! Politica Europei difera de noi. In primul rind sa nu uitam ca sintem o tara crestina si cel ce a zis popii stabilesc cind se serbeaza Craciunul greseste. Este Sfintul Sinod care decide cind sa sarbam. Toti pomenim de Stefan cel Mare ,dar cind vine sa aparam credinta lasata de el ne cam rusinam sa o facem. Dumnezeu e cu noi fratilor asa ca cine se indoieste de asta nu o faceti va rog. Ca nu mai avem mult pina la sfirsit. Nu inseamna ca daca vrem in Europa trebuie sa schimbam traditia de sute de ani.

vaser spunea...

E normal si logic sa sarbatorim Craciunul pe 25 decembrie, odata ce sarbatorim oficial anul noi la 1 ianuarie. Biserica ar trebui sa se impace cu acest argument , pentru ca pierde din credibilitate. Craciunul pe vechi treptat devine o tradidie din stima fata de parinti. fetele bisericesti ar trebui sa mearga inaintea "noroadelor" dar nu sa se impleticesca in coada. trebuie sa inteleaga un lucru ca D-zeu este unul pentru toti, si ca EL sa nascut pentru toti odata,a murit si a inviat tot pentru toti ODATA. biserica a facut multe greseli in istorie, si ar trebui sa faca din asta concluziile cuvenite. In ce priveste Marchel si K0, pai ei demult nu mai slugesc bisericii. ci diavolului Voronin , care la facut si pe Isus cristos comunist.

bica spunea...

La aceasta intrebare mi-a raspuns un preot mai demult. El a spus ca poti sarbatori nasterea Domnului in fiecare zi, caci esenta sarbatorii nu este mancarea copioasa si bautura fara masura, ci rugaciunea pentru mantuirea sufletelor noastre. Majoritatea din cei ce comenteaza incurca sarbatorirea religioasa a Craciunului cu cea laica. De aici reiesa raspunsul - fiecare are dreptul sa decida songur cand sa sarbatoreasca la 25 decembrie sau la 7 ianuarie (aderarea la Europa nu are nimic comun cu acest subiect). P.S. imaginati-va ce se va intampla daca se va impune doar o singura data. La ce ne trebuie o dezbinare a societatii si mai mare. Oare va indrazni vreunul din cei ce comenteaza sa mearga la buneii de la tara si sa li-o puna in "nas" ca de azi voi nu sarbatoriti la 7 ianuarie ci la 25 decembrie, caci asa au hotarat cei de sus. Sa ma credeti, dupa asta nu mai scapam de comunisti pana nu se schimba generatia definitiv.

wwww spunea...

7 ianuarie au sarbatorit buneii paritnii si eu. Daca aveti "calatori" care au venit in moldova si afirma ca toata Europa sarbatoreste pe 25 atunci ducetiva si sarbatorit-o acolo. Haideti sa schimbam traditiile dupa fiecare guvernare.

wwww spunea...

crestinismul nu se adaptateaza dupa "normele" Europene.
Are normele sale vechi de 2000 de ani

vaser spunea...

n general tare ar fi bine ca fiecare INDIVID sa-l aiba pe d-zeu in suflet si sa se roage mai mult nu in biserici ci la icoana din casa fiecarui. Sa vedem ce-r face "pochii" astia si din ce vor mai trai.sau plodit o armata intreaga, peste noapte din politruci au devenit slugitori in biserici. Nu zic, sunt si printre ei Preoti adevarati , am cunoscut cativa, dar majoritatea.... , mai bine nu spun nimic. D-zeu sa- judece. Siapoi ce mai e si cu aceasta dezbionare in doua tabere Mitopolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei. De ce nu se unesc? Ce le incurca acum? De ce ne rugam pentru Patriarhul Rusiei, cand al avem pe al nostru la Bucuresti?

vaser spunea...

Rusii , cati sunt ei pot avea bisericile.lor asa cum au si in america si in alte tari straine, asta nu se cheama discriminare deloc. Dar noi daca suntem romini moldoveni trebuie sa avem biserica noastra. De ce nu se doreste acest lucru? Noi cu "pochii" nostri vou cu "pochii" vostri. De ce ar trebui sa amestecam biserica ihn politica, daca pretindem ca suntem crediciosi si afirmam ca biserica este in afara statului? Cine imi va raspunde la ceste intrebari? A Marchel?

wwww spunea...

uai vasea da sa te lamuresc ca vad ca cam kalci prin strachini.
Te duci a Mitropolia Basarabiei cu intrebarea simbata se poate de cununat? Da ,ca asta-i norma Europeana . Te duci la Mitropolia Moldovei simbata nu te cununa, fiindca de 2000 de ani cununiile se fac Luni, Miercuri , Vineri, Duminica.

wwww spunea...

Atunci in spui tu te rog la care patriarh trebu sa ne rugam?

bica spunea...

Catre vaser. Respect opinia fiecarui om, dar nu confundati politica cu religia (care este una pentru noi crestin- ortodoxa). Adevaratii crestini depun efort pentru a calma spiritele ci nu sa creeze provocari. P.S. Nu-mi place ca la noi au ajuns ca rusii sa aiba aceeasi putere decizionala ca si moldovenii, dar sa nu uitam ca si ei sunt oameni si in mare parte nu este vina lor ca au ajuns sa traiasca aici.

CostelRo spunea...

Hai ca asta-i chiar tare. Deci Mitropolia Moldovei NU cununa sambata?????

wwww spunea...

Scuze de dezinformare. Ideea am vrut so redau mai clar.

Dragoș Galbur spunea...

Inca odata ma repet pentru toti: Este cela mia usor sa inchidem ochii si sa sarbatorim Craciunul de 2 ori, dar ESTE NECESAR sa stabilim o data concreta cind sa-l sarbatorim, avem 2 variante.

bica spunea...

Catre CostelRo. Mitropolia Moldovei NU cununa sambata - adevarat. Eu am facut nunta sambata, dar m-am cununat duminica. (cu capul treaz.)

Derek spunea...

de unde e cretinatatea asta ca daca vrem in europa tb sa sarbatorim pe 25? :)) Patriarhia romana a trecut la stilul nou in deceniul 3 din secolul trecut, aplicand nu e o interpretare teologica, si una strict astronomica. adica ziua nu are exact 24 de ore ci 23 de ore 59 de minute si nu stiu cate secunde, iar o data la 1500 de ani trebuie modificat calendarul sa corespunda cu exactitate. deci, prin anul 3000 Craciunul va fi pe 12 decembrie. Deci azi e logic sa fie pe 25.

CetateanX spunea...

In acest caz nu exista loc pentru argumente de tipul "daca aspiram spre Europa, trebuie sa sarbatorim Craciunul pe 25"
Daca ati fi veritabili crestini ortodocsi ati cunoaste ca Sfantul Sinod a pus Anatema pe calendarul nou papistaş catolic si ca el nu este corect. Desi o mare parte din Europa sunt catolici, noi suntem crestin ortodocsi.
Acum raman in discutie cateva tari crestin ortodoxe care au trecut la calendarul nou gregorian (schismatic), printre care si Romania, ceea ce a fost o greseala, acest lucru v-o pot spune atat duhovnici care se conduc dupa calendarul vechi, cat si cei dupa calendarul nou (evident din Romania).
Totusi pentru a nu dezbina societatea fiecare hotaraste singur dupa ce calendar se conduce, desi din punct de vedere religios e corect acel VECHI.
In credinta nu e loc pentru stiinta sau logica, pentru ca sunt multe lucruri care se petrec si nu pot fi intelese logic sau demonstrate stiintific.

Cititi informatie la tema daca doriti sa cunoasteti ADEVARUL!

bica spunea...

Derek ! De cand religia trebuie sa se conformeze obligatoriu stiintei???? Consider tema discutiei formulata incorect. Ma repet, dar fiecare trebuie sa hotarasca singur cand sa sarbatoreasca Craciunul. Propun modificarea subiectului in "CUM sarbatoreste fiecare Craciunul"

Derek spunea...

una pe alta nu exclude, si darwin pe patul de moarte s-a intors la crestinism. :D

shaolin spunea...

@wwww

....artire, cum tu nu confunzi toate conturile pe care le detii??? :)))))))

bica spunea...

" una pe alta nu exclude, si darwin pe patul de moarte s-a intors la crestinism. " Ce s-a inpamplat l-a vazut pe cel rau?

Derek spunea...

va propun sa cititi urmatorul articol de Ieromonahul Petru Pruteanu:
http://ierompetru.wordpress.com/2009/12/10/timpul-liturgic-si-calendarul-bisericesc/

CetateanX spunea...

"E normal si logic sa sarbatorim Craciunul pe 25 decembrie, odata ce sarbatorim oficial anul noi la 1 ianuarie. Biserica ar trebui sa se impace cu acest argument, pentru ca pierde din credibilitate"

Biserica lui Hristos nu va pierde NICIODATA din credibilitate in fata celor cu adevarat credinciosi. Sunt o sumedenie de argumente care demonstreaza ca calendarul cel vechi este cel corect, desigur nu argumente astronomice, ci cele religioase. Chiar si in Romania se serbeaza Invierea lui Hristos dupa calendarul Vechi, nu dupa cel nou. V-ati pus vreodata intrebarea DE CE?

Derek spunea...

Polemica pe acest subiect este cred inutila. Sarbatoriti in fiecare zi, si nu veti da gres. :D

Dragoș Galbur spunea...

Toata viata am sarbatorit pe 7 ianuarie, dar acum cind va ca un comunist spurcat ne indica cind sa sarbatorim, parca din principiu n-as sarbatori pe 7 ((

Jonathan spunea...

Anii se socot dupa naşterea lui Isus Hristos, astfel logic ar fi să sărbătorim pe 1 ianuarie că noi socotim anii pina la nasterea lui Isus şi după naşterea lui Isus. Dar conform tradiţiilor evreieşti naşterea unui copil de parte barbateasacă se sarbătorea în a 8-a zi cînd era circumscris. Asfel reiese că Isus s-a născut pe 25 decembrie si in 8-a zi e anul nou de cînd s-a început numărătoarea anilor

Derek spunea...

de teoria asta nu am auzit, sincer...

CetateanX spunea...

Mai trebuie sa va dati seama ca exista calendarul civil (astronomic), de care ne conducem cu totii si calendarul bisericesc.
Atunci cand unii aduc argumentul ca e logic Craciunul sa fie inaintea de Anul Nou nu iau in considerare acest fapt, ca Anul Nou se serbeaza dupa calendarul civil, iar Craciunul dupa cel bisericesc, or in cazul dat nu trebuie sa cautati argumente logice pentru ca sunt calendare diferite!

Si e foarte important sa se pastreze Unitatea Bisericii Ortodoxe, iar mantuirea nu vine prin calendar, ci prin credinta in Dumnezeu!

Cuza Elena spunea...

Eu zic ca daca tot suntem anapoda, deam s-o fim pin la urma, sa sarbatorim si Revelionul la 14 ianuarie, ce ne-a mai ramas pina a atinge culmea retardarii... ;)
Eu pledez pentru 25 decembrie !!!

CetateanX spunea...

Dragos Galbur,
eu iti inteleg neplacerea creata de indicatia acelui comunist, dar pina la urma nu trebuie sa judeci in acest fel.
Daca un profesor din liceu (sa zicem de matematica) pacatuieste (sau mai simplu nu-ti place de el), nu inseamna ca invatatura lui nu este corecta si nu inseamna ca nu trebuie sa invatam stiinta matematica.
Exact asa e si in biserica - sunt preoti care cad, adica pacatuiesc, dar credinta ramane aceeasi. Ca sa ai o viziune corecta asupra lucrului dat, adica cind sa sarbatoresti Craciunul, nu e suficient sa ridici intrebarea pe blog. Este necesar in acest caz sa studiezi ce au spus Sfintii Parinti, ce s-a hotarit la Sfintele Sinoade Ecumenice, desigur daca doresti sa cunosti aceste lucruri.
Vei afla ca atunci cind crestinii ortodocsi au trecut la calendarul nou s-a facut o greseala, pentru ca s-a facut fortat pentru a dezbina Biserica Ortodoxa. Acest lucru il confirma si parintii si duhovnicii care acum se conduc dupa calendarul nou. Dar aceasta intrebare nu se mai ridica pentru a pastra unitatea Bisericii, pentru a nu dezbina crestinii ortodocsi.
Cred ca si singur ai vazut ce legi timpite apar in spatiul UE, cred ca nu ai vrea sa fie si la noi la fel. Se incalca drepturile unora in scopul luptei pentru drepturile altora. Eu nu vreau ca in tara mea sa-mi interzica cineva sa port cruce la git, sa-mi interzica sa urmez traditiile mostenite de la strabuni si multe altele.

CetateanX spunea...

Cuza Elena,

Ai si argumente pentru afirmatiile tale? Sau ai comentat doar ca sa apara si numele tau pe blog?
Reciteste comentariile si vei avea unele raspunsuri.

Orthodox spunea...

Chiar a zis Voronin ca Mantuitorul Iisus Hristos a fost primul comunist? Si Mitropolitul Moldovei cum a reactionat?

Daniel Moscalenco spunea...

25 decembrie.

Orthodox spunea...

O sa va spun o poveste, cea a unui preot basarabean pe care il iubesc si caruia, cred ca ma intelegeti, nu-i pot da numele pe net.
Cu cativa ani in urma am fost intr-un pelerinaj la Sfinte Moaste in Rusia. Aveam nevoie de un ghid cunoscator de limba rusa, si, o cunostinta comuna mi-a recomandat sa apelez la acest preot. Am ajuns acasa la Sfintia Sa, intr-un sat la cca 50 km de Chisinau sambata seara. Duminica am slujit impreuna Sfanta Liturghie, apoi am servit masa. Parintele imi vede telefonul mobil, se incrunta si spune:" Aista-i satana! Nu merg cu satana la drum!" Ma chinui sa-i explic principiul de functionare a telefoniei mobile si intr-un final ma accepta cu telefon mobil. Pe drum imi explica cat de rau facem noi romanii ca am acceptat toate dracoveniile astea: calendarul nou, telefonul mobil, internetul, supermarketurile, UE etc. Imi repeta de mai multe ori ca doar rusii sunt cu adevarat pravoslavnici, ca ei pastreaza traditia s.a.m.d. Ajunsi la Lavra Pecerska, uneia dintre maicutele care vindea la pangar ii suna telefonul mobil si ... vorbeste fara nici o sfiala. In rusa, bineinteles! De-a lungul intregii calatorii am intalnit stareti care vorbeau la celular. Sa nu mai spun ca e plin internetul de site-uri ortodoxe rusesti. Peste tot, la toate manastirile la care am fost, era o singura tema de discutii: sfarsitul lumii, Rusia- poporul ales, antihrist etc. Nimic despre virtuti si lupta impotriva patimilor, nimic despre dragoste si comuniune, nimic despre pace. Doar o panica referitor la vremurile viitoare. Atunci am inteles, si mai tarziu mi s-a confirmat, ca in spatiul ex-sovietic politicienii ii manipuleaza grosolan pe credinciosi, invatandu-i sa fie xenofobi( neiubitori de straini) implementandu-le un patriotism asa-zis crestin. Multa mandrie, mult aur pe biserici si mult dispret fata de cei care simt, gandesc sau vorbesc diferit.
Nu pot intelege ce legatura poate fi intre Biserica si comunism. Banii, functiile? Adevaratii crestini ortodocsi sunt anticomunisti si apolitici. Nu mai sunt nici rusi, nici romani, nici americani... sunt ortodocsi si atat. Nu-i dispretuiesc pe altii pentru ca sunt de alta nationalitate, ci chiar se bucura cand ii intalnesc.
Si ca sa ne intoarcem la povestea cu Parintele din Basarabia... Pe drum am avut roaming si am folosit mobilul. S-a mirat ca pot vorbi tocmai de la Diveevo in Romania. La intoarcere m-a intrebat daca e scumpa o " dracovenie" din asta si daca pentru mine ar fi un mare efort sa-i fac cadou un telefon mobil. Cand i-am mai spus ca salariul net al unui preot paroh in Romania e in jur de 400 de euro a inceput sa ma roage sa-i gasesc o parohie. Nu conteaza, pe vechi, pe nou, dar in Romania sa fie.

Ortodoxia nu-i credinta cretina ci crestina. Un pustnic care nu are ceas si petrece in extaz zile intregi, care nu mai stie randuiala zilelor, cand tine Craciunul? Si daca tine si el o evidenta dar mai greseste si tine Craciunul cu o zi mai devreme sau mai tarziu, tot il anatemizati? Mai opriti-va fratilor din anateme si blesteme! Noi, preotii pe stil nou, putem sluji oricand intr-o biserica din Rusia si respectam sarbatorile pe vechiul calendar, si, la randul lor, rusii pot sluji la noi, respectand calendarul nou. Nu vedeti la televizor ca ierarhi din diferite tari ortodoxe slujesc impreuna? Si cand slujeste grecul cu rusul ce calendar tin? Al gazdei!!! Bisericile Ortodoxe nationale se afla in comuniune indiferent de calendar. Schismatici sunt cei care ies din dragostea comuniunii, stilistii, calendaristii ( va pot da multe citate de la Parintele Cleopa). Repet calendarul nu e o dogma ci un instrument de masura. La fel ca si Parintele Cleopa va spun si eu: tineti ce calendar vreti, dar nu-i osanditi pe ceilalti, nu rupeti legatura dragostei!

Jonathan spunea...

Catre CetateanX, dacă ne uităm mai atent vedem ca dupa stil vechi Anul Aou e pe 14 iar Craciunul e pe 7, aceeaşi difernşă de 8 zile.

CetateanX spunea...

1. Europa reprezintă o lume de credinţă străină nouă, de aceea aspiraţiile politice pro-europene nu trebuie să aibă nici o legătură cu cinstirea sărbătorilor ortodoxe (România şi Bulgaria nu sărbătoresc Paştile odată cu europenii, chiar dacă au aderat la UE. Crăciunul pe stil nou în aceste 2 state este sărbătorit de mai multe decenii, încă de pe vremea comunistă)

2. Tradiţia ortodoxă ne spune că schimbările lumeşti nu trebuie să fie legate de biserică, precum a fost schimbarea calendarului. Reforma calendaristică a fost impusă cu forţa şi a fost o măsură anti-naţională (a se vedea promotorii reformei şi lojele din care făceau parte)

3. În România, peste un milion de ortodocşi, au păstrat tradiţia strămoşească şi sărbătoresc Naşterea Domnului la data cuvenită - 7 ianuarie. Deci argumentul cu apropierea de românii din Ţară prin serbarea la 25 decembrie cade.

CLAR007 spunea...

acus pataneata repede va lamuresc ce si cum.
Iisus Hristos e soarele,12 apostoli sunt semnele zodiacale tot 12, de iarna si de vara stiu toti astronomii ca soarele se opreste pe cer vre-o 2-3 zile deci 25-27 decembrie fiecare an soarele intra in constelatia crucii si se opreste putin din punct de vedere al pamintului.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Vaticanul care are cea mai mare biblioteca din lume a scris vre-o citeva ori ca Iisus Hristos nu s-a nascut iarna...fiindca iarna in Izrael nu poti dormi afara,dar pastorii cum stim cu totii fiindca citim BIBLIA nu-i asa? pastorii dormeau afara in momentul nasterii lui Iisus.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
astrologii sunt de parerea ca Iisus era de semnul pestilor si sa nascut primavara
tineti minte fraze de tip: a luat 5 piini si doi pesti
5 piini sunt 5 planete care se vad cu ochiul liber si 2 pesti e semnul pestilor
cititi BIBLIA dara daca nu aveti key ce puteti intelege saracii de voi

bumbu spunea...

Consider ca ar fi mai corect sa sarbatorim Craciunul pe 25, e si normal sa sarbatoresti pe aceasta data atunci cind sarbatoresti Anul Nou pe stil nou.

CetateanX spunea...

CLAR,
totul e clar cu intelegerea ta si a celor ca tine. Stii cate interpretari ale Bibliei sunt?
Si dupa parerea ta ar trebui sa ascultam de toti ereticii, care habar nu au ce este Biblia?

Citeste-i pe Sfintii Parinti, poate vei ajunge la Adevar!

CetateanX spunea...

bumbu

Corect este ca fiecare sa sarbatoreasca asa cum a facut-o si inainte. Daca esti pe stil vechi, ramai pe vechi, daca esti pe nou, sarbatoreste pe nou. De ce se accepta acest lucru? Ca sa se pastreze unitatea in Biserica Ortodoxa. Desi din punct de vedere religios calendarul vechi este cel corect.

Trecerea de la vechi la nou a fost o incercare de dezbinare a Bisericii. Cine cunoaste stie despre ce e vorba.

vector spunea...

Ce aiuriti oameni buni, Europa nu va pune niciodata nici o tara intr-o asemenea dilema sa aleaga cind sa isi sarbatoreasca Craciunul. Ce porcarii lansati,
Nu fiti demagogi oameni buni si nu speriati lumea, pentru ca:
1. Religia este ceva garantat de Constitutie si de catre legile europene. Profesarea si adoptarea unei religii, confesiuni este un drept egal pentru toti.
2. Daca ne uitam istotiografic la problema, atunci Hristos s-a nascut primavara, asa ca problema nasterii lui Hristos e legata de temporalitate, adica de timp care il fixeaza oamenii si care este relativ. Evenimentul in acest caz e important, nu timpul.
3. Sa sarbatoreasca fiecare cind vrea, cind ii pofteste si sa permita altora sa sarbatoreasca cind doresc, cind poftesc. Aceasta este ceva legat de credinta si experienta religioasa, dar nu de ratiune.
4. Daca domnul in cauza spune asa sus si tare ca Europa sarbatoreste Craciunul pe 25 decembrie, vreau sa ii amitesc ca nu toata Europa. Ce ne facem cu Muntele Atos ?

vector spunea...

cu ceva timp in urma in exprimasem parerea printr-un comentariu aici - http://old.azi.md/comment?ID=47606
si cred ca mai e si valabila si astazi...
vector

CetateanX spunea...

"Ce aiuriti oameni buni, Europa nu va pune niciodata nici o tara intr-o asemenea dilema sa aleaga cind sa isi sarbatoreasca Craciunul."

vector, esti la curent ca in unele tari din UE s-a interzis prin lege purtarea crucii la git, prezenta crucilor in scoli, s-au interzis prin lege unele traditii ortodoxe?
Daca vor dori nu mai au mult timp ca sa interzica si unele sarbatori, ca nu cumva sa fie discriminati oamenii din alte religii.

Derek spunea...

:)) sunt pe jos de ras cu cate teorii veniti.. :)))) moldovenii nu duc lipsa de imaginatie..macar asta e un lucru bun, relativ. :))

releu spunea...

Dumnezeu a facut natura, pamantul sa se invarta in jurul axei sale si in jurul soarelui.
Omul a constatat asta si a facut calendarul...
Ca orice lucru facut de om, nu a fost prea exact.... si asa am ajuns cu Craciunul pe 7 ianuarie. Calendarul Iulian ramane in urma o zi la fiecare 400 de ani fata de calendarul Iulian indreptat.
Continuand asa, o sa ajunga Craciunul dupa calendarul iulian sa cada cand afar infloresc pomii si asa mai departe, si Pastele cand ninge.
Cum se cheama aceea cand ce face omul se pune mai presus decat ce face Dumnezeu?

LunaAzul spunea...

Calendarul este un ceas al vremii si tu daca ai calendar cu un ceas in urma sau doua, de-acum al tau este bun, ca a ramas in urma ? Sau pentru calendar sa ne sfadim, sa ne dezbinam, sa ne uram ca nu mai suntem ortodocsi ? Ai auzit vreodata zicand : " Sfinte mucenice calendare, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi" Ai auzit nebunii de acestea ? Calendarul daca ar fi sfant, ar trebui sa ne inchinam la calendar ! Ori calendarul este dogma ? Toate dogmele sunt sintetizate in Crez."
Parintele Ilie Cleopa


Calendarul vechi implicit sarbatorile sunt folosite azi ca mijloc politic de influenta, cel mai bun exemplu e MArchel.

Zburlitu' spunea...

Shi acum daca se ne uitam asa logic, ce e mai important europa sau religia? pentru fiecare diferit, dar pentru cei care religia, SUNT SIGUR CA SERBEAZA PE 7. Cea mai mare parte a ortodocsilor serbeaza pe 7, din toata lumea, ACUM in zilele astea e important ce masina ai, cluburi de noapte shi clar EUROPA, tot ce face europa e bine, cred niste idioti europarlamentari CA TREBUIE DE SCOS CRUCIFIXELE DIN TOATE SCOLILE EUROPEI, E BINE, TREBUIE SA IUBIM PIDORII, E BINE CUM SA NU.. ETC europeni borati, sa vedem unde ajung ei cand mor =]

LunaAzul spunea...

Invatamantul de stat este laic, scrie in Constitutie.

pro_moldova spunea...

mie mi se pare o mare tampenie. "Satul arde, baba se piaptana"

Ca sa vezi, tara noastra a ajuns la un asa nivel inalt de ajustare a politicilor nationale, a legislatiei cu cele ale UE. A atins nivelul european al dezvoltarii economice, incat acum pe cetatenii nostri nu-i mai doare nimic, nu mai are nimeni nevoie de alta reforma, decat sarbatorirea Nasterii Domnului la 25 decembrie. si ce argumente...vrem in Europa !!!

...fratilor, daca vrem in europa, hai sa ne schimbam confesiunea religioasa, din Ortodox in Catolica, hai sa ne schimbam sexele, toti barbatii sa devina homo, hai sa vindem parintii, hai sa ne punem r_a_k_o_m ( ca pe de o parte sa ne f**e europenii, pe de alta parte sa ne dea m**e rusii) doar ca sa fim primiti in europa.

Vladislav spunea...

http://ierompetru.wordpress.com/2009/12/10/timpul-liturgic-si-calendarul-bisericesc/#more-284, aici detalii despre aceasta.

pro_moldova spunea...

CetateanX , ai dreptate, Europa inca nu a ajuns la aceasta dilema. astea sunt fanteziile unor autohtoni, care sau doar vor sa linga C*r*l cuiva,sau doar incearca sa se impuna si ei cu ceva in societate, creindu-si popularitate, sau prin intermediul lor este exercitata o misiune comuna SIS-SRI.

o intrebare, de luminare, adresata marilor experti in religie, in special celor care sustin sus si tare ca este logica sarbatorirea la 25 decembrie... ce inseamna, de fapt, sarbatoarea Nasterii Domnului, care este originea ei, cand a inceput omenirea sa sarbatoreasca aceasta sarbatoare pe 7 ianuarie, si cand si de ce, au inceput sa o sarbatoreasca pe 25 decembrie ? dar cel mai important, ce spune Evanghelia despre Sarbatoarea Nasterii Domnului, vis-a-vis de intrebarile anterioare ?

Dragos1 spunea...

Mare treaba cind voi sarbatori eu craciunu sau alta sarbatoare trebue sa aiba religia fata de mine.

Zburlitu' spunea...

credema ca pe ei nu'i intereseaza de ce e corect pe 7 shi nu pe 25, pe ei e intereseaza sa ajunga ca europenii, shi asta e cel mai strasnic, ca is gata sa accepte pidorii, sa nu mai poarte cruci, sa nu aiba o identitate.. k vad din ce in ce mai mult dispar traditiile din europa shi uite k deja se duc shi dupa capul lu un jidan belgian, care e presedinte. Democratie europeana......futu'va'ngura de idioti

Lucia Jurca spunea...

25 decembrie- chef
7 ianuarie-religios

UnknownError spunea...

De mic știam - Crăciunul este pe 25...

Johny spunea...

25 Decembrie.....sau daca sarbatorim pe 7 Craciunul logik ar fi sa sarbatorim oficial Anul Nou pe 14 ianuarie. Multi preoti luan in consideratie calendarul sunt deacord ca craciunul ar fi corect sa se sarbatoreasca pe 25 decembrie...dar zik ka de asta se ocupa patriarhia...(ar sta shi akolo un comunist :))) ??? )

Dragoș Galbur spunea...

Dupa toate aceste 98 mesaje am decis: voi sarbatori si pe 25 si pe 7 Craciunul. Cred ca e cea mai rationala decizie !

Orthodox spunea...

Fratilor, atat ortodocsii pe stil vechi, cat si cei pe stil nou, praznuiesc Nasterea Mantuitorului pe 25 Decembrie!
Daca pentru Dumneavoastra, astazi este 11 Decembrie, peste 2 saptamani veti praznui aceasta mare sarbatoare.
Daca Dumneavoastra considerati ca astazi este 28 Noiembrie, peste aproape o luna veti sarbatori Craciunul, adica pe 25 Decembrie stil vechi ( 7 ianuarie stil nou).
Cei care considera ca astazi e 28 Noiembrie mai au aproape o luna de post, pentru ei 31 decembrie- 1 Ianuarie nu au nici o insemnatate, sunt 2 zile normale de post ( 18-19 Decembrie) si serbeaza Anul Nou pe 1 Ianuarie stil vechi, adica pe 14 Ianuarie stil nou.

Iubite frate crestin- ortodox, intreaba-ti constiinta ce data este astazi si aminteste-ti ca Nasterea Mantuitorului se praznuieste pe 25 Decembrie. Dar respecta-i pe ceilalti daca nu fac la fel ca tine!

Orthodox spunea...

Politica si nationalismul sovietic nu au nimic de-a face cu credinta. Staretul meu care a facut inchisoare in anii 50-60 cere in rugaciune " Si fereste-i Doamne, pe copiii tai, de ateism, de satanism, de masonerie, de comunism si de toata erezia."
Eu, ca si preot ortodox roman, sunt liber sa-i slujesc Lui Dumnezeu fara a fi nevoit sa fac campanie electorala cuiva, fara sa trebuiasca sa-i mint pe oameni ca singurii aparatori ai credintei sunt comunistii. Pe mason nu-l impartasesc decat daca se leapada de masonerie, pe catolic- numai dupa ce se leapada de erezie, iar pe comunist mai intai il pun sa asculte discursul lui Lenin referitor la Biserica, ii explic ca ori e comunist de-al lui Lenin ( ateu, hulitor de Dumnezeu), ori e ortodox smerit care nu face politica. Comunistii vostri din Basarabia vor si cu Lenin si cu Hristos. Nu se poate, caci Lenin il ura pe Hristos!
Si intreb si eu, ca prostul, daca toate statele independente din lumea asta au Biserici Ortodoxe nationale, de ce in Basarabia functioneaza doar o Mitropolie a Patriarhiei Ruse? Va considerati teritoriu rusesc? Au oare rusii v-au crestinat? Nu stiti ca tinuturile daco-romane au fost crestinate cu mult inaintea Rusiei?
In 1924 comunistii aflati la putere in URSS au decis ca nu e voie sa se treaca la calendarul nou. Au luat aceasta decizie pentru a face de ras Ortodoxia si a o dezbina, pentru ca tot ei au hotarat ca societatea civila sa tina noul calendar. Au vrut prin asta sa arate proletariatului cat de inapoiata e Biserica si ce incuiati sunt popii si fanaticii lor sustinatori.

Orthodox spunea...

Stimate Cetatean X, va intreb: Daca in 1924 ar fi vrut comunistii ca in Biserica Ortodoxa sa fie indreptat calendarul, cine s-ar fi putut opune? Siberia ii manca pe cei care s-ar fi opus!!! Numai sa nu-mi spuneti ca poporul binecredincios s-a opus si comunistii nu s-au amestecat ( nu uitati ca era DICTATURA ATEE)! Dumneavoastra nu sunteti simpatizant al comunistilor, nu? Comunismul e erezie si schisma, nu ortodoxia din Romania sau Grecia!!!

Orthodox spunea...

Calendarul este un ceas al vremii si tu daca ai calendar cu un ceas in urma sau doua, de-acum al tau este bun, ca a ramas in urma ? Sau pentru calendar sa ne sfadim, sa ne dezbinam, sa ne uram ca nu mai suntem ortodocsi ? Ai auzit vreodata zicand : " Sfinte mucenice calendare, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi" Ai auzit nebunii de acestea ? Calendarul daca ar fi sfant, ar trebui sa ne inchinam la calendar ! Ori calendarul este dogma ? Toate dogmele sunt sintetizate in Crez."
Parintele Ilie Cleopa

Orthodox spunea...

Sunt roman si punctum! Dar ii respect si nu stric comuniunea cu slavii ortodocsi sau basarabenii care tin calendarul vechi. Vad pe blog unele comentarii acide. Fratilor, important este sa nu instaurati inchizitia si sa ne ardeti pe rug pe cei care nu gandim ca voi.Daca veti fi sinceri cu voi, va veti da seama ca ideile in care credeti v-au fost inoculate treptat de propaganda comunista sovietica. Ati studiat Istoria Bisericii Ortodoxe in CSI sau in afara CSI? Iertati-ma, dar istoria din CSI v-a fost predata de comunisti si de slugile lor ( arhierei care il aplauda pe Voronin cand spune ca Mantuitorul a fost primul comunist).
Imi cer iertare inca o data daca am suparat pe cineva! Bunul Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va daruiasca bucurie duhovniceasca la Slavitul Praznic al nasterii Mantuitorului Iisus Hristos!

CetateanX spunea...

manastirea,
chiar si pe timpul comunistilor multi preoti din Romania au fost prigoniti si au stat in inchisori, deci eu cred ca daca comunistii ar fi impus ceva, oricum ar fi rezistenta.

Nu sunt simpatizant al comunistilor, desi imi dau seama ca n-ar trebui sa am simpatie in genere fata de partidele politice, pentru ca niciunul nu reprezinta interesul national.

Si inca o data repet: eu stimez atat ortodocsii de stil vechi, cat si pe cei de stil nou, anume pentru a mentine Unitatea Bisericii Ortodoxe. Probabil cunoasteti ca au fost nenumarate incercari de a divide Biserica si ortodocsii, dar inca nu s-a reusit, desi sunt tot mai multi care au cazut si tot mai putini care inca rezista.

STASS spunea...

Chiar nu cred că toţi cei ce sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie,de revelion, mănîncă fasole,că e post doar :)

Sergiu spunea...

Iubiti frati in Hristos, vreau sa aduc aminte cuvintele lui Parintele Iustin Parvu: "Omul vine in Biserica nu cu stilul ci cu Credinta!".
Sunt Roman Crestin-Ortodox, sunt din Mitropolia Basarabiei, tin pe stilul Vechi!!!
Va rog mult sa nu incurcati politica cu credinta! Toate argumentele de felu acesta: "Sa tinem ca in Europa sau ca Rusii nu au primit finca erau comunistii". Toate acestea sunt absurde!
1) Europa in majoritatea sa nu este Ortodoxa! Iar pozitia Bisericii Ortodoxe este cee ce nu este Ortodox este erizia! Nu putem sa sa fim ca catolicii sau protestantii, sau inca mai mult ca sectarii! Sa nu uitati ca Credinta nu are legatura cu cele lumesti! Aducetiva aminte de Scriptura si nu construiti cu manile voastre vavilonul cel nou......
2) Nu poate fi argumuntul ca cum comunistii nu au vrut, este absurd finca comunistii in timpurile cele distrugeau Bisericile si lor era tot una de stil!
Muntele Atos, unul din cele mai sfante locuri pentru noi cei din Ortodoxia. In muntele Atos se tine pe stilul vechi, acolo nu aufost nici odata comunisti. In Manastirile din locurile Sfinte din Palestina se tine pe stilul vechi! Focul Sfant pe care Bunul Dumnezeu ne da in fiecare Paste, tot vine pe stilul vechi! Pot prelungi.... Si sa nu uitam ca Crestinii din Romania nu au prenit stilul nou, multi au plecat in strainatate, ca exemplu Sf. Ioan Iacob de la Neamti-Hozivitul! Din cauza protestelor in Basarabia afost lasat stil vechi si in timpurile Romaniei Mare!!!
Si daca eu vad cu ochii si cu inima ca toate Minunile Domnului se fac pe stil Vechi, atunci ce argumente pot fi date!
Va rog sa nu faceti erezia, finca ori ce svada intre noi din cauza stilului este o erezie! Cei ce tin pe stilul noi trebuie sa tina pe stilul nou, cei ce tin pe vechi trebuie sa tina pe vechi! Ascultarea si pocainta! Sa nu uitati ca noi vom fi judecati nu dupa stil, ci dupa faptele noastre!

mariusIasi spunea...

Eu cred, si nu vreau sa supar pe nimeni, ca nu conteaza cand e sarbatorit Craciunul. Sunt discutii aici, ca unul e mai corect decat celalalt. Insa Craciunul nu tine de o data anume, e o sarbatoare religioasa ce-si propune sa aminteasca un eveniment religios. E un simbol, nu o data. La fel ca si alte sarbatori. Faptul ca oameni cu aceeasi credinta sarbatoresc diferit, tine de ce s-a intamplat acum aproape 1000, marea schisma, si a fost un act pur politic, de impartire a zonelor de influenta intre Roma si Constantinopol. Argumentele religioase, de ambele parti, au fost inventate dupa, si, bineinteles, ambele au dreptate din punctul lor de vedere. Insa un crestin,nu ar trebui sa se cramponeze in ceea ce e pana la urma dogma, reguli facute de oameni care la diferite momente istorice aveau diferite interese. Din punct de vedere al promovarii romanismului, sau al europenizarii, as spune ca pe 25 decembrie e mai bine. Dar UE nu cere sa va schimbati sarbatorile, cum iar s-a mai scris mai sus.

mariusIasi spunea...

CetateanX
Nici o tara EU nu intezice purtarea crucii la gat. Toata lumea e libera sa-si exprime credinta, cum doreste, atata timp cat e in limita legii.
Prezenta crucilor in scoli nu e interzisa la nivel european. Fiecare tara alege aceasta masura, si nu tine de ingradirea dreptului la religie, ci de respectarea tuturor cetatenilor de orice religie. Eu cred ca tie nu ti-ar placea sa mergi la scoala si sa vezi o semiluna, si sa ti se spuna ca Alah e adevaratul, etc, nu?
Si in Romania exista discutia asta, insa nu e norma de la UE, ci e vorba, inca o data, de toleranta. Propunerea spre care mergem e ca fiecare comunitate locala sa hotarasca, sau ca in incinta scolii, sa existe un spatiu religios amenajat.
Si UE nu interzice nici o sarbatoare ortodoxa, sau de oricare religie recunoscuta. Nu mai speria aiurea oamenii. Eu am mai multa incredere in legile UE, decat in cele din Parlamentul roman, pentru ca la UE se merge clar pe principii, si unul din ele e dreptul la religie.

EugenRo spunea...

Mda! Stiti care e diferenta intre crestini si musulmani?

Crestinii au reusit performanta sa se certe intre ei pe fel de fel de idei, concepte, interpretari. Musulmanii, nu!

Crestinii catolici isi fac cruce intr-un fel, ortodocsii in alt fel. Desi crucea e aceeasi.

Trei lucruri nu poti alege in viata: parintii, religia in care te-ai nascut si ziua in care vei muri.

EugenRow spunea...

Si inca ceva!

Nasterea si Invierea pot fi in orice zi, in fiecare zi! Daca ar fi in fiecare zi am fi mult mai oameni!



Si, cu riscul de a fii injurat de toti, imi permit sa intreb:
De ce nu comenteaza aici si artir, culmea si altii asemenea?

contiupoponar spunea...

Gresit eugenro, musulmanii sunt foarte razleti, sunitii, siitii, vachabistii, inteleg diferit invatatura lui Mahomed.
Dar, in general o tara crestina inseamna ca oamenii din aceasta tara decid ce sarbatori religioase pot avea, pentru ca religia este fondata de oameni, dar nu de popa comunist marchel, care este in esenta un atihrist, odata ce considera ca comunistii care neaga crestinismul, sunt mai buni ca ceilalti. Ias sugera lui marchel sa aiba grija de sufletul sau mai intii, pentru ca este pacatos amarnic, apoi sa dea invataturi celorlalti.

Bujor spunea...

Odata ce o parte de enoriasi au aderat la Mitropolia Basarabiei si serbeaza Craciunul la 25 decembrie, deasemeni avem si catolici,care tot serbeaza la 25 decembrie, eu cred ca Guvernul a primit o decizie corecta ca ziua de 25 decembrie sa fie zi libera. Timpul le va aranja pe toate la locul sau. Cu atit mai mult ca si multi preoti sunt deacord ca corect e stilul Nou, doar nu trebuie de fortat lucrurile. Personal de mai multi ani sarbatorim in familie Nasterea Domnului la 25 decembrie, iar la 7 ianuarie mergem la parinti si rude, care nu sunt impotriva deciziei noastre, ei asteapta decizia fetilor bisericesti.

CetateanX spunea...

mariusIasi

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1226940/Scrooge-police-ban-Christmas-carol-singers-stranger-dangers.html
"Politia zgarcita “interzice“ colindele de Craciun din cauza pericolelor straine"

http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=18778
În Italia, sentinţa Curţii Europene a Drepturilor Omului împotriva crucifixurilor din sălile de clasă a suscitat un protest popular.

http://saccsiv.wordpress.com/2009/12/04/crucifixul-va-fi-interzis-in-scolile-spaniole/
Guvernul a fost somat de către Membrii Congresului Deputaţilor din Spania să adopte o măsură prin care crucifixurile să fie scoase din toate şcolile de pe teritoriul Spaniei. Membrii Congresului Deputaţilor din Spania consideră că prezenţa crucifixului pe pereţii sălilor de clasă este o încălcare a Drepturilor Omului.

Nu sunt suficiente?

CetateanX spunea...

De ce intr-o tara catolica sau ortodoxa nu se respecta dreptul bastinasilor, dar trebuie sa se cedeze fata de emigranti?
Daca au ales sa emigreze sa fie buni sa se conformeze cu traditiile tarii pe care au ales-o pentru emigrare. Daca nu, atunci exista si dreptul de a parasi acea tara!

A fost ieri un articol bun pe forum despre premierul australian, care a decis sa nu cedeze in fata emigrantilor care cer drepturi in dauna bastinasilor. In cazul UE se incalca dreptul bastinasilor pentru a respecta drepturile unor emigranti, ceea ce consider total gresit!

Chibaion spunea...

Salutare la toat[ lumea! Ma lamure;te ;i pe mine cineve de ce diferenţa există pentru sărbatorile de iarna, iar pentru sărbatorile de paşti se ajunge la comun... oare să fie pentru unii durata zilelor mai relativă în dependenţă de anotimpul anului... chiar pare straniu...lăndune dupa astă logică cineva ar trebuie so ia razna...dar uite ca totu se drege şi se repetă situaţia an de an. mersi anticipat!

CetateanX spunea...

Dupa ce Biserica Ortodoxa Romana a trecut pe stil nou s-a sarbatorit si Pastile pe stil nou cativa ani, care uneori a coincis cu Pastile la catolici sau a fost chiar mai inainte, ceea ce dupa regulile bisericesti nu e corect.
Totusi s-a stabilit ca Pastile sa fie sarbatorit pe stil vechi, deoarece in acesti cativa ani Lumina nu aparea de Pastile de pe stil nou, ci dupa cel vechi.

mariusIasi spunea...

CetateanX,
Exemplul cu colindatorii interzisi nu tine de UE, ci tine de o comunitate locala din UK, care, probabil pentru ca aveau infractionalitate ridicata de Craciun, au hotarat sa nu mai mearga colindatorii din usa in usa, pentru ca nu au nevoie ca niste straini sa le intre in casa. La ei, colindatorii nu sunt copiii ca la noi, ci oameni maturi. Dar inca o data nu tine de UE, nici de religie, e o decizie locala, tine de masuri anti-infractionalitate.
Apoi, exemplele cu cricifixe in scoli, am explicat deja mai sus. Scoala e o institutie a statului, e publica, e pentru toata lumea. Credinta tine de familie, de traditie, de Biserica, e ceva personal, nu e public. Fiecare are drept la religie, dar asta inseamna ca trebuie respectat si dreptul celorlalti. Cel mai bine ar fi sa se hotarasca la nivel de comunitate, dar respectandu-se acest principiu al libertatii la religie. Eu nu inteleg de ce credeti ca daca bagi cuiva pe gat credinta ta, acel cineva o sa o impartaseasca si el.

3GPP spunea...

Nu stiu cind trebuie de sarbatorit Craciunul corect dupa Biblie dar parerea mea este ca ar trebuie sa-l sarbatorim pe 25 inainte de Anul Nou. Dar noi sarbatorim Anul Nou facem chef si veselie in Post si dupa asta nici nu mai avem chef sa sarbatorim si Craciunul. Este un Mare pacat.

CetateanX spunea...

mariusIasi

1. Intedictie la nivel de comunitate este un precedent, dupa care poate sa urmeze interdictii in alte comunitati si asa pana la legiferarea acestui fapt. Si aceasta interdictie este o incalcare directa a traditiilor de sarbatori religioase!

2. Credinta si traditiile intr-adevar reprezinta ceva personal. Dar de ce peste 90% din populatie trebuie sa cedeze din drepturile, doleantele si traditiile lor doar pentru ca o foarte mica parte din oameni (majoritatea emigranti) se simt lezati de drepturi?
Si spune-mi concret unde sunt lezate drepturile la religie daca in scoli exista crucifixuri?

mariusIasi spunea...

1. De la comunitate, la UE, e o cale uriasa. Nu e nici un precedent. Si problema nu a tinut de religie, ci de infractionalitate. Chiar daca prin absurd, dar absurd rau de tot, s-ar extinde in toata UE, la noi nu ar trebui sa fie probleme, pentru ca la noi doar copiii merg la colindat. Si traditiile nu sunt legi sa fie de neincalcat. Traditiile sunt nescrise, tin de comunitate. Si daca o comunitate a hotarat ca traditia asta a colindului cu oameni mari creeaza o problema, e treaba lor, nu stiu de ce ne intereseaza pe noi.
2. Iti dai seama ca vorbim de scoala. La scoala copilul invata, nu se roaga. Scoala e publica, adica inseamna bani publici. Banii publici nu au religie, nu doar ortodocsii platesc taxe, si atat, ci toata lumea (sau asa ar trebui). De asta cred, inca o data, ca fiecare comunitate sa hotarasca. Ar fi absurd ca intr-o comunitate de petincostali, in scoala sa fie expuse icoane ortodoxe. Dar daca in satul ala sunt si ortodocsi, si altii, in proportii egale? Ce punem?

raulbaal spunea...

si patriarhia moscovei si mitropolia moldovei stiu ca e pe 25 dec ,dar ca intotdeauna rusii fac invers ca restul lumii ca au doua perechi de oua!

Doina Podborsky spunea...

eu sunt de acord cu tine, Dragoş, trebuie de sărbătorit pe stil nou şi vechi. Trebuie să ne respectăm pe noi şi pe buneii noştri care sărbătoreau pe 7 ianuarie. Nu trebuie de polemizat acest lucru.

Goitu Alexandru spunea...

oricum e mai bine pe 25 decembrie, chiar batrinii au explicat ca de revelion sunt in post si nu e bine daca fac craciunul pe 7 ianuarie iar daca il fac pe 25 decembrie de revelion pot sa manince calumea :), simplu clar si convenabil si pentru batrini si tineri

Vadim Nicolai spunea...

să şie burtica plină, restul nu contează =))

Goitu Alexandru spunea...

da da, chiar is revoltati oamenii ca nu pot manca carnita si saslik de revelion,,,uuuuuu

Ana Partas spunea...

doar cei super-religiosi tin post si de Revelion...
eu as tinde sa sarbatorim pe 25, dar 7 ianuarie a devenit deja o traditie...si populatia (mai ales cea rurala) nu va sarbatori deodata pe 25, pentru ca a survenit o astfel de idee si pentru ca suntem mai aproape de Europa acum. Probabil ei nici nu stiu asta.

Cernei Vadim spunea...

Alexandru, care e mai mare sarbatoare: Revelionul sau Craciunul?

Goitu Alexandru spunea...

Craciunul...asta cu postul in revelion e cam absurda, dar oamenii oricum vor pe 25 sa serbeze, cu timpul o sa fie si pe 25 si pe 7 Craciunul ;)

Vadim Nicolai spunea...

Înseamnă că eu sunt super-religios, o să ţin post şi de Revelion, foarte tare. Da' Anişoara e creştină doar oliocuţică .. aşa, nu foarte super-religioasă, da ? Asta e la fel cu " a fi numai un pic gravidă " or nu există jumătaţi de măsură pentru adevăraţi creştini, dacă te consideri mai aproape de Europa pleacă acolo şi serbează cu ei de mânuţă:
http://docs.google.com/Doc?docid=0AUJjlRrXmh_HZGd0MjViZl8xNGN2c2g3c2hz&hl=en

Vadim Nicolai spunea...

După părerea lui Alexandru întreaga ortodoxie e absurditate, nu ?

Goitu Alexandru spunea...

ce are homosexualitatea care este o boala cu religia?
Deci in Romania sunt lipoveni care fac craciunul pe 7 ianuarie, si acesti oameni tin postul de revelion exact ca la noi. Daca nu stitai sunt biserici in Chisinau care tin craciunul si pe 25 decembrie. Nu inteleg de ce trebuie sa fii extremist, ori pe 7 ori pe 25. Oamenii sunt liberi si pot sa faca fiecare sarbatoare pe orice stil.

Vadim Nicolai spunea...

Articolul cu homosexualitatea se referea la idealul european de care mulţi dintre voi sunt orbiţi. Când vorbeşti despre nişte valori, principii, canoane nu poate fi vorba de niciun fel de libertate or această libertatea despre care vorbeşti tu nu e decât o plăsmuire falsă a democraţiei.

Goitu Alexandru spunea...

te sfatuiesc sa vezi filmul despre stilul nou si cel vechi, cum sa trecut la stilul nou si cati ani au trecut de atunci.

Cernei Vadim spunea...

nu cunosc notiunea de biserici... stiu O UNA Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica... si care o singura Sfanta Traditie si o Singura Sfanta Invatatura a Parintilor nostri... si facem dupa cum ne arata Dumnezeu ca ii placut sa sarbatorim... si o vedem prin minunile care se savarsesc in zilele tinute dupa Predanie

aciduzzu spunea...

:)))))) Era sa cad jos cand am vazut 135 de comentarii:))ma gandeam ca poate e o eroare:)))da vad ca nu e, si se bate toba pe o aberatie tipic sovietica. Craciunul pe 7 ianuarie. Am si eu doua intrebari pentru sustinatorii acestei date ca fiind Craciunul:
1. in ce data va aflati azi?
2. care este "mecanismul" stabilirii datei Craciunului?

Fly spunea...

Crăciunul îl fac pe 25, evident.

Oameni buni, de ce ăi ziceţi ÎPS? Oare există vreun om pe pământ care merită să fie numit Înalt Prea Sfinţit?

Aţi înnebunit cu totul.
Biserica trebuie să schimbe aceste denumiri aberante ale mai marilor preoţimii.

xmas spunea...

Am şi eu o întrebare pentru cei ce sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie:
Anul Nou cand îl sărbătoriţi? Aşa cum se cuvine în data de 14 ianuarie?
În cazul în care sărbătoriţi Anul Nou în noaptea din 31 decembrie, fiţi buni şi sărbătoriţi Crăciunul pe 25 decembrie. Altfel iese paradoxal să te înfrupţi pe 31 decembrie, ţinând postul Crăciunului din 7 ianuarie. Numai la noi lumea mai întâi serbează începutul Noului An, ca apoi să serbeze naşterea Fiului Domnului, când în mod normal ar trebui să fie invers.
Şi voi doar aţi fost născuţi mai întâi, iar apoi vi s-a pornit numărătoarea anilor.

niscab spunea...

Trebuie de luat in considerare ca traim intr-o societate in care se intregreaza biserica - biserica un poate functiona inafara societatii -, de aia acestea un pot avea doua calendare diferite.
Schimbari radicale in calendar au avut loc de mai multe ori pe parcursul istoriei, de fiecare data s-a protestat, dar pana la urma s-a acceptat in asa mod ca in zilele noastre se reclama ca traditie milenara.
Primul exemplu: in prima era romana anul incepea in luna martie (odata cu sosirea primaverii) si sfarsea in luna decembrie. Spre sfarsitul mileniului 1 din motive politice (necesitatea inlocuirii consululilor romani intr-un conflict pe teritoriul Hispaniei (actuala Spanie)) s-a inaintat inceperea anului in luna ianuarie (s-a creat doua luni: ianuarie si februarie).
Al doilea exemplu: in sec. 16 Papa Gregorie XIII revizeaza calendarul facut cateva secole inante de Iuliu Cesar, fiindca era necesar sa ajusteze echinoxiul de primavara cu 10 zile (dupa cum se stie calendarul are ca baza ciclul Terrei in jurul Soarelui). Asa din 4 octombrie s-a trecut peste noapte la 15 octombrie. I s-a reprosat Papei ani de-a randul ca le-a furat oamenilor 10 zile.
Cine isi mai aduce aminte de aceste evenimente?

In ceea ce priveste discutia Craciunului pe 25 dec sau pe 7 ian., cred ca trebuie sa fim consecventi : calendarul vechi e foarte anacronic in societatea in care traim, nici macar preotii &Co. nu isi organizeaza activitatile zilnice pe calendarul vechi. Craciunul meu e pe 25, fiindca traiesc intr-o societate moderna.

Anka spunea...

O intrebare pentru cei care sarbatoresc Craciunul pe stil nou..... De ce nu sunt sarbatorit si Pastele pe stil nou (care corespunde si pe stil nou si pe stil vechi)? Stim ca in noaptea Invierii Domnului se aprinde Focul Haric in pestera din Ierusalim, dupa calendarul nou, ar fi trebuit sa se sarbatoreasca si Pastele cu doua saptamini mai devreme, dar, cu doua saptamini mai devreme Focul Haric de la Ierusalim nu se aprinde - se aprinde doar in noaptea Invierii Domnului pe stil vechi. Asa ca sarbatorim Craciunul pe stil vechi.

Eu si familia mea sarbatorim Craciunul si Anul Nou pe stil vechi.

Anonim spunea...

Buna seara la toata lumea! Eu nu sunt foarte initiata in probleme legate de religie si calendare dar, am si eu o parere neinfluientata de nimeni inca: multi dintre cei care au scris aduc argumente cum ca nu putem sarbatori Craciunul dupa revelion. Daca stam un pic sa ne gandim, anul nou bisericesc incepe nu in 1 ianuarie ci in 1 septembrie (sau 14 septembrie stil vechi). Revelionul nu este o sarbatoare religioasa, cum nu sunt multe altele. De ce n-am face o paralela intre stat si Biserica? din pacate politica tot mai mult se infiltreaza in Biserica, ceea ce mi se pare de-a dreptul inacceptabil. De aceea, propun sa nu confundam sarbatorie religioase cu acelea laice, am putea sarbatori Rev-ul cu mancaruri de peste si nu prea multa bautura, pentru ca asa cum a spus cineva dintre voi, sarbatoarea cea mai importnta a iernii este Craciunul nu revelionul. Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Nu pot sa inteleg, cind e craciunul? pe 25 dec? pe 7? dece? de cine a fost stabilit? daca se poate vreun link la informatie mai detaliata.

P.S. Nimeni nu vorbeste asa de rau de moldoveni decit un moldovan.

Rodica spunea...

Am citit toate comentariile si am ramas profund dezamagita,oare nu mai exista ascultarea fata de duhovnicul care te invata ce e de facut? Oare putem noi schimba ceva din ceea ce s-a facut deja? De cind suntem noi asa destepti sa luam asemenea hotariri? Sunt oameni speciali care se ocupa de asta, dar noi trebuie sa ascultam de ei, doar ei vor da raspuns in fata lui Dumnezeu.

Anonim spunea...

dragos galbur pizdui nahui in rominia ta curva romanesca

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: