Comuniştii sunt indignaţi că Mihai Ghimpu este român

5 decembrie 2009

În plenul Legislativului, deputaţii comunişti l-au criticat pe Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului, preşedinte în exerciţiu al R. Moldova, pentru faptul că la 1 Decembrie, în discursurile şi declaraţiile de presă prilejuite de Ziua Naţională a României, a menţionat din nou că este român şi a spus că în R. Moldova locuiesc români. Comuniştii Victor Stepaniuc şi Grigore Petrenco, susţinuţi de colegii lor, i-au cerut lui Ghimpu să-şi dea demisia, deoarece oficialul ar fi făcut „declaraţii moldofobe” şi ar fi „denigrat esenţa statului Republica Moldova”, „umblând cu nunta şi cumătria prin capitală” de 1 Decembrie.


Mihai Ghimpu a ţinut să precizeze că s-a declarat „român” încă în CV-ul său din 1990, când a devenit deputat în primul parlament. „Şi tot eu am votat pentru crearea statului R. Moldova, nu Dvs.! Aşa că nu-mi impuneţi mie cum să mă numesc! Eu am votat independenţa acestui stat, pe care Partidul Comuniştilor l-a distrus timp de opt ani de zile”, a replicat Ghimpu.

La microfon a ieşit şi Dumitru Diacov, cu tactica sa de „centru-stânga”: „Într-adevăr, domnule Ghimpu, când enumeraţi românii, ruşii, nu uitaţi şi de moldoveni!”.

Participând la manifestările din 1 Decembrie, Mihai Ghimpu a declarat public că nici măcar funcţia cea mai înaltă în stat, pe care o exercită acum, nu-i poate schimba tradiţia de a sărbători Marea Unire de la 1918.

“Eu mă închin în faţa celor care au luptat pentru pace, pentru democraţie, pentru existenţa vrerii Domnului ca pe acest pământ să locuiască românii, în Rusia – ruşii, în Franţa – francezii, în Germania – nemţii”, a declarat preşedintele interimar al R. Moldova în faţa românilor adunaţi să sărbătorească împreună în centrul Chişinăului.

În seara zilei de 1 Decembrie, Mihai Ghimpu a rostit un discurs şi la recepţia oferită de Ambasada României la Chişinău. Între altele, el a cerut scuze pentru atacurile fostei guvernări comuniste la adresa României.

2 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

nu au decit sa fie...

Andrei Cebotari spunea...

sa se spanzure daca nu le convine...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: