După jumătate de an de la violenţele din aprilie, un tânăr încă se află în Penitenciarul nr. 13 din capitală.

1 noiembrie 2009
După jumătate de an de la violenţele din aprilie, un tânăr încă se află în Penitenciarul nr. 13 din capitală. Asta pentru că avocatul asigurat de stat nu a găsit timp să conteste în instanţă mandatul său de arest. Este vorba de Ion Rangu, în vârstă de 24 de ani, suspectat ca ar fi furat pe 7 aprilie câteva pahare şi farfurii din sediul devastat al Parlamentului. Ulterior, el a fost învinuit şi de participarea la dezordini în masă.
Cazul a fost preluat recent de către avocatul Victor Panţâru, care spune ca tânărul “a avut nenorocul de un avocat din oficiu prea ocupat”.
“Am vorbit cu acest avocat. El a argumentat neatacarea mandatelor de arest prin faptul că a avut în zilele respective peste 10 reţinuţi şi, în felul acesta, el nu a reuşit fizic să o facă. Aceasta nu este, însă, o scuză”, a declarat, Victor Panţâru.
Din acelaşi motiv acest caz, spre deosebire de altele similare, nu a fost făcut public şi nici nu a ajuns în faţa Curţii Europene pentru

Drepturile Omului.
“Acum nu ne rămâne decât să aşteptăm scurgerea termenului de arest, care expira pe 7 noiembrie. Indiferent dacă până atunci vom avea sau nu o sentinţă el urmează să fie eliberat şi cercetat în stare de libertate”, a precizat avocatul.
Potrivit celui mai recent raport, efectuat de fundaţia “Soros-Moldova”, aproape 700 de persoane au fost reţinute în urma protestelor din 7 aprilie, dintre care 300 au fost bătute şi maltratate de către poliţişti

Acest caz a fost iniţiat în baza art 186 - furt, imputândui-se că a sustras din incinta Parlamentului un set de pahare şi un set de farfurii. Pentru a i se da greutate, au decis să adauge la acest cap de acuzare, pentru ca să i se da greutate acestui dosar s-a comasat şi articolul 185, organizarea de dezordini în masă. Din acest punct de vedere, este total incorect ca persoana respectivă să se afle în detenţie. Cu părere de rău nu s-a depus un recurs în termenul stabilit şi în momentul de faţă nu putem deecât să aşteptăm scurgerea care expiră la 7 noiembrie, acesta urmează a fi eliberat şi cercetat în stare de libertate.
Acuzatul a avut un avocat din oficiu, care a argumentat faptul că nu a atacat decizia în următoarele instanţe, pentru că în zilele respective a lucrat ca avocat din oficiu la peste 10 dosare şi nu a reuşit să facă faţă fizic. Aceasta nu este o scuză, dar în principiu nu a avut noroc de un avocat care să facă unele acţiuni în termenii stabiliţi de lege. Sperăm că Baroul avocaţilor va lua atitudine faţă de aceşti avocaţi. Vreau să spun că nu este doar el, ci au mai fost alţi avocaţi care au oferit servicii necalificate şi urmează a fi identificaţi în acest sens în cadrul baroului există deja o mişcare împotriva avocaţilor care nu şi-au făcut datoria.

9 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

inadmisibil si rusinos... unde s-a vazut asa ceva... acus din nou vreo 50.000$ pierduti pe la CEDO.

Andrei Cebotari spunea...

Asa ceva e posibil doar in Moldova.Rusine "romanilor".

Daniel Moscalenco spunea...

Pizdetz,sa ma iertati de expresie dar asa e.

Dragoș Galbur spunea...

te iertam, caci asta si mie prima mi-a venit in cap cind am citit informatia... pai cum dracu se poate intimpla asa ceva...

Anonim spunea...

Să-mi bag ****... Cică "n-a reuşit fizic"...

Constantin spunea...

Da acuma avocatu tre de bagat vreo 6 luni in locul tanarului sa vezi cum o sa se miste repede dupa aceea.Am mai citit despre asta undeva da nu credeam ca poate fi adevarat...

Anonim spunea...

Avocatul tanarului a declarat pentru presa ca a ajuns pana la Curtea de Apel. Nu inteleg atunci de ce acesta a stat 6 luni dupa gratii, daca si-a facut atat de "bine" datoria.

dumitru spunea...

strigător la cer!

Elena spunea...

It can be real?

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: