Câţi români sunt în Republica Moldova?

1 noiembrie 2009
La Chisinau a fost lansata de curand o harta etnografica a Republicii Moldova, realizata in baza recensamantului facut de comunistii lui Voronin in toamna anului 2004. Harta a provocat discutii aprinse si unele reactii polemice datorita faptului ca a fost realizata pe baza unei minciuni.Harta Etnica a Republicii Moldova a fost realizata in cadrul unui proiect comun derulat de Academia de stiinte a Austriei, in colaborare cu Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala din Moldova si Asociatia de Geografie si Etnologie din Moldova (EGEA Moldova), transmite Deca Press. Aceasta este prima harta tematica pentru Republica Moldova realizata in cadrul Atlasului Europei de Est si Sud-Est. Harta Etnica a Moldovei a fost realizata de catre dr. Dorin Lozovanu, cercetator stiintific superior la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala din Moldova si presedinte al EGEA Moldova si dr. Thede Kahl, cercetator la Academia de stiinte a Austriei. Potrivit dr. Thede Kahl, aceasta este prima harta detaliata asupra structurii etnice actuale a populatiei Moldovei, la nivel de localitati, editata in baza datelor ultimului recensamânt. Dr. Dorin Lozovanu a informat ca harta este editata in limbile germana si engleza, având o importanta de ordin international. „Harta este realizata la scara de 1:600000 in baza diagramelor circulare care prezinta distributia etniilor la nivel de comune, precum si populatia totala a acestora. Pâna la sfârsitul anului viitor, la Viena, urmeaza sa fie editat volumul „Constiinta etnica a populatiei Moldovei", semnat de dr. Dorin Lozovanu, dr. Thede Kahl si dr. Valeria Heuberger. Publicatia va fi editata in limbile germana si engleza de Academia de stiinte a Austriei.


Problema cea mai mare cu aceasta harta este ca vine sa intareasca teoriile moldoveniste ale comunistilor, subliniind inca o data ca populatia Republicii Moldova este compusa din 76% moldoveni si 2,4% romani. Insa nimeni nu mai aminteste de reactiile echipei de monitorizare a recensamantului din 2004 trimisa de Consiliul Europei si condusa de John Kelly. Aceasta echipa a subliniat in repetate randuri faptul ca recensamantul comunist contine date eronate cu privire la componenta etnica a Republicii Moldova. Cititi in continuare un interviu realizat cu John Kelly in iunie 2005, publicat in buletinul informativ al reprezentantei ONU la Chisinau. Pana la urma cati romani sunt in Republica Moldova?!?!?

P.S. In iunie 2005 delegatia de monitorizarea a recensamantului trimisa de Consiliul Europei anunta realizarea unor verificari paralele a problemei identitatii etnice. Rezultatele acestei verificari nu au mai fost facute publice...

Recent, Biroul National de Statistica a facut publice noi date ale ultimului recensamant. Oficialii de la statistica au dezvaluit informatii referitoare la ponderea populatiei bastinase si a minoritatilor nationale. Potrivit Biroului de Statistica, moldovenii constituie 76,1 la suta din numarul total al populatiei R. Moldova. Comparativ cu rezultatele recensamantului din 1989, numarul lor a crescut cu 6,2 la suta. In cele ce urmeaza va propunem sa cititi cum apreciaza expertii internationali rezultatele recensamantului.

- D-le Kelly, ce argumente aveti pentru a pune la indoiala datele despre nationalitatea populatiei R. Moldova, facute publice?

- Dupa incheierea recensamantului, am atentionat Biroul national de statistica si opinia publica despre depistarea de catre noi a unor nereguli in obtinerea de catre recenzori a datelor referitoare la etnia si limba vorbita de catre respondenti. Atunci, sapte din cele zece echipe de observatori ai Consiliului Europei , care au cuprins aproape toate raioanele R. Moldova, au raportat cazuri in care recenzorii incurajau respondentii sa declare ca sunt moldoveni, nu romani. Mai mult decat atat, chiar si in cadrul aceleasi familii erau neintelegeri la acest capitol: sotia spunea ca e romanca, iar sotul o contrazicea ca e moldoveanca. Astfel de cazuri au fost intalnite intr-un numar considerabil si, prin urmare, de ele trebuiau sa tina cont specialistii de la Statistica. Apropo, grupul nostru de experti a atentionat atunci functionarii de la respectiva institutie sa fie atenti la calcularea, dar si la publicarea acestor date.

- Cum ar fi fost corect sa procedeze Biroul national de statistica?

- Sunt subiecte sensibile si, din acest motiv, ele nu ar fi trebuit facute publice pana nu au fost verificate a doua oara. Sau, daca au tinut sa le arate mai devreme, era necesar sa anexeze la rezultate un mic text, prin care sa-i indemne pe utilizatori sa fie atenti la difuzarea acestor date si sa nu le prezinte drept purul adevar. Deoarece, in comunicatul de presa, Biroul national de statistica nu a facut nici o mentiune referitoare la utilizarea precauta a acestor date, am fost nevoiti s-o facem noi. Pentru aceasta am si venit la Chisinau.

- V-ati intalnit cu directorul Biroului de statistica?

- Da, am avut o intalnire cu Vitalie Valcov si Maria Strajescu, carora le-am spus ca punem la indoiala veridicitatea rezultatelor privind nationalitatea cetatenilor R. Moldova.

- Credeti ca in R. Moldova exista mai multi romani?

- E firesc sa fie asa in situatia in care noi am descoperit cazuri in care recenzorii sugerau respondentilor sa treaca in raspunsuri etnia de moldovean si nu de roman.

- Ce ar trebui, in opinia dvs., sa faca acum Biroul national de statistica?

- Imediat dupa finalizarea procesarii datelor, angajatii biroului trebuie sa verifice din nou datele recensamantului, dar si sa utilizeze alte metode sociologice pentru a putea obtine o informatie mai aproape de adevar. Specialistii de la Biroul de statistica trebuie sa identifice echipele de recenzori care au prezentat date gresite si sa le corecteze in masura posibilitatilor. Verificarea rezultatelor recensamantului este o procedura aplicata in toata lumea. Deci, toate birourile de statistica analizeaza din nou, de la cap la coada, rezultatele recensamantului. Si abia dupa asta le fac publice.

- Ca sa obtii date veridice ar insemna sa mergi din nou la casele oamenilor si sa-i intrebi ce nationalitate au sau ce limba vorbesc?

- Nu cred ca Biroul national de statistica dispune de sursele necesare pentru a merge din nou in teritoriu. Recensamantul a costat foarte multi bani, care au fost gasiti cu greu. Din cate am inteles, ei vor face o analiza statistica, in urma careia vor putea afla care date sunt veridice si care mai trebuiesc analizate.

- Care va fi contributia CE in situatia data?

- CE va face o evaluare paralela. Noi, insa, nu putem inlocui munca Biroului de statistica. Dupa cum am mai spus, conform standardelor existente, acesta este obligat sa faca verificarile de rigoare in urmatoarele luni. Expertii CE vor analiza datele cele mai sensibile: referitoare la apartenenta nationala, limba vorbita si numarul de cetateni plecati peste hotare. Va fi o munca dificila din cauza ca in R. Moldova, spre deosebire de foarte multe tari, nu exista un numar de identificare al persoanelor, in dreptul caruia ar fi trecute toate datele despre cetateanul X si cu ajutorul caruia poti verifica mai usor si obtine informatii exacte.

- Cum veti putea stabili in ce masura sunt eronate ultimele rezultate facute publice?

- Vom analiza in baza datelor de care dispunem, cum ar fi cele cu privire la persoanele care s-au nascut si au decedat intre timp. Suntem constienti ca exista foarte putine date despre numarul cetatenilor aflati in afara republicii. Vom utiliza, de asemenea, rezultatele ultimului recensamant, pentru a putea compara schimbarea de date in cei 15 ani cati au trecut de atunci.

- La recensamantul din 1989, multi moldoveni au declarat ca sunt rusi de frica eventualelor probleme. Acum, o parte din cei care se considera romani au anuntat ca sunt moldoveni din acelasi considerente. Cum veti putea verifica acest lucru in baza analizelor sociologice?

- Aveti dreptate. Dar e mai bine de incercat de facut o evaluare decat sa nu faci nimic si sa accepti aceste date asa cum sunt.

Ina Prisacaru


Autor: George DAMIAN
Sursa: george-damian.ro

4 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

iar astia cu prostiile lor, cica 2,4% sa-mi bag casca in ei, nu s-au dezvatat de minciuna... care mah 2,4% de romani in Basrabia cind toata populatia e romaneasca. Na, ma rog, suntem cu totii moldoveni, traim in Moldova, avem obiceiuri moldovenesti, dar sa fie clar dupa natiune, singe si limba suntem ROMANI !!! Iar harta asta-i un cacat comunist platit de voronin si compania...

Igor spunea...

Lasa macar 1% sa fie romani, asta nu schimba nimic, Basrabia e pamant romanesc cum n-ai da...

Anonim spunea...

hartile astea-s doar o formalitate, principalul inima si graiul sa-ti fie romanesc in rest, ce mai conteaza cifrele?

Anonim spunea...

Mândru că sunt român!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: