S-a trezit şi TIMPUL: Bătuţi pentru o cămaşă naţională

20 octombrie 2009

Înainte de deflagraţia din centrul Chişinăului din 14 octombrie, un grup de circa 15 vorbitori de limbă rusă i-au atacat şi i-au stropit cu gaze lacrimogene pe cinci tineri care stăteau în faţa magazinului „Fidesco” de pe str. Bănulescu-Bodoni. Singura lor vină a fost că n-au vorbit ruseşte şi că, fiind porniţi să privească un meci de fotbal la TV, cântau: „Astăzi este sărbătoare, România are meci!...”.

La sărbători, Sergiu Laşcu, şofer la Sindicate, îmbracă întotdeauna o cămaşă naţională. De Hramul Chişinăului, însă, aceasta l-a costat o bătaie zdravănă. Cu un sfert de oră până la explozia grenadei lângă Arcul de Triumf, Sergiu, împreună cu patru prieteni, aşteptau pe cineva în faţa magazinului „Fidesco” şi cântau cântece româneşti. La un moment dat, de ei s-au apropiat doi indivizi. „M-au întrebat, în rusă, de ce port cămaşă naţională. „Pentru că e sărbătoare!”, le-am spus. Supăraţi că nu vorbim ruseşte, ne-au întrebat dacă suntem români.

Când le-am răspuns afirmativ, ne-am pomenit atacaţi din spate de vreo zece tipi, care ne-au stropit cu gaze lacrimogene şi au fugit”, îşi aminteşte Sergiu. Unul dintre tineri, Veaceslav Sârghi, a încercat să se apere, dar atacatorii l-au doborât la pământ cu pumnii şi cu picioarele. „Printre atacatori era şi Jorik, un individ certat cu legea, care se declară mare fascist rus, dar, de fapt, lucrează pentru comunişti”, ne spune Sârghi.

Tinerii susţin că au chemat imediat ambulanţa, iar poliţia a apărut peste cinci minute după dispariţia agresorilor. În prezent, cazul este cercetat de Comisariatul general de poliţie Chişinău. Din spusele victimelor, poliţia i-a rugat să nu discute cu presa pe parcursul anchetei. Solicitat de TIMPUL, Iurie Crijanovschi, şeful Secţiei ordine publică a comisariatului, a confirmat cele întâmplate, dar a refuzat să ne dea alte explicaţii: „Altceva nu pot să vă informez, cazul se anchetează”.

3 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

eu de cind am postat articolul despre baietii nostri, se pare ca cei din mass media sunt prea orgoliosi sa preia articole de pe bloguri.

Anonim spunea...

TLC

staver_viorel spunea...

Am sa-mi cumpar si eu o camasa nationala si ceva cu BASARABIA PAMANT ROMANESC!!!si voi astepta "vizitatori"...Sa le fie tarna Plumb!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: