România are ca obiectiv autonomia regiunii Cernăuţi

23 octombrie 2009
Pe 17 ianuarie 2010, Kievul va organiza cel de-al cincilea scrutin prezidenţial de la declararea independenţei Ucrainei faţă de fosta URSS. În discursurile electorale inflamate ale potenţialilor candidaţi s-a înserat deja o temă cu potenţial politic exploziv, scrie Deutsche Welle. Comunitatea românească din Bucovina ucraineană şi, prin ricoşeu, Bucureştiul au intrat în malaxorul retoricii ultranaţionaliste de la Kiev. După episoadele Bâstroe şi Insula Şerpilor, fitilul relaţiei Romania-Ucraina pare gata să se reaprindă.

Venim de departe. Cel de-al Doilea Război Mondial n-a trimis România doar în sfera influenţei sovietice, ci i-a reconfigurat graniţele, redesenând geopolitica unei zone care s-a trezit, după patru decenii de dictatura comunistă, cu o agendă de probleme nerezolvate mai stufoasă ca niciodată. Istoria a dovedit, dacă mai era nevoie, că nu se casează niciodată.

Detaliile rămân prinse între file groase, dar fantomele trecutului revin periodic din subteranele memoriei, în ciuda celebrului acord Romania-Ucraina din 1997 prin care ambele state au reafirmat inviolabilitatea frontierei existente între ele. Ultimul deceniu a reluat, într-un permanent război al declaraţiilor, temele ca nişte răni deschise ale relaţiei dintre Bucureşti şi Kiev.

“Canalul Bâstroe” şi diferendul asupra liniei de demarcaţie maritimă, rezolvat anul acesta în favoarea României printr-o decizie a Curţii de Justiţie de la Haga, sunt doar vârful aisbergului.

Ameninţarea poartă un nume

Deutsche Welle scrie că retorica naţionalistă anti-românească revine în prima linie a politicii de la Kiev, prin vocea candidaţilor la prezidenţialele care se vor organiza în Ucraina în ianuarie 2010. “Printre personajele
care figurează în potenţiala listă de candidaţi la funcţia supremă în stat se numără Serghei Tighipko, fost guvernator al Băncii Naţionale şi şeful de campanie al comunistului Viktor Ianukovici în 2004. Născut la Dragoneşti, în actuala Republică Moldova, Tighipko a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă România pentru
Ucraina”, notează DW, citând un interviu acordat publicaţiei Gazeta pokiewski.

"România îşi foloseşte statutul de mebru UE şi NATO pentru a exercita presiuni economice asupra Ucrainei până la atingerea obiectivului - autonomia regiunii Cernăuţi", a declarat Tighipko.

„Ameninţarea românească” a apărut, de altfel, şi în discursul lui Oleh Tianiboh, liderul alianţei politice „Libertatea”, care aprecia în septembrie că Ucraina trebuie să contrabalanseze influenţa Bucureştiului la Chişinău, pericolul major fiind acela ca România să „înghită” Republica Moldova.

Deşi aparent hilare, în condiţiile în care prognozele politicienilor ucrainieni invocaţi sunt mai degrabă utopice, declaraţiile indică statutul incert al etnicilor români din regiunea Cernăuţi, dar şi presiunile tot mai mari care se pun pentru reapropierea Kievului de Moscova.

evz.ro

4 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Ar fi un pas mare formarea autonomiei Cernauti, ar fi un pas spre Marea Unire, Bucovina de Nord ar reinvia !

Mircea spunea...

Da,ar fi frumos,dar noi inapoi Cernautiul si Sudul Basarabiei fara razboi nu il luam.

AlexPTM spunea...

Mă doare inima tocmai !

Andrei Cebotari spunea...

Sunt români de acolo care nu vreau în Romania şi plus ucrainenii şi ruşii,cam ireal-
Da Doamne bine!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: